Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2


Description
This mock test of Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biotechnology - Principles And Processes- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The techniques of using live organisms of enzymes from organism to produce products and processes useful to human is called?

Solution:

Biotechnology is the techniques of using live organisms of enzymes from organism to produce products and processes useful to human.

QUESTION: 2

Protein encoding gene expressed in heterologous host is called as______.

Solution:

Protein encoding gene expressed in heterologous host is called as recombinant protein. Protein encoding genes are commonly described as structural or regulatory. Structural gene encodes enzymes and structural protein.

QUESTION: 3

Host cell membrane can be made permeable by

Solution:

Host cell membrane can be made permeable by Calcium chloride. The standard method for making the bacteria permeable to DNA involves treatment with calcium ions.

QUESTION: 4

Brief exposure of cells to an electric field also allow the bacteria to take up DNA and this process is called as_______.

Solution:

Brief exposure of cells to an electric field also allows the bacteria to take up DNA and this process is called as electroporation.

QUESTION: 5

EtBr fluoresces at the wavelength

Solution:

Ethedium bromide fluoresces at the wavelength at 254 nm.

QUESTION: 6

Phage is a______.

Solution:

Phage is a virus that infects bacteria. Such viruses transfer their genetic materials into host bacteria and using the bacterial machinery increase in number and multiply rapidly to kill host cells.

QUESTION: 7

Plasmid is a________.

Solution:

Plasmid is a small DNA molecule within a cell that is physically separated from a chromosomal DNA and can replicate independently. Plasmid is most commonly found in bacteria as small circular, double stranded DNA molecule.

QUESTION: 8

The technique used to produce large number of genetically identical offspring is called as______.

Solution:

In this technique,  the desired DNA is linked to the virus or plasmid to make the multiple copy of desire substance in host body.

QUESTION: 9

Electroporation facilitates introduction of foreign DNA into the target organism by

Solution:

Electroporation, or electropermeabilization, is a microbiology technique in which an electrical field is applied to cells in order to increase the permeability of the cell membrane, allowing chemicals, drugs, or DNA to be introduced into the cell (also called electrotransfer).

QUESTION: 10

Restriction enzymes belongs to a larger class of enzymes called?

Solution:

Restriction enzymes belongs to a larger class of enzymes called nucleases. Which are of two kinds endonucleases and exonucleases.

QUESTION: 11

The extraction of DNA from the agrose gel is called as______.

Solution:

The extraction of DNA from the agrose gel is called as elution. There are many methods for eluting DNA from a piece of agrose.

QUESTION: 12

Proteins can be digested by

Solution:

Protein can be digested by using enzyme protease to obtain DNA. In chromosome DNA is wrapped on histone protein.

QUESTION: 13

The nuclease will act on______.

Solution:

The enzyme nuclease acts on nucleic acid DNA and RNA. This enzyme is used to hydrolyze nucleic acid.

QUESTION: 14

Eco RI acting on goi and vector will produce?

Solution:

Eco RI acting on gene of interest (goi) and vector will produce sticky ends in both goi and vector which can be joined easily to form hybrid gene.

QUESTION: 15

The polyacrylamide gel is used to separate proteins as________.

Solution:

Protein molecules are smaller than DNA polynucleotide. Protein and DNA can be separated by polyacrylamide gel having minute pores through which protein can pass but not the DNA.

QUESTION: 16

Primers are______.

Solution:

Primers are chemically synthesized oligonucleotides that are complementary to the regions of DNA and the enzyme DNA polymerase.

QUESTION: 17

The separation and purification of recombinant protein product is called as______.

Solution:

Downstream processing is the separation and purification of recombinant protein product. Downstream processing and quality control testing vary for different products

QUESTION: 18

The smallest bands in the agarose gel will be towards

Solution:

Gel electrophoresis technique involves separation of different segments of DNA according to their size. The smallest bands in the agarose gel will be towards positively charged anode.

QUESTION: 19

Which of the following contributed in popularising the PCR (polymerase chain reactions) technique?

Solution:

If the process of replication ‘of DNA is repeated many times, the segment of DNA can be amplified to approximately billion times i.e., 1 billion copies are made. Such repeated amplification is achieved by the use of a thermostable DNA polymerase (isolated from a thermophilic bacterium Thermits aquaticus), which is active during the high temperature induced denaturation of double stranded DNA.

QUESTION: 20

Helium is used in Biolistic gun as______.

Solution:

Biolistic gun is used to insert the foreign DNA into the target organism. Helium is used in Biolistic gun as it acts as a propellant.

QUESTION: 21

Thermostable DNA polymerase is isolated from bacterium______.

Solution:

Thermostable DNA polymerase is isolated from bacterium Thermus aquaticus. Which remain active during high temperature induced denaturation of double stranded DNA.

QUESTION: 22

What modification in the Ti plasmid of Agrobacterium tumifaciens is done to use it as a cloning vector which is not pathogenic?

Solution:

Agrobacterium tumifaciens is called natural genetic engineer. Modification in Ti plasmid of Agrobacterium tumifaciens is done to use it as a cloning vector by removing Ti genes.

QUESTION: 23

Which of the following is correct sequence of process of recombinant DNA technology-
i. Isolation of DNA
ii. Isolation of desired DNA fragment.
iii. Fragmentation of DNA by restriction endonuclease.
iv. Transferring of into host
v. Ligation of DNA fragment into vector
vi. Culturing in host cell to get desired product.

Solution:

The correct sequences of process of recombinant DNA technology are Isolation of DNA, fragmentation of DNA by restriction endonuclease, isolation of desired DNA fragment, ligation of DNA fragment into vector, transferring of into host and culturing in host cell to get desired product.

QUESTION: 24

The sequence of the 5’ and 3’ primers for the following DNA sequence will be:
5’ AATGCGGCAATCGAGTC3’
3’ TTACGCCGTTAGCTCCAG5’

Solution:

The sequence of the 5’ and 3’ primers for the given DNA sequence will be 5’ AATGC 3’, 5’ GACTC 3’.

QUESTION: 25

The agarose gel with high % of agar will lead to accumulation of large sized DNA fragment near the wells as:

Solution:

The agarose gel with high percentage of agar will lead to accumulation of large sized DNA fragments near the wells as pore size is small near the well.