Test: Carbon and its compounds (Medium)


20 Questions MCQ Test | Test: Carbon and its compounds (Medium)


Description
This mock test of Test: Carbon and its compounds (Medium) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Carbon and its compounds (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Carbon and its compounds (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Carbon and its compounds (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Carbon and its compounds (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In The Soap Micelles:

Solution: A “spherical aggregate of soap molecules” in a soap solution in water is called a “micelle”. In a soap micelle, the soap molecules are arranged readily with hydrocarbon ends directed towards the center and ionic ends directed outwards.
QUESTION: 2

The IUPAC name of the given structure is:

Solution: The longest continuous chain has 5 C atoms. Two ethyl substituents are present on the third C atom. Hence, the IUPAC name of the given structure is 3,3 - diethyl pentane.
QUESTION: 3

How would you name the following compound?CH3-CH2-Br

Solution: Bromoethane, also known as ethyl bromide, is a chemical compound of the haloalkanes group. H2C = CH2 + HBr → H3C - CH2Br Option A is correct.
QUESTION: 4

Trivial name of 2, 3-dihydroxy butanedioic acid is-

Solution: Trivial name or common name of 2,3-dihydroxy butanedioic acid is Tartaric acid It has two forms, Meso and active.
QUESTION: 5

Washing soaps produce scum with hard water and not much foam because hard water contains:

Solution: Hard water contains salts of calcium and magnesium principally as bicarbonates, chlorides, and sulfates. Ferrous Ion may also be present; oxidized to the ferric form. It appears as a reddish-brown stain on washed fabrics and enameled surfaces. Water hardness that is caused by calcium bicarbonates is known as temporary because boiling converts the bicarbonates to the insoluble carbonates; hardness from other salts is called permanent. Calcium and magnesium ions in hard water react with the higher fatty acids off soap to form an insoluble gelatinous curd, thereby causing a waste of the soap.
QUESTION: 6

The IUPAC name of (CH3)2 CHCH2CH2Br is:

Solution: In (CH3)2CH - CH2 - CH2Br, the primary substituent is Brand thus numbering is done from right to left. Also, the parent chain has four carbon atoms with a methyl substituent at C3. Thus the name of the compound is; 1 - Bromo - 3 - methyl butane.
QUESTION: 7

Chlorine Reacts With Saturated Hydrocarbons At Room Temperature In The:

Solution: Chlorine reacts with saturated hydrocarbons at room temperature in the presence of Sunlight to form alkyl chloride by displacement reaction.
QUESTION: 8

Oils On Treating With Hydrogen In The Presence Of Palladium Or Nickel Catalyst Form Fats. This Is An Example Of:

Solution: Oils are unsaturated compounds containing double bonds. Addition reaction are characteristic property of unsaturated hydrocarbons. The given reaction is an example of addition reaction. You can easily understand by this: Edible oils + H2 + Ni or Pd + Heat → Fats (ghee)
QUESTION: 9

CH3 – CH2 – OH + Alkaline KMnO4 + Heat → CH3 – COOH. In The Above Given Reaction, Alkaline KMnO4 Acts As

Solution: KMnO4 acts as oxidizing agent because it removes hydrogen from CH3CH2OH and adds one oxygen to it. Note: Oxidizing agent is a substance which gives oxygen to the compound for oxidation (i.e. oxygen is removed from it) or which removes hydrogen from the compound. In other words, we can say that CH3CH2OH is oxidized to CH3COOH in the presence of oxidizing agent like KMnO4.
QUESTION: 10

Read The Following Sentences Carefully, And Choose The Incorrect One:

Solution: It is the characteristic of a “Homologous Series” is that all the members of a homologous series can be represented by the same general formula. For example, all the members of the alkane series can be represented by the general formula CnH2n + 2.
QUESTION: 11

Pooja Is Writing Some Statements But She Confused To Know Whether The Statements Are Correct Or Not? If You Know The Answer To This Question, Then Tell Her:

Solution: The carbon compounds (or organic compounds) containing carboxylic acid group (—COOH group) are called carboxylic acids. Carboxylic acids are commonly known as organic acids. Another name for carboxylic acids is alkanoic acids. The carboxylic acids or organic acids are made up of three elements: carbon, hydrogen, and oxygen. The simplest carboxylic acid (or organic acid) is formic acid, HCOOH, which is also known as “Methanoic acid”.
QUESTION: 12

Soaps are ester of which type of acids?

Solution: Soaps are water-soluble sodium or potassium salts of fatty acids. Soaps are made from fats and oils, or their fatty acids, by treating them chemically with a strong alkali. C12H35COONa is a good example of soap.
QUESTION: 13

How many double bonds are there in a saturated hydrocarbon?

Solution: A saturated hydrocarbon (or other organic molecule) utilizes all of its bonding electrons to make single bonds with another atom. It cannot make any additional bond without cutting off part of the existing molecule. Hence saturated. Thus saturated hydrocarbon contains zero double bond.
QUESTION: 14

Hydrocarbons are mainly composed of which of these?

Solution: A hydrocarbon is an organic chemical compound composed exclusively of hydrogen and carbon atoms. Hydrocarbons are naturally occurring compounds and form the basis of crude oil, natural gas, coal, and other important energy sources.
QUESTION: 15

Which of the following statements are usually correct for carbon compounds? These

(i) are good conductors of electricity

(ii) are poor conductors of electricity

(iii) have strong forces of attraction between their molecules

(iv) do not have strong forces of attraction between their molecules

Solution: As in general carbon forms only covalent bonds as accepting and donating four electrons is very difficult. As all are covalent compounds these are poor conductors of electricity. They do not have strong forces because covalent bond is weaker than ionic bond.
QUESTION: 16

When ethanol is heated with con, sulphuric acid at 170°C, it gets converted into ethene. In this reaction concentrated sulphuric acid acts as :

Solution: When ethanol is heated with an excess of concentrated sulphuric acid at a temperature of 170°C, it produces ethene as final product. The concentrated acid acts only as a dehydrating agent and it is recovered unchanged.

QUESTION: 17

Why does carbon form compounds mainly by covalent bonding?

Solution: Carbon has 4 electrons in its outermost shell and needs to gain or lose 4 electrons to attain nobel gas configuration. Losing or gaining 4 electrons is not possible due to energy considerations, hence it shares electrons to form covalent bonds.
QUESTION: 18

What is the total percentage of carbon present in the human body?

Solution: By mass, about 96 percent of our bodies are made of four key elements: oxygen (65 percent), carbon (18.5 percent), hydrogen (9.5 percent), and nitrogen (3.3 percent).
QUESTION: 19

In the atmosphere, carbon exists in the form of _________.

Solution: Carbon exists in the atmosphere in the form of carbon dioxide gas in air (only0. 03%). Carbon also occurs in the earth's crust in the form of minerals like carbonates. It also occurs in the form of fossil fuels, organic compounds, wood, cotton, and wool, etc.
QUESTION: 20

Correct percentage of CO2 ​present in the atmosphere is

Solution: Carbon dioxide (CO2) constitutes about 0.03% (300 parts per million) of the atmospheric gases. Whereas, nitrogen comprises 70% and oxygen 21% of the atmospheric gases. Other gases, such as water vapors, nitric oxide, carbon monoxide, and others, make up 100%.

Similar Content

Related tests