Test: Blood Relations- 4


25 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Blood Relations- 4


Description
This mock test of Test: Blood Relations- 4 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for LR Test: Blood Relations- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Blood Relations- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Blood Relations- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Blood Relations- 4 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pointing to a photograph Anjali said, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Anjali?

Solution:

The man in the photograph is son of Anjali's grandfather's son i.e., the son of Anjali's father. Hence, the boy is the brother of Anjali.

QUESTION: 2

Pointing to a person, Deepak said, "His only brother is the father of my daughter's father". How is the person related to Deepak?

Solution:

Father of Deepak's daughter's father → Deepak's father.

Hence, the person in the brother of Deepak's father.

Therefore, the person is the uncle of Deepak.

QUESTION: 3

P is the mother of K; K is the sister of D; D is the father of J. How is P related to J?

Solution:

P is the mother of K

K is the sister of D

D is the father of J.

Therefore, J is the nephew or niece of K and P is the grandmother of J.

QUESTION: 4

If P $ Q means P is the father of Q; P # Q means P is the mother of Q and P * Q means P is the sister of Q, then N # L $ P * Q shows which of the relation of Q to N?

Solution:

As the sex of Q is not known, hence, data is inadequate.

QUESTION: 5

If A $ B means A is the brother of B; A @ B means A is the wife of B; A # B means A is the daughter of B and A * B means A is the father of B, which of the following indicates that U is the father-in-law of P?

Solution:

P @ Q → P is the wife of Q ...(1)

Q $ T → Q is the brother of T ...(2)

T # U → T is the daughter of U

Hence, → Q is the son of U ...(3)

U * W → U is the father of W.

From (1) and (3), U is the father-in-law of P.

QUESTION: 6

Introducing a man, a woman said, "He is the only son of the mother of my mother." How is the woman related to the man?

Solution:

The man is the only son of the mother of the woman. Hence, the man is the maternal uncle of the woman. So, the woman is the niece of the man.

QUESTION: 7

Pointing to Gopi, Nalni says, "I am the daughter of the only son of his grandfather." How Nalni is related to Gopi?

Solution:

Nalni is the daughter of the only son of Gopi's grandfather. Hence, it's clear that Nalni is the sister of Gopi.

QUESTION: 8

A's son B is married with C whose sister D is married to E the brother of B. How D is related to A?

Solution:

Since E is the brother of B

Therefore, A is the father of E

but D is the wife of E.

Hence, D is the daughter-in-law of A.

QUESTION: 9

Pointing to a lady a person said, "The son of her only brother is the brother of my wife." How is the lady related to the person?

Solution:

Brother of person's wife → brother-in-law of the person. Hence, the son of lady's brother is brother-in-law of the person.

Therefore, the brother of the lady is the father-in-law of the person. Hence, the lady is the sister of the person's father-in-law.

QUESTION: 10

 

  1. B5D means B is the father of D.
  2. B9D means B is the sister of D.
  3. B4D means B is the brother of D.
  4. B3D means B is the wife of D.

Which of the following means F is the mother of K?

 

Solution:

F3M → F is the wife of M

M5K → M is the father of K

Therefore, F is the mother of K.

QUESTION: 11

A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?

Solution:

Q $ R → Q is the father of R

R @ T → R is the brother of T

Hence, → Q is the father of T

T * M → T is the daughter of M

Hence, → M is the mother of T

Hence, M is the wife of Q.

QUESTION: 12

If A $ B means A is the brother of B; B * C means B is the son of C; C @ D means C is the wife of D and A # D means A is the son of D, how C is related to A?

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : A $ B → A is the brother of B

B * C → B is the son of C

Hence, → A is the son of C

C @ D → C is the wife of D

Hence, → C is the mother of A.

QUESTION: 13

Pointing to a girl Sandeep said, "She is the daughter of the only sister of my father." How is sandeep related to the girl?

Solution:

The girl is the daughter of the sister of Sandeep's father. Hence, the girl is the cousin or Sandeep is the cousin of the girl.

QUESTION: 14

Pointing to a boy in the photograph Reena said, "He is the only son of the only child of my grandfather." How Reena is related to that boy?

Solution:

The boy in the photograph is the only son of Reena's grandfather's only son; i.e., the boy is the only son of Reena's father.

Hence, the boy is the brother of Reena or Reena is the sister of the boy.

