Test: Clothes – Our Protection- 2


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: Clothes – Our Protection- 2


Description
Attempt Test: Clothes – Our Protection- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Weaving is

Solution:

Weaving is the arranging of two sets of yarn together to make fabric.

Weaving their own stories

QUESTION: 2

Which part of a cotton plant is used to obtain fibres?

Solution:

Bolls of cotton are used to make cotton fibre.

The Fascinating Journey of the wonderful Fibre called Cotton

QUESTION: 3

Clothes worn by a soldier, factory worker and a student are called

Solution:

Clothes worn by a soldier, factory worker and students are called uniforms.

TIME for Kids | Should Students Wear Uniforms?

QUESTION: 4

Which of the following materials is wrongly grouped in the chart below?

Solution:

Silk is obtained from silkworm.

How is Silk Made?

QUESTION: 5

Synthetic fibres are obtained from

Solution:

Synthetic fibres are obtained from chemicals.

QUESTION: 6

Bleaching and dyeing are usually done

Solution:

Bleaching and dyeing are usually done after the fabrics are made.

QUESTION: 7

Which of these plant fibres is used for making clothes that are worn in summer?

Solution:

Cotton clothes absorb water more and allow body heat to escape. They are suitable to wear in summer.

QUESTION: 8

Which of these insects attacks and damages clothes?

Solution:

Silverfish, moths and cockroaches damage clothes.

Identify 8 Insects That Eat Holes in Clothes

QUESTION: 9

Which of the following is the best way to prevent damage to clothes during washing?

Solution:

Clothes are not damaged when a mild washing powder is used in the washing machine.

QUESTION: 10

Why do we use naphthalene balls between layers of clothes when they ' are stored?

Solution:

Naphthalene protects clothes from insects.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests