Test: Black Body


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Black Body


Description
This mock test of Test: Black Body for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Black Body (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Black Body quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Black Body exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Black Body extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Radiation heat transfer is characterized by

Solution:

EM waves is characterized by radiant heat transfer.

QUESTION: 2

Which is true regarding radiation?

Solution:

It is true that radiation travels in medium or without medium.

QUESTION: 3

Radiation exchange occurs in

Solution:

It occurs more effectively only in vacuum.

QUESTION: 4

Energy released by a radiating surface is not continuous but is in the form of successive and separate packets of energy called

Solution:

The photons are propagated through space as rays.

QUESTION: 5

The electromagnetic waves are emitted as a result of
(i) Vibrational movement
(ii) Rotational movement
(iii)Atomic or sub-atomic particles comprising the matter
Identify the correct statement

Solution:

The emission occurs when the body is excited by an oscillating electrical signal.

QUESTION: 6

Thermal radiations occur in the portion of electromagnetic spectrum between the wavelengths

Solution:

The radiation waves propagates with the speed of light, and their wavelength ranges from 0.1 to 100 micron meter.

QUESTION: 7

A perfectly black body

Solution:

A black body is a perfect emitter and absorber.

QUESTION: 8

What is the wavelength band for cosmic rays?

Solution:

This is its maximum wavelength.

QUESTION: 9

For a prescribed wavelength a black body radiates how much energy at the temperature of body?

Solution:

A black body neither reflects nor transmits any amount of incident radiations.

QUESTION: 10

“Radiation emitted by a black surface is a function of wavelength and temperature but is independent of direction”. Choose the correct answer

Solution:

The black body is a diffused emitter.

Related tests