Test: Biotechnology & its Applications- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biotechnology & its Applications- 1


Description
This mock test of Test: Biotechnology & its Applications- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biotechnology & its Applications- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biotechnology & its Applications- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biotechnology & its Applications- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biotechnology & its Applications- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Father of green revolution is

Solution:

M.S. Swaminathan is known as father of green revolution. Green revolution increased the food production about three times the previous one. Use of hybrid seeds, fertilizers and modern method of agriculture results this achievement.

QUESTION: 2

Golden rice is enriched in

Solution:

Golden rice is enriched in Vitamin A. This variety of rice is obtained by adding gene into wild variety that produces vitamin A enriched seeds.

QUESTION: 3

Bt toxin is obtained from

Solution:

Bt toxin is obtained from Bacillus thuringiensis bacterium that can kill certain insects like tobacco budworm, armyworm, beetles and flies.

QUESTION: 4

Bt toxin is coded by which gene?

Solution:

Bt toxin is coded by a gene named Cry. There are a number of them, the protein encoded by these cryIAc and cryIIAb control the cotton bollworms.

QUESTION: 5

Cry I Ab controls

Solution:

Specific Bt toxin gene is isolated from Bacillus thuringiensis and incorporated into several crop plants. The protein encoded by gene CryI Ab controls corn borer.

QUESTION: 6

RNAi is used to produce resistance against the nematode____.

Solution:

RNA interference (RNAi) is present in all eukaryotic organisms as a method of cellular defense. This method involves silencing of a specific mRNA due to complementary dsRNA molecules that binds and prevents translation of the mRNA.

QUESTION: 7

Cry genes can be transferred as they are present in a bacteria in______.

Solution:

Cry gene is present in plasmid of bacterium. This gene can be easily separated from plasmid and included into another crops to provide resistance against pests and insects.

QUESTION: 8

Fruit softening is promoted by polygalacturonase which degrades

Solution:

Pectin present in cell wall of plant cell is responsible for hardness of fruit coat. Polygalacturonase is induced into the fruit that degrade the pectin and soften the fruit.

QUESTION: 9

Biofortification is done to

Solution:

Biofortification is the method to enhance the nutritional value of seeds by changing the gene of the crop that produces more protein, vitamins or other nutrient.

QUESTION: 10

Successful graft reaction can be done by

Solution:

Successful graft reaction can be done by using Xenotransplantation to get two kinds of products from single plant.

QUESTION: 11

Statement I: Genetically modified plants are more tolerant to abiotic stress.
Statement II: GM plants enhance nutritional value of food.
Statement III: GM plants products are carcinogenic.

Solution:

Genetically modified plants are more tolerant to abiotic stress like cold, drought, heat etc. GM plants enhance nutritional value of food such as vitamin A enriched rice. Genetically modified plants are not carcinogenic or cancer causing.

QUESTION: 12

Insulin is used to treat

Solution:

Insulin is a hormone released by pancreas that control sugar level in blood. Diabetic patients take insulin in form of injection to control blood sugar level.

QUESTION: 13

Insulin earlier was extracted from

Solution:

Earlier time insulin required for controlling blood sugar was obtained from slaughtered cattle and pigs. This insulin caused allergy in diabetic patients.

QUESTION: 14

Application of biotechnology procedures in medical processes is classified as

Solution: Through DNA sequencing, genomic information is used to create maps of the DNA of different organisms. RED Biotechnology, or the use of biological agents for technological progression, has applications in medicine, agriculture, and in industry, which include processes such as fermentation and the production of biofuels.
QUESTION: 15

First gene therapy was done for

Solution:

First gene therapy was done in 1990 to a 4 year old girl with a ADA deficiency. ADA enzyme is essential for proper functioning of immune system.

QUESTION: 16

ELISA is

Solution:

ELISA is abbreviation of Enzyme linked immunosorbent assay. It is used to detected the disease at early stage.

QUESTION: 17

Expand RIA

Solution:

Expanded form of RIA is Radio immuno assay.

QUESTION: 18

The American company which is involved in the manufacturing of Humulin is

Solution:

In 1983, the American company Eli Lily prepared two DNA sequences corresponding to A and B and introduced into plasmid of E.coli to produce insulin chain.

QUESTION: 19

An antibody is a

Solution:

An antibody is protein or glycoprotein produced by our body due to infection from microbes.

QUESTION: 20

The first transgenic cow was

Solution:

The first transgenic cow is Rosie which produced human protein riched milk having alpha-lactalbumin, which is more balanced than conventional cow’s milk.

QUESTION: 21

The animals that have had their DNA manipulated to possess and express an extra gene are known as

Solution:

Transgenic animals have had their DNA manipulated to possess and express foreign gene. Transgenic cow, rat, rabbits and fish have been produced.

QUESTION: 22

Dolly sheep is made by implanting oocyte at what stage

Solution:

Dolly sheep is made by implanting oocyte at blastocyst stage into uterus of surrogate mother for further development.

QUESTION: 23

Human protein α-1-antitrypsin is used to treat

Solution:

Transgenic organisms produce useful biological products. Human protein α-1-antitrypsin is used to treat emphysema is also obtained from transgenic animal.

QUESTION: 24

Which out of the following is advantage of chemical safety testing on transgenic animals?

Solution:

Transgenic animals are made to carry gene that make them sensitive to toxic substance than non-transgenic animals and exposed to toxic substance. Toxicity testing in transgenic animals allows us to obtain results in less time.

QUESTION: 25

Biopiracy is

Solution:

Biopiracy is the use of biological resources without proper authorization from country or people concerned without compensate payment.