Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1


Description
This mock test of Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biotechnology - Principles And Processes- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which organelle is wrongly paired?

Solution:

Plasmids are extra nuclear DNA that can multiply itself. RER is protein and plastids (green) helps in photosynthesis. Mitochondria play important role in respiration.

QUESTION: 2

Insertional inactivation helps in

Solution:

Insertional inactivation is the inactivation of a gene upon insertion of another gene inside in its place or within its coding sequence. It help in identification of recombinant clones.

QUESTION: 3

Having two antibiotic resistant genes in the same plasmid

Solution:

Having two antibiotic resistance genes in the same plasmid helps in identifying transformants. Transformants take up the plasmid and also integrate it into recombinant DNA.

QUESTION: 4

DNA can be isolated from fungi using chitinase as _______.

Solution:

The cell of fungi is made of chitin. Chitinase enzyme can hydrolyses this and DNA can be isolated from fungi.

QUESTION: 5

The component which is not required in PCR is__.

Solution:

The polymerase chain reaction is a technology in molecular biology used to amplify a single copy or a few copies of a piece of DNA. Calcium ions is not required in PCR technology.

QUESTION: 6

Which of the following steps are catalysed by Taq DNA polymerase in a PCR reaction?

Solution:

Taq polymerase is used between annealing and extension, help in extension of primer end on the template DNA.

QUESTION: 7

In agarose gel electrophoresis, DNA molecules are separated on the basis of their:

Solution:

The differential mobility of DNA depends upon charge and size of DNA.

 

QUESTION: 8

Which one is called molecular scissors?

Solution:

Restriction enzymes are used to cut the DNA at specific scissors. The cut piece of DNA is linked with vector DNA to transfer the gene to specific target.

QUESTION: 9

Denaturation is done at high temperature as it leads to

Solution:

All the enzymes at higher temperature become inactive. Denaturation is done at high temperature as it leads to breaking down of hydrogen bonds between the bases of polynucleotides.

QUESTION: 10

Steps involved in genetic engineering are:

1. Maintenance of introduced DNA in the host
2. Transfer of DNA in its progeny
3. Identifying DNA with desirable genes
4. Introduction of identified DNA into the host

Solution:

Genetic engineering involves identifying DNA with desirable genes, introduction of identified DNA into the host, maintenance of introduced DNA in host and transfer of DNA in it progeny.

QUESTION: 11

Origin of replication is the specific DNA sequence on chromosome that which is responsible for

Solution:

Origin of replication is the specific DNA sequence on chromosome that which is responsible for initiating replication. Origin of replication is essential for replication of particular DNA segment.

QUESTION: 12

The group of letters that form same words when read both forward and backward are called?

Solution:

The groups of letters that form same words when read both forward and backward are called Palindrome. For example MALYALAM which read same from both side.

QUESTION: 13

Enzymes used to join foreign DNA to plasmid is______.

Solution:

The Enzymes used to join foreign DNA to plasmid is ligases. The plasmid of bacteria replicate this DNA strands along with other which can be further transferred to target cells.

QUESTION: 14

Which of the given statements is correct in the context of visualizing DNA molecules separated by agarose gel electrophoresis?

Solution:

The separated DNA fragments can he visualised only after staining the DNA with a compound known as ethidium bromide followed by exposure to ultraviolet radiation (we cannot see pure DNA fragments in the visible light and without staining).

QUESTION: 15

‘R’ in EcoRI restriction endonuclease denotes

Solution:

EcoRI comes from Escherichia coli RY 13. In EcoRI, the letter ‘R’ is derived from the name of strain.

QUESTION: 16

Assertion: The separated DNA fragments can be visualized only after staining the DNA with a compound known as ethidium bromide followed by exposure to UV radiation.

Reason: we can see bright red coloured bands of DNA in aethidium bromide stained gel exposed to UV light.

Solution:

The separated DNA fragments can be visualized only after staining the DNA with a compound known as ethidium bromide followed by exposure to UV radiation. We can see bright orange coloured bands of DNA in aethidium bromide stained gel exposed to UV light.

QUESTION: 17

During agarose gel electrophoresis DNA fragments moves towards anode. This is because_______.

Solution:

In gel electrophoresis, DNA molecules moves towards positively charged anode because DNA is negatively charged molecules. The molecules separate out due to difference in molecular weight.

QUESTION: 18

Rop genes in pBR322 codes for _____.

Solution:

Rop genes in pBR322 codes for protein involved in replication of plasmid. Plasmid are able to take the foreign gene and to be transferred to target cells.

QUESTION: 19

The particles used to coat with DNA in Biolistic gun is of

Solution:

DNA is coated with tungsten before used in biolistic gun for inserting the DNA directly into target cells for obtaining particular protein.

QUESTION: 20

Production of large scale recombinant products can be done in____.

Solution:

Bioreactor is used to produce large scale production. Bioreactor is a large vessels in which large scale raw materials are biologically converted into specific products.

QUESTION: 21

Sparged stirred tank bioreactor is advantageous over the simple stirred tank bioreactor as______.

Solution:

Bioreactors are used to obtain biological products on large scale continually for commercial purpose. The sparged stirred tank bioreactor is advantageous over the simple stirred tank bioreactor as air bubbles enhance the oxygen transfer area.

QUESTION: 22

The X-gal will be converted into a coloured product when

Solution:

The X-gel will be converted into a coloured product when B-galactosidasse acts on it.

QUESTION: 23

Blades in a bioreactor help in?

Solution:

Blades in a bioreactor help in mixing of all the components and prevent their settling at the bottom of reactor tank. It also increases the oxygen level in bioreactor.

QUESTION: 24

The restriction sites of the nucleoid are methylated because

Solution:

The restriction sites of the nucleoid are methylated because it protects bacteria from its own enzymes.

QUESTION: 25

A ladder is used in Gel electrophoresis as it helps in_____.

Solution:

A ladder is used in Gel electrophoresis as it helps in comparing the size of the DNA fragment. The fragments get separated from each other on the basis of molecular weight of the fragments.