Test: Cell Structure And Functions - 2


20 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Cell Structure And Functions - 2


Description
This mock test of Test: Cell Structure And Functions - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Cell Structure And Functions - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure And Functions - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Cell Structure And Functions - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure And Functions - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cell membrane is also called:

Solution:

Cell membrane is also called as cell membrane or PLASMA membrane. It forms the outer covering of the cell made up of protein and fat. It is semi-permeable in nature.

QUESTION: 2

Unit of inheritance in living organisms is :

Solution:

The transfer of traits from one generation to next generation is called inheritance. Inheritance is carried out by gene located in nucleus of the cell.

QUESTION: 3

Living substance of a cell is collectively known as :

Solution: Total living substance in cell is protoplasm... protoplasm is made up of cytoplasm and nucleus / nucleoplasm... [ Protoplasm = cytoplasm + nucleoplasm ] blood is not present in cell.
QUESTION: 4

Thread like structures present inside nucleus are :

Solution:

Chromosomes are thin thread like structure present inside nucleus of the cell. Chromosome consists of DNA and protein. Genes are located on chromosome.

QUESTION: 5

The fluid present between cell membrane and nucleus is :

Solution:

The fluid present between cell membrane and nucleus is called cytoplasm. Cytoplasm is thick fluid medium in which different cell organelles floats.

QUESTION: 6

Vacuoles of plant cells are

Solution:

Permanent vacuoles are found in plant cells and fungi cells. The permanent vacuole of Xylem cells join together to form the xylem.

QUESTION: 7

Unicellular organisms reproduce by :

Solution:

Fission, in biology, is the division of a single entity into two or more parts and the regeneration of those parts to separate entities resembling the original.For unicellular organisms, cell division is the only method used to produce new individuals. In both prokaryotic and eukaryotic cells, the outcome of cell reproduction is a pair of daughter cells that are genetically identical to the parent cell. In unicellular organisms, daughter cells are individuals.

QUESTION: 8

Cell has ability to extract _____ energy from food molecules:

Solution:

Cells has ability to extract chemical energy from food molecules. The energy present in food molecules like glucose undergo respiration to produce chemical energy in form of ATP.

QUESTION: 9

Cell wall of bacteria contains :

Solution:

Cell of bacteria consists of peptidoglycan. This kind of glucose forms rigid structure around the bacterial body.

QUESTION: 10

Membrane of nucleus is porous so it :

Solution:

The membrane of nucleus is porous so it allows transport of specific proteins. Nucleus is also called as brain of the cell.

QUESTION: 11

Identify the statement which is true for cells.

Solution:
QUESTION: 12

Plasma membrane is a :

Solution:

Plasma membrane is a bilayered membrane made up of protein and lipid. It is selectively permeable to different substances.

QUESTION: 13

Which of the following is a locomotory organelle in protozoa ?

Solution:

Flagella is a locomotory organelle in protozoa. Flagella is long hair like projection on the body of some protozoa.

QUESTION: 14

Power house of the cell is :

Solution:

Mitochondria is called as powerhouse of the cell because it contain enzyme for cellular respiration in which energy is released in form of ATP.

QUESTION: 15

Which of the following is selectively permeable?

Solution:

Cell membrane is a selectively permeable membrane because it allow some substance to cross but prevents the other.

QUESTION: 16

Plant cell wall is made up of :

Solution:

The cell wall of plant is made up of cellulose. Cellulose is a complex sugar which cannot be digested by human beings.

QUESTION: 17

Which of the following group is prokaryotes ?

Solution:

The cell which lack well developed nuclear membrane is called prokaryotic organism. Blue green algae and amoeba are example of prokaryotic organism.

QUESTION: 18

Which of the following occurs only in animal cell?

Solution:

Centrosomes are present only in animals cell. Centrosome produces fimbriae that help in cell division. Chromosome and ribosome are present in both animal and plant cell.

QUESTION: 19

The plastid responsible for fruit colour is :

Solution:

The colour of the plant is due to presence of different kinds of plastids. Chromoplast provides all colours except green and white.

QUESTION: 20

Which of the following occurs only in plant cell?

Solution:

Dictyosomes are present only in plant cell. Centrosomes is present in animals cells only and mitochondria and ribosomes are present in both plant and animal cell.