Test: Chemical Coordination And Integration- 2


20 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Chemical Coordination And Integration- 2


Description
This mock test of Test: Chemical Coordination And Integration- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for NEET Test: Chemical Coordination And Integration- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Coordination And Integration- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Chemical Coordination And Integration- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Coordination And Integration- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following scientists won the nobel prize for discovering second messengers?

Solution:

Second messengers are molecules that relay signals received at receptors on the cell surface to triggerphysiological changes. Noble prize was awarded to Wilbur Sutherlandfor discovery of second messengers.

QUESTION: 2

Match the following :

Hormone 
a) Parathormone
b) Oxytocin
c) Sex hormone
d) Norepinephrine

nature
i) polypeptide 
ii) amino acid derivative 
iii)peptide
iv) steroid

Solution:

Parathormoneis a polypeptide hormone. Oxytocin is peptide hormone. Sex hormone is a steroid hormone and Norepinephrine is a amino acid derivative.

QUESTION: 3

Match the following :

Column A
a) PTH
b) Cortisol
c) Aldosterone
d) Somatostatin

Column B
i) Mineralocorticoid
ii) Inhibiting hormone
iii)Collip’s hormone
iv) Glucocorticoid

Solution:

pituitary thyroid hormone is also called as collip’s hormone. Cortisol is called as glucocorticoid hormone. Aldosterone is called as mineralocorticoid andsomatostatin is called as inhibiting hormone.

QUESTION: 4

Which of the following gas is found to work as a second messenger?

Solution:

Second messengers are molecules that relay signals received at receptors on the cell surface to trigger physiological changes. Nitrogen oxide (NO) acts as second messenger

QUESTION: 5

Old people usually exhibit weaker immune power due to degeneration of

Solution:

Thymus gland produces a hormone called thymosin which stimulates the T-cells. T-cells help in producing antibodies in the bodies. In older people weaker immune power is due to degeneration of thymus gland.

QUESTION: 6

The Prolactin inhibiting neurohormone is :

Solution:

The Prolactin inhibiting neurohormone is dopamine. Dopamine is a neurotransmitter that helps control the brain’s reward and pleasure centers.

QUESTION: 7

Read the following statements :

i. endocrine system corrects the imbalance originally detected by the nervous system.
ii. nerve cells and endocrine cells exist side by side in adrenal gland and pituitary.

Solution:

Endocrine system corrects the imbalance originally detected by the nervous system. Nerve cells and endocrine cells exist side by side in adrenal gland and pituitary gland.

QUESTION: 8

Thyroid gland do not secrete

Solution:

Pineal secretes a hormone called melatonin.

QUESTION: 9

Pituitary dwarfs will not show :

Solution:

Pituitary dwarf hormone will show normal intelligence, stunned growth and inhibited growth of long bones. Pituitary dwarfs will no show mental retardation.

QUESTION: 10

Glucose will be lost in the urine of patients suffering from :

Solution:

Glucose will be lost in the urine of patients suffering from diabetes mellitus. It a chronic lifelong condition that affects our body abilityto use the energy found in blood.

QUESTION: 11

The hormone causing release of milk after the birth of young one is :

Solution:

A hormone called Prolactin secreted by the pituitary gland in the brain is responsible for the alveoli making milk. Prolactin rises when the baby suckles. There is another hormone called Oxytocin that causes tiny muscles around the alveoli to squeeze the milk via small tubes called milk ducts.

QUESTION: 12

Read the following statements about gestational diabetes :

i. It must be controlled to protect baby’s growth and development.
ii. It puts women at risk for developing Type – 1 diabetes.

Solution:

Gestational diabetes develops during pregnancy. It must be controlled to protect baby’s growth and development. This kind of diabetes never leads to develop type-1 diabetes.

QUESTION: 13

The correct matched pair out of the following is :

Solution:

Glucagon hormone released from pancreas increase the sugar level in blood in case deficiency in of glucose. Parathyroid hormone is not hypocalcemin and TSH is not a neurohormone.

QUESTION: 14

Thermostat for the body is :

Solution:

The body keeps its core temperature constant at about 37 degree Celsius by physiological adjustment controlled by hypothalamus, so called thermostat center.

QUESTION: 15

Oral contraceptive pills contain estrogen and progesterone, that prevent

Solution:

Oral contraceptive pill contain estrogen and progesteronethat prevents the release of secondary oocyte from ovary. The secondary oocytedevelops to female egg or ovum. Use of these pills prevents the ovum formation.

QUESTION: 16

Tanay is diagnosed with a tumor in his parathyroid. He will show out of the following symptoms
i. excretion of calcium in urine
ii. osteoporosis
iii. tetany
iv. deposition of calcium in kidney tubules

Solution:

Parathyroid hormone is released from parathyroid glands that regulate calcium ions in the body. The person suffering from tumor of parathyroid show symptoms of osteoporosis anddeposition of calcium in kidney tubules.

QUESTION: 17

Hormone which acts on hypothalamus to decrease food intake, stimulate satiety and increase energy output is :

Solution:

Leptin hormone acts on hypothalamus to decrease food intake, stimulate satiety and increase energy output.Leptin hormone is made by adipose cells.

QUESTION: 18

To exert their effect on the target cell, water soluble hormones will need to bind with

Solution:

Hormones are released in trace amount from endocrine glands and to exert theireffect on the target cell, water soluble hormones will need to bind with cell membrane boundreceptors.

QUESTION: 19

Some girls develop male secondary sexual characters like beard, moustaches, hoarse voice etc. This is called

Solution:

Development of secondary sexual characters like beard, moustaches , hoarse voice etc in girls is called adrenal virilism. This occurs due to excessive secretion of adrenaline hormone.

QUESTION: 20

Match the following :

Hormone
a) Follicle stimulating hormone
b) Luteinising hormone
c) Cortisol 
d) Aldosterone

Target tissue/cell
i) liver
ii) kidney tubule
iii)sertoli cells
iv) interstitial cells

Solution:

Follicle stimulating hormone acts on sertoli cells. Luteinsing hormone acts on interstitial cells. Cortisol cells acts on liver and Aldosterone hormone acts on kidney tubule.