Test: Body Movements - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Body Movements - 1


Description
This mock test of Test: Body Movements - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Body Movements - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Body Movements - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Body Movements - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Body Movements - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A group of similar cells specialized to perform specific functions

Solution:
  • A group of cells performing a particular function (special job, if you want to call it) is called a tissue. Thus, groups of specialized cells cooperate to form a tissue.
  • Different tissues are in turn grouped together to form larger functional units, called organs.
  • Each type of cell, tissue, and organ has a distinct structure and set of functions that serve the organism as a whole.
QUESTION: 2

Which of these have least number of movable joints

Solution:

Skull contain least number of movable joints.The bones in the skull, except the lower jaw bone, do not allow any movement and hence, has the least number of movable joints.

QUESTION: 3

The total number of bones in the human skeleton are

Solution:

There are 206 bones in the human skeleton system in all adult human beings including:
Skull – including the jaw bone
Spine – cervical, thoracic and lumbar vertebrae, sacrum and tailbone (coccyx)
Chest – ribs and breastbone (sternum)
Arms – shoulder blade (scapula), collar bone (clavicle), humerus, radius and ulna
Hands – wrist bones (carpals), metacarpals and phalanges
Pelvis – hip bones
Legs – thigh bone (femur), kneecap (patella), shin bone (tibia) and fibula
Feet – tarsals, metatarsals and phalanges.

QUESTION: 4

The joint which helps in rotating a body in all directions is called _______

Solution:
  • The ball and socket joint, the bones can be turned in any direction i.e. forward and backward, side to side and even rotated.
  • The ball and socket joints occur at the shoulder and hips in our body.
QUESTION: 5

Backbone consists of

Solution:

Backbone of human being consists of 33 vertebra placed one over the other. These include:

i) 24 presacral vertebrae (7 cervical, 12 thoracic, and 5 lumbar) followed by the
ii) sacrum (5 fused sacral vertebrae) and the
iii) coccyx (4 frequently fused coccygeal vertebrae).

QUESTION: 6

Which of the following organism do not have bone?

Solution:

i) Earthworms do not have an internal skeleton as we do, and

ii) They do not have a protective hard exoskeleton as does an insect.

iii) They are flexible, long bundles of muscle, especially designed for life underground.

iv) The characteristic wriggling of earthworms is done with two kinds of muscles.

QUESTION: 7

Snail moves with the help of

Solution:
  • A muscular foot comes out from the opening in the shell for movement.
  • Foot of the snail is attached with it's belly.
  • The foot produces wavy motions which are very slow.
QUESTION: 8

How many muscle works together to move a bone?

Solution:
  • A single muscle can only pull, it cannot push. Thus, muscles work in pairs to move a bone.
  • When one muscle contracts, it pulls the movable bone.
  • When another muscle of the pair pulls, it brings the bone back to its original position.
  • Muscles are attached to bones by means of tendons.
QUESTION: 9

Which of the following part of body help in movement?

Solution:

The parts of the body that help in movement are:

(i)  Bones

(ii) Joints

(iii) Contraction and relaxation of muscles.

QUESTION: 10

Rib Cage protects

Solution:
  • The ribs partially enclose and protect the chest cavity, where many vital organs (including the heart and the lungs) are located.
  • The rib cage is collectively made up of long, curved individual bones with joint-connections to the spinal vertebrae.

Similar Content

Related tests