Test : Chemistry - 4


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : Chemistry - 4


Description
This mock test of Test : Chemistry - 4 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test : Chemistry - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : Chemistry - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : Chemistry - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : Chemistry - 4 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The poisonous gas accidentally released in Bhopal Gas Tragedy is -

Solution:

Bhopal gas tragedy occured on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh. Over 500,000 people were exposed to methyl isocyanate (MIC) gas and other chemicals leaked from UCIL.

QUESTION: 2

Release of which among the following is the primary reason for depletion of the ozone layer?

Solution:

The Chlorofluro carbon formed by chlorine, fluorine and carbon. They are often used as refrigerants, solvents, and for the manufacture of spongy plastics. It is the primary reason for depletion of the ozone layer.

QUESTION: 3

Which of the following molecules is joined by a double covalent bond?

Solution:

Oxygen atom is joined by double covalent bond.

QUESTION: 4

Which of the following elements has the lowest melting point?

Solution:

Mercury has the lowest melting point. Mercury has a melting point of -37.89F.
 

QUESTION: 5

The common name of sodium bicarbonate is _____.

Solution:

Sodium bicarbonate is commonly known as baking soda. It is a chemical compound with the formula NaHCO3.

QUESTION: 6

Metals react with sodium hydroxide to produce ___________.

Solution:

Sodium hydroxide reacts with metal to release hydrogen gas. The metal takes the oxygen atom from sodium hydroxide, which in turn takes the oxygen atom from the water, and releases the two hydrogen atoms. The reaction thus produces hydrogen gas.

QUESTION: 7

Which base is present in lime water?

Solution:

Calcium hydroxide base is present in lime water.

QUESTION: 8

Rusting is _____.

Solution:

Redox reaction is the reaction in which oxidation and reduction occurs simultaneously. Rust of iron is nothing but hydrate of iron oxide and iron (III) oxide -hydroxide.
 

QUESTION: 9

Which amongst the following is not a Cation?

Solution:

A cation is a positively-charged ion, while an anion is negatively charged. Sulphate is an anion.

QUESTION: 10

Which of the following is not a component of Smog?

Solution:

Smog is a type of air pollutant. It  is composed of nitrogen oxides, sulphur oxides, ozone, smoke or particulates among others (less visible pollutants include carbon monoxide, CFCs and radioactive sources).
 

QUESTION: 11

Which gas is known as ‘noble gas”? 

Solution:

The noble gases make a group of chemical elements with similar properties under standard conditions, they are all odourless, colourless, monatomic gases with very low chemical reactivity. The six noble gases that occur naturally are Helium (He), Neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe) and the radioactive Radon (Rn). 

QUESTION: 12

Which one of the following is coated on the photographic plate? 

Solution:

High resolution photographic plates having a coating of exceedingly fine-grained photosensitive emulsions with sub microscopic crystals of silver bromide in gelatin. 

QUESTION: 13

Methane gas producing field is- 

Solution:

Paddy fields are a major source of atmospheric methane .

QUESTION: 14

A polymer used for making nonstick surface coating for utensils is- 

Solution:

Polytetrafluoroethylene (PTFE) is usually known as Teflon. This is especially used for making a non-stick surface coating for utensils.

QUESTION: 15

Which is used as laughing gas is- 

Solution:

Nitrous Oxide (N2O) is also known as laughing gas. It is a colourless gas with a sweet odour and taste.  It is also used as the anesthetic gas. 

QUESTION: 16

What is Nila thotha?

Solution:

Nila thotha is a compound of Copper and sulphate. Its chemical formula is CuSO4.5H2O.

QUESTION: 17

Which is the fundamental element of all organic compounds?

Solution:

The organic compounds are a large class of chemical compounds in which one or more atoms of carbon are covalently linked atoms of other elements, most commonly Hydrogen, Oxygen or Nitrogen.

QUESTION: 18

The important metal used with iron to make it rust free- 

Solution:

Stainless steel alloy with a minimum of 10.5% Chromium content by mass. The presence of Chromium protects steel from corrosion, rust and make it high-temperature resistance. 

QUESTION: 19

Which one of the following catalysts is used in hydrogenation of vegetable oils? 

Solution:

During hydrogenation, the vegetable oils are reacted with hydrogen gas . A nickel catalyst is used to speed up the reaction. The double bond is converted to single bond in the reaction. In this way, the unsaturated fats can be made into saturated fats. 

QUESTION: 20

What is the shape of Sulphur hexafluoride molecule? 

Solution:

Sulphur hexafluoride (SF6) is an inorganic, colourless, odourless and non-flammable compound. SF6 has an octahedral shape. It has 12 electrons around the central Sulphur atom. This means there are six electron pairs arranged in an octahedral shape. 

Similar Content

Related tests