Test: Breathing Mechanism


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Breathing Mechanism


Description
This mock test of Test: Breathing Mechanism for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Breathing Mechanism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Breathing Mechanism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Breathing Mechanism exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Breathing Mechanism extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In breathing movements, the air volume can be estimated by:

Solution:

Spirometry is the process of recording the changes in the volume and movement of air in and out of the lungs and the instrument used for this purpose is called a spirometer or respirometer.

Spirometer - Wikipedia

QUESTION: 2

Respiratory quotient is defined as:

Solution:

The respiratory quotient (RQ) is the ratio of CO2 produced to O2 consumed while food is being metabolized.

RQ = CO2 eliminated/O2 consumed

QUESTION: 3

The vital capacity of the lungs includes​:

Solution:
  • The vital capacity (VC) is the maximum volume exhaled after maximum inhalation (IRV + TV + ERV).
  • The total lung capacity (TLC), about 6 L, is the maximum amount of air that can fill the lungs (IRV + TV + ERV + RV).
QUESTION: 4

Dead space air in man is ​______.

Solution:

Dead space is the volume of air which is inhaled that does not take part in gas exchange because it remains in the conducting airways or it reaches alveoli that are not perfused or poorly perfused.

QUESTION: 5

A person breathes in some volume of air by forced inspiration after having a forced expiration.
This quantity of air taken in is:

Solution:
  • The maximum volume of air that a person can breathe in after forced expiration or the maximum volume of air that a person can breathe out after forced inspiration is called vital capacity. The value of vital capacity varies from 3400 mL to 4800 mL. 
  • On the other hand, tidal volume is the air inspired or expired during normal breathing.
  • Total lung capacity is the volume of air present in the lungs and respiratory passage after a maximum inspiration.
  • Whereas, inspiratory capacity is the total volume of air that a person can inspire after a normal inspiration.

Hence, the correct answer is option B: Vital Capacity

QUESTION: 6

Which of the following statement is correct?

Solution:
  • During inspiration, the diaphragm and external intercostal muscles contract, causing the rib cage to expand and move outward and expanding the thoracic cavity and lung volume.
  • During expiration, the diaphragm and intercostals relax, causing the thorax and lungs to recoil.
QUESTION: 7

In humans, which among these is not a step in respiration?​

Solution:
  • Out of the given options, the processes or steps that are included as parts of the respiration in humans include alveolar diffusion of O2​ and CO2​, transport of gases by blood, and diffusion of O2​ and CO2​ between blood and tissues among others.
  • However, the utilization of CO2​ by cells for catabolic reactions is not considered a part of respiration in humans.

So, the correct answer is 'The utilisation of CO2​ by cells for catabolic reactions'.

QUESTION: 8

The amount of volume of air which can be inspired/expired normally is called:

Solution:

Tidal volume (TV) measures the amount of air that is inspired and expired during a normal breath.

QUESTION: 9

Residual volume is:

Solution:
  • Tidal volume is approximately 500ml while residual volume is 1100-1200 ml.
  • Therefore the residual volume is greater than tidal volume.
QUESTION: 10

Respiration in mature mammalian erythrocytes are __________

Solution:

Sometimes aerobic and sometimes anaerobic.

Related tests