Test: Classification Of Solids


10 Questions MCQ Test Engineering Physics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Classification Of Solids


Description
This mock test of Test: Classification Of Solids for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Classification Of Solids (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification Of Solids quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Classification Of Solids exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification Of Solids extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is the property of an ionic compound?

Solution:

 Ionic compounds are very strong in nature. They require a lot of energy to break them. Therefore they have high melting and boiling points.

QUESTION: 2

When do ionic compounds conduct electricity?

Solution:

 Ionic compounds can conduct electricity only if their ions are free to move. Hence they behave as conductors when they are dissolved in water.

QUESTION: 3

Which of the following covalent compounds conduct electricity?

Solution:

Graphite is made up of carbon layer that can slide over each other. Like metals, the electrons are free to move. Whereas, the rest of the compounds are made up of carbon atoms held together tightly. Therefore, graphite is the covalent compound that conducts electricity.

QUESTION: 4

Which of the following is a crystalline solid?

Solution:

Crystalline solids are those in which atoms are arranged in an orderly fashion. They have directional properties and therefore are called anisotropic substances

QUESTION: 5

Why are the glasses of building milky?

Solution:

Glasses of building appear milky because it undergoes heating during the day and cooling during night. Therefore it acquires some crystalline properties

QUESTION: 6

Which of the following has body centred cubic structure?

Solution:

 In tungsten, atoms are arranged in all eight corners and has an additional atom in the centre satisfying the body centred cubic lattice condition.

QUESTION: 7

What is the possible number of different types of lattices (3D)?

Solution:

 According to Bravis, there are only 14 possible ways of arranging points in space lattice from the 7 crystal systems such that, all the lattice points have exactly the same surrounding.

QUESTION: 8

 What is the lattice constant for FCC crystal having atomic radius 1.476 Å

Solution:

Radius=1.476 Å or 1.476 × 10-10 m
Lattice constant for FCC = 4r/√2
Lattice constant = 4.1748 Å

QUESTION: 9

The interplanar spacing of (220) planes of a FCC structure is 1.7458 Å. Calculate the lattice constant.

Solution:

D = 1.7458 Å = 1.7458 × 10-10 m
h = 2; k = 2; l = 0
D=a/√(h2+k2+l2)
a = 4.983 Å

QUESTION: 10

 Iron has a BCC structure with atomic radius 0.123 Å. Find the lattice constant.

Solution:

 r = 0.123 Å
The lattice constant for BCC = 4r/√3
The lattice constant = 0.2840 Å