Test: Characteristics Of Living Organism


15 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Characteristics Of Living Organism


Description
This mock test of Test: Characteristics Of Living Organism for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Test: Characteristics Of Living Organism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Characteristics Of Living Organism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Characteristics Of Living Organism exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Characteristics Of Living Organism extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mixture of yeast, sugar and water was taken in a test tube. After one hour, bubbles were observed in the mixture. The formation of bubbles was due to

Solution:

The formation of bubble was due to production of CO2 & Yeast can use oxygen to release the energy from sugar (like you can) in the process called "respiration" as in respiration only breakdown of nutrients occur.

QUESTION: 2

Classification of organisms based on evolutionary as well as genetic relationships is called:

Solution:
  • Cladistics is a method in which the organisms are classified using different criteria. The organisms are compared on the basis of the evolution, history and the relationship between them.
  • The genetic relation help in identifying the ancestors. This method helps in the classification of the organism on the basis of comparison with the other organisms.
  • The tree which shows the relationship between the organisms is known as the cladogram as shown below.

QUESTION: 3

In angiosperm, characters of flowers are used in classification because:

Solution:
  • In Angiosperm, characters of flowers are used for classification because characters of flowers are conservative.
  • Gymnosperms have no flowers and have naked seeds.
  • Angiosperms are also called flowering plants. Flowers are the reproductive organs for these plants.
    Example: Roses, tulips, tomatoes etc.
QUESTION: 4

Systematics refers to the study of:

Solution:
  • Biological systematics is the study of the diversification of living forms from both the past and the present.
  • It also exhibits the relationships among living things through time. 
QUESTION: 5

Who defined species as ‘A population of interbreeding individuals which are reproductively isolated from other populations' ?

Solution:
  • Ernst Mayr has given the definition of biological species:
    Species of the same kind can interbreed among themselves hence interbreeding individuals are kept reproductively isolated from other populations.
  • Mayr was considered the Darwin of the 20th century.
QUESTION: 6

Binomial nomenclature consists of two names. These are:

Solution:
  • The first word in binomial nomenclature is the genus to which the organism belongs, and it is called the generic name.
  • The second word is the name of the species to which the organism belongs, and it is called the specific epithet.
QUESTION: 7

The branch connected with nomenclature, identification and classification is known as:

Solution:
  • Taxonomy is the classification of living organisms into different taxa based on their characteristics.
    The three main objectives of Taxonomy are:
    (i) Identification
    (ii) Nomenclature
    (iii) Classification
  • Biological taxonomy was started by Swedish botanist Carl Linnaeus.
QUESTION: 8

Binomial nomenclature was given by:

Solution:
  • Binomial Nomenclature was introduced by Swedish scientist Carl Linnaeus.
  • In the Binomial Nomenclature, two terms are used to devote a species of living organisms, the first one indicates the genus and the second one the specific epithet. Example: Homo sapiens is the scientific name of human.
QUESTION: 9

A taxon is:

Solution:
  • A taxon is a taxonomic group or taxonomic unit. Each category is referred to as a unit of classification, in fact, represents a rare and is commonly termed as a taxon.
  • Many modern systematics, such as advocates of phylogenetic nomenclature, use cladistic methods that require taxa to be monophyletic. 
  • The term taxon is a collection of more than one population of the organisms or organism seen by the taxonomists for forming a unit.
  • There are seven main taxonomic ranks: kingdom, phylum or division, class, order, family, genus, species.
  • The term taxon was first used in 1926 by Adolf Meyer for animal groups, but the term taxon was coined by Linnaeus. 
QUESTION: 10

All living organisms are linked to one another because

Solution:

All organisms share common genetic material, i.e., DNA and RNA. However, it can vary to certain degrees.

QUESTION: 11

The biologist who has been called the ‘Darwin of the 20th century’ is:

Solution:
  • Ernst Mayr was a German-born American who made decisive and groundbreaking contributions to avian taxonomy, evolution and population genetics.
  • Widely credited as the world's greatest evolutionary biologist in history, Mayr was fondly called the “Darwin of the 20th century”.
QUESTION: 12

The maintenance of constant temperature inside the body is an example of:

Solution:
  • Homeostasis maintains optimal conditions for enzyme action throughout the body, as well as all cell functions.
  • It is the maintenance of a constant internal environment despite changes in internal and external conditions. 
  • In the human body, these include the control of blood glucose concentration.
QUESTION: 13

Who is known as the Father of Zoology?

Solution:
  • Aristotle is known as the 'Father of Biology' as well as the "Father of Zoology".
QUESTION: 14

A group of interbreeding organisms is called:

Solution:
  • A species is a group of individual organisms that interbreed and produce fertile, viable offspring.
  • According to this definition, one species is distinguished from another when, in nature, it is not possible for matings between individuals from different species to produce fertile offspring.
QUESTION: 15

Which one of the following functions is exhibited only by green plants and not by animals?

Solution:
  • Photosynthesis is a biochemical process of the synthesis of glucose using light energy. The process of photosynthesis occurs in chloroplast.
  • As only green plants have chloroplast hence photosynthesis can occur only in green parts of the plant.

Related tests