QUESTION: 15

 

  1. A * B means A is the sister of B
  2. A $ B means B is the mother of A
  3. A + B means A is the brother of B
  4. A = B means B is the father of A.

Which of the following means M is the maternal uncle of N?

 

Solution:

The correct option is Option D.

In either of the three cases the sex of M is not clear that is “M” may be male or female. So Option D is the correct option

QUESTION: 16

If M x N means M is the daughter of N; M + N means M is the father of N; M % N means M is the mother of N and M - N means M is the brother of N then P % Q + R - T x K indicates which relation of P to K?

Solution:

P % Q → P is the mother of Q

Q + R → Q is the father of R

R - T → R is the brother of T

Hence, → Q is the father of T

T x K → T is the daughter of K

Hence, → Q is the husband of K.

Therefore, P is the mother-in-law of K.

QUESTION: 17

If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the father of Q and P - Q means P is the sister of Q, which of the following relations shows that I is the niece of K?

Solution:

K + Y → K is the brother of Y

Y x I → Y is the father of I

Hence, → K is the uncle of I

and I - Z → I is the sister of Z

Hence, → I is the niece of K.

QUESTION: 18

Pointing towards a girl, Abhisek says, "This girl is the daughter of only a child of my father." What is the relation of Abhisek's wife to that girl?

Solution:

Only the child of my father means 'Abhisek' himself. This means the girl is the daughter od Abhisek. Hence, Abhisek's wife is the mother of the girl.

QUESTION: 19

If A $ B means B is the father of A; A # B means B is the mother of A; A * B means B is the sister of A and A @ B means B is the husband of A, which of the following indicates that N is the grandmother of P?

Solution:

option A:
P ∗ Q # M $ N
means P is the sister of Q, who is the mother of M, who is the father of N
i.e. Q is the mother of M and grandmother of N. P is the sister of grandmother of N.

option B
P @ Q $ M # N
means Q is the husband of P, who is the father of M, who is the mother of N.
P is the father of M and grandfather of N. But Q cannot be P's husband. So, wrong conclusion.

option C:
P # Q $ N ∗ M  
means P is the mother of Q, who is the father of N, who is the sister of M.
Q has 2 kids: N and M.
P is Q's mother and hence, N's grandmother.

So, none of the option Give the relation that N is the grandmother of P.
option D.
 

QUESTION: 20

Anupam said to a lady sitting in a car, "The only daughter of the brother of my wife is the sister-in-law of the brother of your sister." How the husband of the lady is related to Anupam?

Solution:

Anupam's son-in-law is the brother of the lady who was sitting in the car. Hence, the husband is also the son-in-law of Anupam.

QUESTION: 21

If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the wife of Q and P % Q means P is the daughter of Q then which of the following means D is the uncle of A?

Solution:

The correct option is Option A.

A % B x C + D means D is an uncle of A.  

A % B means A is the daughter of B;

B x C means B is the wife of C;

C + D means C is the brother of D.

Thus if B and C are parents to A and C is the brother of D then logically D should be an uncle of A.

QUESTION: 22

A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

Solution:

C and Q are sisters and A is the son of C. Hence, C is the mother of A or Z is the mother Q.

Hence, Z is the maternal grandmother of A. P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A.

QUESTION: 23

M is the father of N who is the son of V. In order to know the relation of M to P, which of the statement/statements is/are necessary?

  1. P is the brother of V.
  2. The daughter of N is the granddaughter of V.

 

Solution:

M is the father of N and N is the son of V.

Hence, V is the mother of N.

From (1), P is the brother of V

Therefore, M is the brother-in-law of P because V is the wife of M.

From (2), the daughter of N, is the granddaughter of V. From this we do not get any relation of M to P.

QUESTION: 24

If X + Y means X is the daughter of Y; X - Y means X is the brother of Y; X % Y means X is the father of Y and X x Y means X is the sister of Y. Which of the following means I is the niece of J?

Solution:

I x C → I is the sister of C

C + N → C is the daughter of N

and N - J → N is the brother of I.

Hence, I is niece of J.

QUESTION: 25

Directions to Solve

Each of these questions is based on the following information:

  1. A + B means A is the mother of B.
  2. A - B means A is the sister of B.
  3. A * B means A is the father of B.
  4. A β B means A is the brother of B.

Question -

Which of the following means Q is the grandfather of P?

Solution:

Related tests