Test: Cell Structure And Functions - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Cell Structure And Functions - 1


Description
This mock test of Test: Cell Structure And Functions - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Cell Structure And Functions - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure And Functions - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Cell Structure And Functions - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure And Functions - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tissue is a       

Solution:

Tissue is a group of similar kinds of cell which function together to make the tissue function for organs and organ system.

QUESTION: 2

Number of cells found in unicellular organism is :

Solution:

Those organisms that are made up of only one cell are called unicellular organism. Amoeba, paramecium, bacteria etc are unicellular organisms.

QUESTION: 3

All living organisms are made up of:

Solution:

Cell is the structural and functional unit of all living organisms. Unicellular made up of only one cell and multicellular are made up of more than one cells.

QUESTION: 4

Cells are capable of performing:

Solution:

Cells are capable of performing respiration, synthesis and digestion of food to obtain energy. Cells is the functional and structural unit of living organisms.

QUESTION: 5

Robert Hooke observed under microscope :

Solution:

Robert Hooke observed both living and dead cells of thin slice of cork. He observed small compartments and called it cell.

QUESTION: 6

The power house of cell is called

Solution:

Mitochondria are tiny organelles inside cells that are involved in releasing energy from food. This process is known as cellular respiration. It is for this reason that mitochondria are often referred to as the powerhouses of the cell.

QUESTION: 7

In unicellular organism all the functions are performed by the:

Solution:

In unicellular organism all the functions are performed by the single cell. Amoeba, paramecium, euglena etc are unicellular organism.

QUESTION: 8

A single cell that can change its shape is:

Solution:

White blood corpuscles can change its shape. This cell change the shape to engulf the pathogen to provide protection against disease.

QUESTION: 9

Cell responsible to receive and transfer message in human body parts is:

Solution:

Nerve cells are responsible to receive and transfer message in human body parts. Nerve cells together form the nervous system of body.

QUESTION: 10

Function of nerve cell of an elephant is to transfer messages while nerve cell of a rat :

Solution:

The sole function of nerve cell is to transfer messages from one part of the body to other part. Nerve cell of rat as well as nerve cell of an elephant both transfer messages for control and coordination.