Test: Carbon & Its Compounds - 3


25 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Carbon & Its Compounds - 3


Description
This mock test of Test: Carbon & Its Compounds - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Carbon & Its Compounds - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Carbon & Its Compounds - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Carbon & Its Compounds - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Carbon & Its Compounds - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following will not decolourise bromine water?

Solution:

C3H8 is alkane and all other are alkene or alkyne. To decolourise the bromine water is the property of unsaturated compound not of saturated compound.

QUESTION: 2

Compounds made up of carbon and hydrogen only are called

Solution:

The simplest organic compounds are made up of only carbon and hydrogen atoms. Compounds of carbon and hydrogen only are called hydrocarbons. For example, methane.

QUESTION: 3

Open-chain saturated hydrocarbons are called

Solution:

Paraffins are also called Alkanes and have the general formula, CnH2n+2 , where n is the no. of carbon atoms in a given molecule. They are open - chain saturated hydrocarbons.

QUESTION: 4

The characteristic reaction of alkanes is

Solution:

The characteristic reaction of Alkanes is substitution reaction. They, being saturated cannot undergo addition reaction.

QUESTION: 5

The major constituent of biogas is

Solution:

Biogas comprises primarily methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulphide (H2S), moisture and siloxanes.

QUESTION: 6

n-butane and isobutane are

Solution:




Isomers are compounds having the same molecular formula but different structures.

QUESTION: 7

Methane is a major constituent of

Solution:

Biogas comprises primarily methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulphide (H2S).

QUESTION: 8

The major constituent of natural gas is

Solution:

Natural gas is primarily composed of methane, but also contains ethane, propane and heavier hydrocarbons. It also contains small amounts of nitrogen, carbon dioxide, hydrogen sulphide and trace amounts of water.

QUESTION: 9

Ethanol on oxidation gives

Solution:

Ethanol is oxidised to produce ethanal by removing two hydrogen atoms. Ethanal is then oxidised to produce ethanoic acid by adding an oxygen atom. The O:H ratio changes from 1:6 (ethanol) to 1:4 (ethanal) to 1:2 (ethanoic acid).

QUESTION: 10

The functional group present in carboxylic acids is

Solution:

carboxylic acid contains -COOH group.

QUESTION: 11

A dilute solution of ethanoic acid in water is called

Solution:

Ethanoic acid (also known as acetic acid) , if added to water to form a 5-8% solution, is called vinegar.

QUESTION: 12

Which of the following will undergo addition reactions?

Solution:

C2H4  will give addition reaction because they are connected by double or triple bond and are unsaturated hydrocarbon.

QUESTION: 13

Which of the following formula represents alkenes?

Solution:

The general formula for the alkenes is CnH2n . Cycloalkanes are a family of compounds where the carbon atoms are joined in a circle.

QUESTION: 14

The general formula of cyclic alkanes is

Solution:

Alkanes have the general formula CnH2n+2. For example, an alkane with 2 (n) carbon atoms, will have 6(2n + 2) hydrogen atoms. Cyclic alkanes are formed by removal of two H atoms from the terminal position.

QUESTION: 15

A carboxylic group is present in

Solution:

Methanoic acid is HCOOH. Methane + oic acid = methanoic acid.

QUESTION: 16

The functional group in an alcohol is

Solution:

An alcohol is any organic compound in which the hydroxy functional group ( -OH) is bound to a saturated carbon atom. Ethyl alcohol is the predominant  alcohol in alcoholic beverages.

QUESTION: 17

Which of the following will react with sodium metal?

Solution:
QUESTION: 18

Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?

Solution:

Acetic acid gives a pleasant smell on rejection with ethanol due to the formation of ethyl acetate as :- 
CH3COOH  +C2H5OH → CH3COOC2H5 +H2O

QUESTION: 19

The functional group in aldehydes is

Solution:

Aldehydes contain the functional group - CHO. It is a terminal functional group.

QUESTION: 20

Ethanol on complete oxidation gives

Solution:

The correct option is A.
Ethanol is oxidised to produce ethanal by removing two hydrogen atoms. Ethanal is then oxidised to produce ethanoic acid, by adding an oxygen atom.

QUESTION: 21

Which class of organic compounds give effervescence with NaHCO3 solution ?

Solution:

The correct option is C.
Acetic acid that is Carboxylic acids gives effervescence with NaHCO3 solution.

QUESTION: 22

Carboxylic acids are obtained from alcohols by -

Solution:

Primary alcohols and aldehydes are normally oxidized to Carboxylic acids using potassium Dichromate solution in the presence of dilute sulfuric acid.

QUESTION: 23

Soaps are prepared by alkaline hydrolysis of -

Solution:

Saponification reaction is also known as alkaline hydrolysis of ester.

 

QUESTION: 24

The functional group present in ethanol is

Solution:

Ethanol contains alcohol as the functional group.
Ethane + ol = Ethanol.

QUESTION: 25

How many structural isomers are possible for pentane-

Solution:

Pentane (C5H12) has three structural isomers.


Similar Content

Related tests