Test: Classification Of Magnetic Material


10 Questions MCQ Test Engineering Physics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Classification Of Magnetic Material


Description
This mock test of Test: Classification Of Magnetic Material for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Classification Of Magnetic Material (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification Of Magnetic Material quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Classification Of Magnetic Material exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification Of Magnetic Material extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What will happen with magnetic materials is kept in external magnetic field?

Solution:

Magnetic materials are the materials which can behave as magnets. When these materials are kept in an external magnetic field, they will create a permanent magnetic moment in it.

QUESTION: 2

Magnetism originates due to rotational motion of charged particles. True or false?

Solution:

Magnetism originates from magnetic moment of the magnetic materials due to the rotational motion of the charged particles. When an electron revolves around the positive nucleus, orbital magnetic moment arises.

QUESTION: 3

What is the name of the continuous curve in magnetic field, the tangent of which gives the direction of magnetic intensity?

Solution:

Magnetic lines of force are defined as the continuous curve in a magnetic field. The tangent drawn at any point on the curve gives the direction of resultant magnetic field at that point.

QUESTION: 4

What is the name of the magnetic lines which forms a closed path?

Solution:

The magnetic lines of force which originate from North Pole to South Pole doesn’t end there itself. They are supposed to continue through the magnet and reach the North Pole from where they started and forms a closed loop. Such lines are called magnetic lines of induction.

QUESTION: 5

 How is the residual magnetism from a material removed?

Solution:

The residual magnetism can be completely removed from the material by applying a reverse magnetic field. Hence coercivity of magnetic material is the strength of reverse magnetic field which is used to completely demagnetise the material.

QUESTION: 6

In which of the following magnetic moment is zero?

Solution:

 In a diamagnetic material, the electron orbits are more or less random, and mostly all the magnetic moments are cancelled. Similarly all the spins are almost paired. Hence the net magnetic moment in the diamagnetic material is zero.

QUESTION: 7

Which of the following is a weak magnet?

Solution:

The diamagnets are called weak magnets because there is no permanent dipole moment. Their net magnetic moment is zero.

QUESTION: 8

When does a diamagnetic material become normal material?

Solution:

Critical temperature is the temperature at which properties like magnetism changes. When the temperature is less than critical temperature, diamagnetic material becomes normal magnet.

QUESTION: 9

Magnetic susceptibility is negative for paramagnetic material. True or false?

Solution:

Magnetic susceptibility is positive for paramagnetic material. It is given by Curie-Weiss law, Susceptibility = C/(T-θ)
Where, C = Curie constant
T = Absolute temperature
θ = Curie temperature

QUESTION: 10

When does a paramagnetic material become diamagnetic material?

Solution:

Critical temperature is the temperature at which properties like magnetism changes. When the temperature is less than critical temperature, diamagnetic material becomes normal magnet.