Test: Clay Material & Soil Structure- 1


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Clay Material & Soil Structure- 1


Description
This mock test of Test: Clay Material & Soil Structure- 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Clay Material & Soil Structure- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Clay Material & Soil Structure- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Clay Material & Soil Structure- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Clay Material & Soil Structure- 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

There are __________ fundamental building blocks for the clay mineral structures.

Solution:

Silica tetrahedral unit and octahedral unit are the 2 building blocks of clay mineral.

QUESTION: 2

In silica tetrahedral unit, the silicon structure is enclosed by __________

Solution:

In silica tetrahedral unit, four oxygen or hydroxyls have the configuration of tetra hadron.

QUESTION: 3

Octahedral unit, consist atoms of __________ element.

Solution:

In octahedral unit, aluminum, iron or magnesium atom are enclosed in six hydroxyls having the configuration of an octahedron.

QUESTION: 4

The silicon sheet is represented by ___________ symbol.

Solution:

The silicon sheet is represented by trapezoidal symbol, representing the oxygen basal layer and hydroxyl apex layer.

QUESTION: 5

The 15 clay minerals are mainly divided in to ________ groups.

Solution:

Clay minerals are classified into 3 groups of kaolin, montmorillonite, illite and palygorskite.

QUESTION: 6

The kaolinite structural unit is made up of ____________ layer or sheet.

Solution:

The kaolinite structural unit is made up of gibbsite sheet with aluminum atoms at their centers.

QUESTION: 7

In kaolinite crystal, the layers are held by _________ bond.

Solution:

Since kaolinite is stable and water is unable to penetrate between the layers, they are held by a fairly strong bond of hydrogen.

QUESTION: 8

Kaolinite exhibit the characteristic of ___________

Solution:

The platelets in kaolinite carry negative charges which attract thick layers of adsorbed water thereby producing plasticity.

QUESTION: 9

An Example of kaolinite crystal or mineral is ___________

Solution:

China clay show the property of plasticity, when mixed with water therefore it can be taken as an example for kaolinite crystal.

QUESTION: 10

The illite crystal has a great tendency of _______________ properties.

Solution:

The cationic bond of illite is weaker than the hydrogen bond of kaolinite, but is stronger in water bond. Due to this, illite crystal has a great tendency to split in to ultimate platelets.