Test: Carbon and its compounds (Hard)


20 Questions MCQ Test | Test: Carbon and its compounds (Hard)


Description
This mock test of Test: Carbon and its compounds (Hard) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Carbon and its compounds (Hard) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Carbon and its compounds (Hard) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Carbon and its compounds (Hard) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Carbon and its compounds (Hard) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The IUPAC name of the given structure H is:

Solution: IUPAC name of this is 2,3 dimethyl butane
QUESTION: 2

The functional group present in a molecule having the formula C12O9 is

Solution: The given compound is example of cyclic trianhydride side. The structure is as shown in image

QUESTION: 3

Which is the best leaving group?

Solution: N2 is the best leaving group among given. Best leaving groups are self detachable. N2 is self detachable.
QUESTION: 4

Select correct IUPAC naming of given compound

Solution: Main group is KETONE insane then naming stat with left or right is same because compound is symmetric two ALCOHOL group is present in 1, 3 position and suffix will be ONE.
QUESTION: 5

While cooking, if the bottom of the vessel is getting blackened on the outside, it means that:

Solution: In case the fuel doesn’t burn completely, i.e., there is not enough oxygen to react with the carbon to produce carbon dioxide, then the unburnt carbon particles are left behind in the form of black particles known as soot. These soot particles stick to the bottom of the vessel making it black.
QUESTION: 6

Cation is formed when:

Solution: A cation is formed by loss electrons from the atom of an element which acquires positive charge due to the presence of greater number of protons as compared to that of electrons.
QUESTION: 7

Which of the following compounds of carbon does not consist of ions?

Solution: Carbon always forms covalent compounds by sharing its electrons with other atoms. Now, in covalent bonding, the two electrons shared by the atoms are attracted to the nucleus of both atoms and neither atom completely loses or gains electrons as in ionic bonding. So the compounds in which all the atoms are directly attached to C-atom, contain covalent bonding and no ionic bond.
QUESTION: 8

The property of self-linkage among identical atoms to form long-chain compounds is known as:

Solution: Catenation is the property of self-linking of an element by which an atom combines with the other atoms of the same element to form long chains.
QUESTION: 9

Which of the following is the molecular formula of cyclobutane?

Solution: Cyclobutane is a cyclic hydrocarbon consisting of four carbon atoms where each carbon atom is attached to the two other carbon atoms and two hydrogen atoms, as shown below

QUESTION: 10

Which of the following statements about graphite and diamond is true?

Solution: Both Graphite and diamond being the allotropes of the same element, carbon, have similar chemical properties. So they undergo the same chemical reactions.
QUESTION: 11

How many number of carbon atoms are joined in a spherical molecule of buckminsterfullerene?

Solution: Buckminsterfullerene is a molecule of carbon in the form of a hollow sphere consisting of 60 C-atoms and is having the formula C60.
QUESTION: 12

Which of the following is the major constituent of the liquefied petroleum gas?

Solution: The major constituent of the liquefied petroleum gas is butane.
QUESTION: 13

The organic compounds having functional group are known as:

Solution: Carboxylic acids are compounds which contain a group also known as carboxyl group.
QUESTION: 14

From which of the following substance pencil lead is formed?

Solution: Pencil lead is formed of graphite. Graphite is an allotropic form of carbon in which each carbon atom is joined to three others, forming layers

These layers are put together by weak van der Waals forces which enable the layers to slide over each other, making graphite soft and slippery. So graphite is used as pencil ‘lead’. As the pencil moves across the paper, layers of graphite rub off leaving the dark marks on paper.

QUESTION: 15

Ester is formed by the reaction between:

Solution: Reaction between an acid and an alcohol results in the formation of ester, and the reaction is named as estrification.

For example: Acetic acid reacts with ethyl alcohol in the presence of concentrated sulphuric acid to form Ethyl acetate:

QUESTION: 16

What is denatured alcohol?

Solution: Denatured alcohol is the ethyl alcohol which has been made unfit for drinking purpose by adding small amount of poisonous substance like methanol, pyridine, etc. This is mainly done to prevent the misuse of industrial alcohol for drinking purposes.
QUESTION: 17

Which of the following substance produces brisk effervescence with baking soda solution?

Solution: Ethanoic acid when treated with baking soda (Sodium hydrogen carbonate) gives brisk effervescence of Carbon dioxide gas.

QUESTION: 18

Which Of The Following Represents Saponification Reaction?

Solution: In saponification reaction, when an ester is heated with sodium hydroxide solution, ester gets hydrolysed (breaks down) to form the parent alcohol and sodium salt of carboxylic acid.
QUESTION: 19

Which Of The Following Does Not Belong To The Same Homologous Series?

Solution: Because successive members of a homologous series differ by -CH2 unit. You can easily understand by this equation: (C3H8) + (CH2) = C4H10. Thus, C4H10 is the next members of this series. So, homologous series of alkanes is: Methane CH4, Ethane C2H6, Propane C3H8, Butane C4H10. So, C4H8 does not belong to the homologous series.

Note: Homologous series is a group of organic compounds having similar structures and similar chemical properties in which a successive compound differs by CH2 group.

QUESTION: 20

In The Last Year Board Examination, Rahul Were Asked A Question Where He Had To Choose The Statement Which Was/Were Incorrect? Will You Be Able To Answer This Question?

Solution: The property of carbon element due to which its atoms can join with one another to form long carbon chains is called catenation. So, it is the property of “catenation” of carbon element which is responsible for a very large number of organic compounds (catenation means “self-linking”).

Similar Content

Related tests