Test: Classification of Drugs & their Target Interaction


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Classification of Drugs & their Target Interaction


Description
Attempt Test: Classification of Drugs & their Target Interaction | 10 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Chemicals of low molecular masses (~100u–500u) and which interact with macromolecular targets and produce a biological response are known as:

Solution:
  • Drugs are chemicals of low molecular masses (≈100–500u). 
  • These interact with macromolecular targets and produce a biological response. 
  • When the biological response is therapeutic and useful, these chemicals are called medicines and are used in the diagnosis, prevention and treatment of diseases. 
  • If taken in doses higher than those recommended, most of the drugs used as medicines are potential poisons.

Hence the correct option is A.

QUESTION: 2

The branch of science that deals with the treatment of diseases using suitable chemicals is known as:

Solution:
  • Chemotherapy is a drug treatment that uses powerful chemicals to kill fast-growing cells in your body.
  • Chemotherapy is most often used to treat cancer since cancer cells grow and multiply much more quickly than most cells in the body.
  • Many different chemotherapy drugs are available.
QUESTION: 3

Which drug does not fit the category of narcotics?

Solution:

Narcotics are habit-forming or addictive analgesic drugs. Analgin is a non-addictive analgesic.

Additional Information: Drugs are chemical substances that affect or alter physiology when taken into a living system. They can either be natural or synthetic.

Out of all the options given, Analgin is not a narcotic drug. However, it is a non-steroidal anti-inflammatory drug. 

QUESTION: 4

In the body, message between two neurons and that between neurons to muscles is communicated through certain chemicals. These chemicals are the:

Solution:
  • Neurotransmitters are often referred to as the body's chemical messengers.
  • They are the molecules used by the nervous system to transmit messages between neurons, or from neurons to muscles.
  • Communication between two neurons happens in the synaptic cleft (the small gap between the synapses of neurons).
  • Serotonin, glutamine and histamine are some examples. 

 

QUESTION: 5

The drug which can act both as an analgesic and antipyretic is

Solution:

Aspirin (Acetylsalicylic acid) is a chemical substance which lowers body temperature(antipyretic property) and reduces pain as well(analgesic property). Therefore it acts both as an analgesic and antipyretic.

QUESTION: 6

Drugs that mimic the natural messenger by switching on the receptor are called:

Solution:
  • Drugs that mimic the natural messenger by switching on the receptor, are called agonists.
  • These are useful when there is a lack of natural chemical messenger.
  • Examples: oxycodone, methadone, hydrocodone, morphine, opium and others.
QUESTION: 7

Drugs which can block the binding site of the enzyme and prevent the binding of substrate, or can inhibit the catalytic activity of the enzyme are called as:

Solution:
  • An enzyme inhibitor is a molecule that binds to an enzyme and decreases its activity.
  • Since blocking an enzyme's activity can kill a pathogen or correct a metabolic imbalance, many drugs are enzyme inhibitors.
  • They are also used in pesticides.
QUESTION: 8

Which class of drugs share common structural features and often have similar pharmacological activity?

Solution:
  • Sulphonamides are drugs which share common structural features and often have similar pharmacological activity.
  • A sulfonamide is a functional group (a part of a molecule) that is the basis of several groups of drugs, which are called sulphonamidessulfa drugs or sulpha drugs.
  • The original antibacterial sulfonamides are synthetic (nonantibiotic) antimicrobial agents that contain the sulfonamide group.
  • Some sulfonamides are also devoid of antibacterial activity. 
QUESTION: 9

Drugs that bind to the receptor site and inhibit its natural function are called:

Solution:
  • Drugs that bind to the receptor site and inhibit its natural function are called antagonists.
  • These are useful when blocking the message is required.
  •  Some examples of antagonists are naloxone, naltrexone, and Quisqualic acid.
QUESTION: 10

A broad spectrum antibiotic is:

Solution:
  • The range of bacteria or other microorganisms that are affected by a certain antibiotic is expressed as its spectrum of action.
  • Antibiotics that kill or inhibit a wide range of Gram-positive and Gram-negative bacteria are said to be broad-spectrum antibiotics.
  • Chloramphenicol,Vancomycin and ofloxacin are important broad-spectrum antibiotics.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code