Test: Cell Cycle And Cell Division- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Cell Cycle And Cell Division- 1


Description
This mock test of Test: Cell Cycle And Cell Division- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Cell Cycle And Cell Division- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Cycle And Cell Division- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Cell Cycle And Cell Division- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Cycle And Cell Division- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Plants show mitotic divisions in

Solution:

Mitosis is the type of cell division that ensures equal distribution of genetic material in daughter cells. Mitosis can occur both in diploid and haploid cells. The main function of mitosis is to make copies of cells for growth and regeneration. If a haploid cell undergoes mitosis, which is something certain types of plant and fungus do as part of their normal life cycles, the end result is two identical haploid cells (n→n), Some plants and fungi have their bodies composed of haploid cell .

QUESTION: 2

Plant Cytokinesis differ from animals Cytokinesis in having

Solution:

In plants, cytokinesis or division of cytoplasm occurs due to formation of cell plate but in animals cytokinesis occurs due to formation of constriction in the middle cell membrane.

QUESTION: 3

Cell growth results in disturbing the ratio between

Solution:

Cell growth results in disturbing the ratio between the nucleus and the cytoplasm. It therefore becomes essential for the cell to divide to restore the nucleo-cytoplasmic ratio.

QUESTION: 4

Chromosome appeared beaded during

Solution:

Chromosome appeared beaded during leptotene stage of prophase of meiosis I of meiosis cell division. Chromatin materials start condensing after that stage.

QUESTION: 5

The transition period between M- phase I and M- phase II in without DNA replication

Solution:

The transition period between M-phase of Meiosis I and M-phase II during which no replication of DNA occurs is called as interkinesis.

QUESTION: 6

What is the average cell cycle span for a mammalian cell?

Solution:

The average cell cycle span for a mammalian cell is approximately 24 hours.

QUESTION: 7

Various phases of cell cycle are controlled by proteins

Solution:

Cycline and CDKs enzymes are involved in controlling various phases of cell cycle.CDKs can modify various protein substrates involved in cell cycle progression.

QUESTION: 8

In some lower plants and social insects, the haploid cells are divided by

Solution:

In some lower plants and in some social insects haploid cells also divide by mitosis.

QUESTION: 9

During which stage of prophase I the crossing over takes place?

Solution:

Pachytene: During the third substage of meiosis, the chromosomes continue to condense. Crossing over takes place at this stage and at each point of crossing over a chiasma is formed (singular: chiasma) between non-sister chromatids of homologous chromosomes.

QUESTION: 10

Crossing over results the exchange of genetic material, which occurs between

Solution:

Crossing over results the exchange of genetic material between to homologous chromosomes during meiosis I of cell division

QUESTION: 11

The number of chromosome and the amount of DNA are changed in

Solution:

S phase marks the period during which DNA synthesis or replication takes place. During this time the amount of DNA per cell doubles.After metaphase is complete, the cell enters anaphase. During anaphase, the microtubules attached to the kinetochores contract, which pulls the sister chromatids apart and toward opposite poles of the cell 

QUESTION: 12

Which phase is called an invisible phase? 

Solution:

S Phase because in this phase chromosomes replicated are divided in such a way as to ensure that each daughter cell receives a copy of every chromosome.

QUESTION: 13

M- phase in mitosis undergoes which type of division?

Solution:

Since, in mitosis the number of chromosomes in the parent and progeny cells is the same, it is also called as equational division.

QUESTION: 14

Which phase of meiosis in animal cell is shown in figure given below?

 

Solution:

The figure given above shows diakenisis phase of prophase of meiosis I as terminalisation of chismata is  visualized in it.

QUESTION: 15

Who stated first of all that new cells are formed from division of pre-existing cells?

Solution:

Rudolf Virchow was the first scientist who stated that new cells are formed from division of pre-existing cells.

QUESTION: 16

In yeast the cell cycle is progressed through

Solution:

Yeast can progress through the cell cycle in only about 90 minutes.

QUESTION: 17

Multinucleate condition arise when Cytokinesis does not follow karyokinesis, this type of cells are called as

Solution:

Coenocyte is a multinucleate mass of protoplasm which is formed as a result of repeated nuclear division which is not accompanied by the cell fission, whereas the Syncytium is the multinucleated cell which is formed by the fusion of the multiple unicellular cell.

QUESTION: 18

In plant cells, the new cell wall begins by the

Solution:

In plant cells, wall formation starts in the centre of the cell and grows outward to meet the existing lateral walls. The formation of the new cell wall begins with the formation of a simple precursor, called the cell plate.

QUESTION: 19

Crossing over results in the exchange of genetic material, which occurs between:

Solution:

Crossing over is the exchange of genetic material between two homologous chromosomes.

QUESTION: 20

Two similar chromosomes of each type present in diploid cell are called as

Solution:

Homologous chromosome are two similar chromosome of each type present in diploid cells. During meiosis homologous chromosomes separate from each other.

QUESTION: 21

M phase represents

Solution:

The M Phase represents the phase when the actual cell division or mitosis occurs

QUESTION: 22

The mechanism of distributing centriole pairs to the daughter cells is called

Solution:

The mechanism of distributing chromosome by centriole pairs to the daughter cells is called astral division. This kind of division occurs in animal cells.

QUESTION: 23

In between two walls of adjacent cells are seen

Solution:

The middle lamella serves as a cementing layer between the primary walls of adjacent cells. The primary wall is the cellulose-containing layer laid down by cells that are dividing and growing. To allow for cell wall expansion during growth, primary walls are thinner and less rigid.

QUESTION: 24

The sexual reproduction involves fusion of special type of cell called gametes, produced by

Solution:

Meiosis cell division is involved in gametes formation as gametes contain half the numbers of chromosome a normal cell diploid cell contain. Gametes fuse to produce zygote.

QUESTION: 25

Astral body are formed of

Solution:

Astral body are formed of microtubules. Astral bodies are produced by centriole during cell division and attach with centromere of the chromosome.