Test: Blood And Lymph


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Blood And Lymph


Description
This mock test of Test: Blood And Lymph for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Blood And Lymph (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Blood And Lymph quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Blood And Lymph exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Blood And Lymph extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Find out the wrong match:

Solution:

Monocytes are phagocytic cells which destroy foreign organisms entering the body .There is no such information that it secretes Heparin, hence option C, turns to be incorrect statement among the following.

QUESTION: 2

The important function of lymph is to

Solution:

Lymph is the fluid present in lymphatic system. Its main function is to return interstitial fluid back to the blood. Interstitial fluid is also called extracellular fluid, which is formed from blood due to various factor such as hydrostatic pressure, osmotic gradients, etc.

QUESTION: 3

After birth, Erythropoiesis starts in

Solution:

In human, the process of erythropoiesis starts initially in the yolk sac, then switches to the fetal liver in the second gestational month. After birth, erythropoiesis occurs in the bone marrow. 

QUESTION: 4

Which of the following is not a main function of lymph glands?

Solution:
  • The lymph node is an oval-shaped organ of the lymphatic system, which is widely distributed throughout the body.
  • The lymph fluid inside the lymph node contains lymphocytes, a type of WBCs, which continuously recirculates through the lymph nodes and the bloodstream.
  • In response to antigens, the lymphocytes in the lymph node make antibodies, which go out of the lymph node into circulation, seek and target pathogens. They also destroy bacteria.

Lymph node is not involved in the formation of RBC. So, option B is incorrect.
Thus, the correct answer is option (B), 'Forming RBC' .

QUESTION: 5

Which one of the following is correct?

Solution:

► Blood has four main components: plasma, red blood cells, white blood cells, and platelets.

► Blood has many different functions, including transporting oxygen and nutrients to the lungs and tissues forming blood clots to prevent excess blood loss.

QUESTION: 6

Which of the following engulfs pathogens rapidly?

Solution:
  • Neutrophils, are the most abundant type of white blood cells and form an integral part of the immune system.
  • These phagocytes are normally found in the blood stream. However, during the acute phase of inflammation, particularly as a result of bacterial infection, neutrophils leave the vasculature and migrate toward the site of inflammation in a process called chemotaxis.
  • They are the predominant cells in pus, accounting for its whitish/yellowish appearance.
  • Neutrophils react within an hour of tissue injury and are the hallmark of acute inflammation.
  • Monocytes are also phagocytes but take 7-8 hours to reach at the site of injury.
  • Acidophils and basophils are not phagocytic in nature.
QUESTION: 7

 Which of the following is a non-granulocyte?

Solution:
  • In the cytoplasm of granulocytes granules are present which can be stained by specific dye.
  • Whereas the cytoplasm of agranulocytes is clear and agranular so they cannot be stained by any specific dye and monocytes belong to this category
QUESTION: 8

Antigens are present

Solution:

Basically antigens are present on the cell surface.
Your immune system “sees” foreign invaders, like viruses, by looking at antigens produced from the proteins in those viruses. Antigens are often found on the surface of cells. When a virus infects a cell, its proteins get cut up and “displayed” on the surface of the cell for the immune system to see.

QUESTION: 9

Rh factor is present in

Solution:

Rh factor was discovered by K Landsteiner and A S Wiener (1940) from rabbits immunized with the blood of monkey Macaco, rhesus. It is found in man and rhesus monkey only.

QUESTION: 10

Mark the odd one:

Solution:

Erythrocytes because its stands for RBC's whereas others are different types of WBC's