Test: Classification Of Oscillator


20 Questions MCQ Test Analog Electronics | Test: Classification Of Oscillator


Description
This mock test of Test: Classification Of Oscillator for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Classification Of Oscillator (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification Of Oscillator quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Classification Of Oscillator exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification Of Oscillator extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Frequency of oscillation of alternator is

Solution:

Frequency of oscillation of an AC alternator is 50Hz.

QUESTION: 2

 Oscillation can be classified as damped and sustained on the basis of varying

Solution:

Oscillation can be classified as damped and sustained on the basis of varying amplitude.

QUESTION: 3

Damped oscillations are those oscillations which ___________ continuously with time

Solution:

Damped oscillations are those oscillations which decreases or increases continuously with time.

QUESTION: 4

If the oscillation amplitude decreases continuously it is called

Solution:

If the oscillation amplitude decreases continuously it is called underdamped oscillation.

QUESTION: 5

If oscillation amplitude increases continuously it is called

Solution:

If oscillation amplitude increases continuously it is called overdamped oscillation.

QUESTION: 6

Which of the following is not an example for sinusoidal oscillator?

Solution:

Blocking oscillator is a non-sinusoidal oscillator.

QUESTION: 7

Mark-to-space ratio is related with

Solution:

MSR or Mark-to-space ratio is related with saw-tooth generator. It is the ratio of width of pulse to time between pulses.

QUESTION: 8

The ratio of width of pulse to time between pulses are called

Solution:

The ratio of width of pulse to time between pulses is called MSR (Mark-to-Space ratio). Other abbreviation denotes PSRR (Power Supply Rejection Ratio), PSR (Power Supply Rejection), CMRR (Common Moe Rejection Ratio).

QUESTION: 9

The time between one pulse to another is known as

Solution:

The time between one pulse to another is known as PRT (Power Repetition Time), other abbreviations denotes PRF (Power Repetition Frequency), MSR (Mark-to-Space ratio).

QUESTION: 10

The inverse of Pule repetition time gives

Solution:

The inverse of Pule repetition time gives PRF (Power Repetition Frequency), other abbreviation denotes PRT (Power Repetition Time), PSR (Power Supply Rejection), MSR (Mark-to-Space ratio).

QUESTION: 11

Which of the following is not an example for non-sinusoidal oscillator

Solution:

Since crystal oscillator produce a sine wave output it is not a non-sinusoidal oscillator.

QUESTION: 12

Which of the following is not an LC oscillator

Solution:

Crystal oscillator is not an LC oscillator because it does not contain any L or C.

QUESTION: 13

 The sinusoidal oscillator is also called

Solution:

Sinusoidal oscillators are called harmonic oscillators.

QUESTION: 14

Which type of oscillators are used in timing elements

Solution:

Crystal oscillators are best suitable for the use in timing elements because of its high frequency stability.

QUESTION: 15

Which of the following oscillator is not using feedback network for its oscillation

Solution:

UJT relaxation oscillator doesn’t have a feedback system for oscillation.

QUESTION: 16

 Low frequency oscillators have a frequency range of

Solution:

 Low frequency oscillators are also called Audio frequency oscillators. It operates in low frequencies, that is from 20Hz to 100-200KHz.

QUESTION: 17

High frequency oscillators have a frequency range of

Solution:

High frequency oscillators are also called Radio frequency oscillators. It has a range of 300KHz to several megahertz.

QUESTION: 18

Which of the following oscillator cannot be used in low frequency oscillations?

Solution:

Since Colpitts oscillator is an LC oscillator it cannot be used as a low frequency oscillator.

QUESTION: 19

 Which of the following oscillator is will give most stable output oscillation frequency?

Solution:

Crystal oscillator gives most stable oscillation.

QUESTION: 20

Relaxation oscillators are also known as

Solution:

Relaxation oscillators are also called as multivibrators.

Similar Content

Related tests