Test: Changes Around Us - 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Changes Around Us - 1


Description
This mock test of Test: Changes Around Us - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Changes Around Us - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Changes Around Us - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Changes Around Us - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Changes Around Us - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Melting of ice into water is a

Solution:

Physical changes

A physical change is any change in matter that involves the substance going from one physical state to another. When a substance undergoes a physical change it does not lose its original properties when changing from one phase to another.

Ice melting involves a change from a solid to a liquid and the substances maintain the properties of water because the molecules never change.

 

QUESTION: 2

Digestion of food is a

Solution:

Digestion of food is a chemical change as chemical action change takes place to break the complex food into simpler substance by action of enzymes.

QUESTION: 3

Growth in size of the body of an organism is a

Solution:

A substance is said to undergo a physical change when only the physical properties such as the shape, size, colour, state or appearance of the substance permanent changes are those changes which are done for a long period or fixed changes.

QUESTION: 4

The changes in which new substance is formed is called

Solution:

The change in which new substance with new properties is formed is called as chemical change.

QUESTION: 5

Which types of changes are temporary?

Solution:

Physical changes are temporary change as no new substance is formed and changes can be reversed back by physical process.

QUESTION: 6

Rotation of fan blade is a

Solution:

Rotation of fan blade is a periodic change as it is repeated at fixed interval of time.

QUESTION: 7

Which of the following is a reversible change?
 

Solution:

Melting of ice is a physical change in which substance changes its physical state but not properties.

Hence it is a reversible change in which melted ice can freeze again by decrease in temperature.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 8

Sublimation is the changing of

Solution:

Sublimation, in physics, conversion of a substance from the solid to the gaseous state without its becoming liquid. An example is the vaporization of frozen carbon dioxide (dry ice) at ordinary atmospheric pressure and temperature. The phenomenon is the result of vapour pressure and temperature relationships.

QUESTION: 9

In exothermic reaction

Solution:

The reaction in which heat is evolved is called as exothermic reaction.

QUESTION: 10

Which of the following change is non-periodic?

Solution:

Changes which are repeated after regular intervals are called periodic changes. The occurrence of day and night and even the change of periods in your school are examples of periodic changes. Changes which do not take place periodically that is after a fixed period of time, such as earthquake, freezing of water to form ice, are non-periodic changes.

Related tests