Test: Characteristics Of Halo Compounds


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Characteristics Of Halo Compounds


Description
This mock test of Test: Characteristics Of Halo Compounds for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Characteristics Of Halo Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Characteristics Of Halo Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Characteristics Of Halo Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Characteristics Of Halo Compounds extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following is 4-bromopent-2-ene?

Solution:

CH3-CH=CH-CH(Br)-CH3 IS 4-bromopent-2-ene. [ According to priority order of functional groups =( double bond) comes before than that of halo (Br) group ]

QUESTION: 2

Metallic radii of some transition elements are given below. Which of these elements will have the highest density?

 

Solution:

On moving left to right along period, metallic radius decreases while mass increases. Decrease in metallic radius coupled with increase in atomic mass results in increase in density of metal.              

Hence, among the given four choices Cu belongs to right side of Periodic Table in transition metal, and. it has highest density (89 g/cm3). 

Cu -  8.96

Co - 8.9

Ni - 8.9

 Fe - 7.87

QUESTION: 3

The isomer of dichlorobenzene which has highest boiling point

Solution:

p-Dichlorobenzene has higher melting point then o and m isomers because it is more symmetric in structure and fits perfectly in crystal lattice.

QUESTION: 4

Although haloalkane are polar in nature, Yet they are slightly soluble in water. Which characteristic behavior is responsible for such kind of property?

Solution:

Haloalkanes  although polar in nature are insoluble in water because they are not able to form hydrogen bonds with water molecules.

QUESTION: 5

Which of the following is a tertiary halogenoalkanes?

Solution:

√Br CH3 -( CH )- CH2 - CH2 - CH3 √CH3 The carbon with which the Br is bonded is bonded with another 3 carbon atoms. So haloalkane is 3.

QUESTION: 6

 Which of the following is not true about optical isomers?

Solution:

Superimposable(mirror images of each other) substances are achiral because chiral substances cannot have its own mirror image. And achiral substances do not show optical activity nor any optical isomers. Hence, answer is B.

QUESTION: 7

 Which of the following is not an aryl halide?

Solution:

 Because it is Open chain compound /Aliphatic Compound and not aryl halide as does not contain halogen atom. it's alkane simply.

QUESTION: 8

Pick up the correct statement about alkyl halides.

Solution:

In general organic compounds are soluble in organic solvents. Hence alkyl halides are soluble in organic solvents.

QUESTION: 9

 Which one of the following is 1-bromo-3-methyl butane?

Solution:

It is 1-bromo-3-methylbutane:

QUESTION: 10

C5H11Br is least soluble in:

Solution:

The above compound is organic by nature.it is a type of haloarene supporting sn1 reaction. being haloarene it is highly soluble in non polar solvent but water as a polar solvent will dissolve very slowly when added.Hence it is least soluble in water.