Test: Chemical Coordination And Integration- 1


20 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Chemical Coordination And Integration- 1


Description
This mock test of Test: Chemical Coordination And Integration- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for NEET Test: Chemical Coordination And Integration- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Coordination And Integration- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Chemical Coordination And Integration- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Coordination And Integration- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a mixed/composite gland? 

Solution:

A gland that contain both exocrine and endocrine portion is called mixed or composite gland. These glands secretes both hormone and enzymes.

Pineal gland is not an example of composite gland.

QUESTION: 2

Insulin is _____ hormone

Solution:

Insulin is anabolic hormone because this hormone helps in conversion of glucose into glycogen.

QUESTION: 3

The following slide is of T.S. thyroid gland and it shows [from left to right] :

Solution:

Transverse section of thyroid gland shows mark (1) as follicular epithelium, mark (2) as colloid containingthyroglobuin and mark (3) as clear cells.

QUESTION: 4

By chemical nature, hormones are never :

Solution:

Hormones are generally proteincomponents having amino acids as well as steroids. Hormones are generally not monosaccharide derivatives in nature

QUESTION: 5

Which of the following hormones will stimulate gluconeogenesis?

Solution:

Glucocorticoids stimulate gluconeogenesis. Similarly, glucagon also stimulates the process of gluconeogenesis which also contributes to hyperglycemia.

QUESTION: 6

Following conversion in forward and backward direction is regulated as :

Blood calcium             Bone calcium

Solution:

Thyrocalcitonin (TCT) influence the metabolism of calcium inside the body. Parathyroid hormone (PTH) absorption of calcium in bone.

QUESTION: 7

Glucocorticoids regulate metabolism of :

Solution:

Glucocorticoids regulate metabolism of carbohydrates, lipids andprotein. This hormone is released from adrenal gland.

QUESTION: 8

Shekhar is 3 years old and he lives in hilly areas. He has swollen neck :

i. He is suffering from goitre caused due to iodine deficiency which may lead to cretinism.
ii. Goitre may lead him to myxoedema and Grave’s disease in future.

Solution:

The persons living in hilly areas generally suffer from goiter disease. Goiter is caused due to iodine deficiency which may leads to cretinism. Goiternever leads to myxedemaor hypothyroidism.

QUESTION: 9

To exert their effect on the target cell, water soluble hormones will need to bind with

Solution:

Water- soluble hormones include glycoproteins, catecholamines and peptide hormones composed of polypeptides e.g. thyroid- stimulating hormone, follicle- stimulating hormone, luteinizing hormone and insulin.
These molecules are not lipid- soluble and therefore they are not able to diffuse through cell membranes so they bind with the cell membrane bound receptors.

QUESTION: 10

The hormone secreted by pars intermedia of hypophysis is :

Solution:

The hormone secreted by pars intemedia of hypophysis is melanocyte-stimulating hormones (MSH).MSH is a peptide hormone also knownas melanotropins.

QUESTION: 11

A chemical acts slowly, requiring hours to take effect. It may pass in and out of many cells in which they have no effect. When they find appropriate receptor in their target cell they bind to it. Chemical is :

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : Aldosterone is a chemical acts slowly, requiring hours to take effect. It may pass in and out of many cells in which they have no effect.

Its main role is to regulate salt and water in the body, thus having an effect on blood pressure.

QUESTION: 12

Secretion of aldosterone is stimulated by :

i. decrease in sodium ion concentration in the plasma.
ii. decrease in potassium ion concentration in the plasma.
iii. decrease in the volume of blood.

Solution:

Secretion of aldosterone is stimulated by decrease in sodium ion concentration in theplasma. Aldosterone secretion also decrease the volume of blood due to more absorption of water during filtration in kidney.

QUESTION: 13

Adrenal medulla consists of a cluster of _____ nerves and those cells are also known as _____ cells :

Solution:

Adrenal medulla consists of a cluster of sympathetic nerves and those cells are also known as chromaffin cells. Adrenal medulla is part of the adrenal gland located at the center of the adrenal gland.

QUESTION: 14

Match the following :

Hormone
a) Adrenaline 
b) Oxytocin
c) Ecdyson 
d) Prolactin
synonym

i) birth hormone
ii) moulting hormone
iii)luteotropic hormone
iv) fight or flight hormone

Solution:

Adrenaline hormone is called fight and flight hormone. Oxytocin is called birth hormone. Ecdyson is called moulting hormone and prolactin is called as luteotropic hormone.

QUESTION: 15

Read the following statements about suprarenal glands :

i. A suprarenal gland represents two endocrine glands arranged in one organ.
ii. It’s outer region secretes steroid hormones.
iii. Also known as gland of emergency.

Solution:

Suprarenal glands represents two endocrine glands arranged in one organ. It outer region secretes steroid hormones. It is also known as gland of emergency.

QUESTION: 16

Process of parturition is facilitated by :

Solution:

The process of parturition begins after completion of gestation period. The muscles present in uterus start contracting due to release of hormone relaxin and Oxytocin.

QUESTION: 17

A dwarf person showing stunted growth and mental retardation both, is a result of hyposecretion of

Solution:

Hypothyroidism causes defective development and maturation of the growing baby leading to stunted growth (cretinism), mental retardation, low intelligence quotient, abnormal skin, deaf-mutism, etc.

QUESTION: 18

The largest endocrine gland is

Solution:

Thyroid is the largest endocrine gland present in human body. This gland release thyroxin hormone that help in metabolism of carbohydrates, fats and proteins.

QUESTION: 19

Match the names of organ having isolated endocrine cells with hormone secreted by those cells :

Solution:

The atrial wall of our heart secretes a very important peptide hormone called ANF. The juxtaglomerular cells of kidney produce a peptide hormone called erythropoietin. The gastro-intestinal tract secrete peptide hormone called CCK

QUESTION: 20

A person accidentally got his adrenal gland injured. He died & reports will probably reveal that death was caused due to :

Solution:

Adrenal cortex is situated along the perimeter of the adrenal gland. The adrenal cortex mediates the stress response through production of aldosterone and cortisol. If a person got injured his adrenal gland may die due to loss of stress responsewhich will be reveled in report.