Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1


Description
This mock test of Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Civilising The Native Educating The Nation - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What would you call a person who knows several languages ?

Solution:

A linguist is someone who studies language. Linguists study every aspect of language, including vocabulary, grammar, the sound of language, and how words evolve over time. The study of language is called linguistics, and people who study linguistics are linguists.

QUESTION: 2

Identify this linguist who arrived in Calcutta in 1783 as a junior judge at the Supreme Court.

Solution:

William Jones was a British linguist who arrived at Calcutta, India, in 1783. Initially, he was appointed as a junior judge in the Supreme Court established by the Company in India. Jones had knowledge of Greek, Latin, French, Arabic and Persian.

QUESTION: 3

From the image given below, name this English scholar who learnt Sanskrit and ancient sacred writings of Hinduism along with William Jones.

Solution:

Henry Thomas Colebrookewas a Sanskrit scholar and orientalist. He held administrative, legal and academic posts whilst in India during which time he learnt Sanskrit. He was thus able to translate “Digest of Hindu Laws”, unfinished by Sir William Jones. He translated the two treatises, the Mitacshara of Vijnaneshwara and the Dayabhaga of Jimutavahana  under the title Law of Inheritance. During his residence at Calcutta he wrote his Sanskrit Grammar (1805), some papers on the religious ceremonies of the Hindus, and his Essay on the Vedas (1805).

QUESTION: 4

Three Englishmen were busy discovering the ancient Indian heritage and mastering Indian languages. One was Willam Jones and another Henry Thomas Colebrooke. Name the third person

Solution:

It was necessary to study Indian history, philosophy, and law. William Jones, an expert in law and a linguist, took this task. He began to study ancient Indian texts on law, philosophy, religion, morality, arithmetic, medicine and the other sciences.

Englishmen like Henry Thomas Colebrooke and Nathaniel Halhed were also busy discovering the ancient Indian heritage, mastering Indian languages and translating Sanskrit and Persian works into English.

QUESTION: 5

Who started the journal Asiatick Researches?

Solution:

In January 1784 Sir William Jones sent out a circular-letter to a selected number of British residents of Calcutta with a view to establish a society for the Asiatic studies.

QUESTION: 6

What does the Arabic word Madrasa refer to?

Solution:

It is the Arabic word for any type of educational institution, secular or religious (of any religion), whether for elementary instruction or higher learning. The word is variously transliterated madrasah, medresa, madrassa, madraza, medrese, etc.

QUESTION: 7

Where in India a Madrasa was set up in 1781 to promote the study of Arabic, Persian and Islamic Law ?

Solution:

madrasa was set up in Calcutta in 1781 to promote the study of ArabicPersian and Islamic law; and the Hindu College was established in Benaras in 1791 to encourage the study of ancient Sanskrit texts that would be useful for the administration of the country.

QUESTION: 8

Name the important scholar who studied Sanskrit and found it to be the most scientific language of the world. He also translated the important works Shakuntala and Manusmriti into English

Solution:

Sir William Jones was an Anglo-Welsh phiologist and scholar of ancient India, particularly known for his proposition of the existence of a relationship among Indo-European languages. he postulated the common ancestry of Sanskrit, Latin, and Greek, his findings providing the impetus for the development of comparative linguistics in the early 19th century.

QUESTION: 9

From the outline map of India, identify the place marked A in black circle. Situated on the banks of Ganges, in Uttar Pradesh also known as Varanasi or Kasi where the Hindu College was established in 1791.

Solution:
QUESTION: 10

From the following which one would best describe an Orientalist

Solution:

An Orientalist is someone from the West who studies the language, culture, history, or customs of countries in eastern Asia.