Test: Citizenship


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Citizenship


Description
This mock test of Test: Citizenship for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Citizenship (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Citizenship quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Citizenship exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Citizenship extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Palestinian refugees are fighting for full citizenship of a state in

Solution:

The Palestinian refugees are fighting for full citizenship of a state in the middle east.

QUESTION: 2

Mark out the incorrect type of citizenship.

Solution:

Non Resident Citizenship does not prevail in the world.

QUESTION: 3

Mark out the incorrect cause of illegal immigration.

Solution:

War, poverty, prostitution and slavery leads to illegal immigration.

QUESTION: 4

Identify incorrect statement related to the refugees or illegal migrants.

Solution:

No state is willing to grant them membership and rights and they live in precarious conditions.

QUESTION: 5

In 1958, India gave refuge to persecuted people from

Solution:

In 1958, an armed uprising took place in Tibet against China’s occupation. This was suppressed by the Chinese forces. Sensing that the situation had become worse, in 1959, the Dalai Lama crossed over into the Indian border and sought asylum which was granted. A large number of Tibetans also sought refuge in India.

QUESTION: 6

Identify the year when Black people got equal citizenship rights in the South Africa.

Solution:

In 1990s, the Black people got equal citizenship rights after a long struggle.

QUESTION: 7

The 1951 Geneva Convention deals with

Solution:

The 1951 Geneva Convention was the main international instrument on refugee laws and provides for the rights of refugees and duties of states towards refugees.

QUESTION: 8

Martin Luther King Jr. led movement against

Solution:

Martin Luther King Jr. led movement against inequalities that existed between the blacks and whites of USA, which were legalised through Segregation Laws.

QUESTION: 9

The notion of citizenship rights is associated with

Solution:

His distinctive contribution was to introduce the concept of social rights. He claimed that a citizen is only a full citizen if they possess all three kinds of rights, and that this possession of full rights is linked to social class.

QUESTION: 10

Identify the nation where dual citizenship prevails.

Solution:

In USA dual citizenship prevails, whereas in India single citizenship provisions are incorporated in the constitution.

Related tests