Test: Components Of Food - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Components Of Food - 3


Description
This mock test of Test: Components Of Food - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Components Of Food - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Components Of Food - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Components Of Food - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Components Of Food - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following labelled boxes contain protective food? 

 

Solution:

In the given figure Q comprises of fruits and vegetables. Fruits and vegetables are rich in vitamins and minerals.

QUESTION: 2

Which of the following statements is/are correct with regard to our diet?

Solution:

We should eat a balanced diet - which has right amounts of carbohydrates, proteins, fats, mineral salts, vitamins, roughage and water.

QUESTION: 3

Priya placed two drops of a liquid on cooked rice which turned the rice blue- black. What could be the liquid?

Solution:

Rice is a rich source of starch. When iodine solution is added. It will turn to blue-black colour.

QUESTION: 4

Match the following vitamins and minerals with their sources.

Solution:

Amla - vitamin C, Carrot - vitamin A, Milk - Calcium and Salt - Iodine.

QUESTION: 5

Which one of the following Vitamins deficiency leads to bleeding of gums, slow healing of wounds and aching limbs?

Solution:

Deficiency of vitamin C causes scurvy. Vitamin C is necessary for keeping gums and joints healthy and building resistance to infections.

QUESTION: 6

Which of the following vitamins and their deficiency disease is NOT correctly paired?

Solution:

Deficiency of vitamin B1 causes Beri-Beri. Beriberi is a disease in which the body does not have enough thiamine.

QUESTION: 7

Which of the following food substance deficiency leads to rickets?

Solution:

Rickets is due to the deficiency of vitamin D.

QUESTION: 8

Roshan wants to build his muscles and thus joined a gymnasium for it. What changes should Roshan make in his diet to build strong muscles?

Solution:

Proteins are body building food.

QUESTION: 9

The food items given below belongs to which of the following groups?

 

Solution:

The given food items are rich in proteins.

QUESTION: 10

White of an egg turns violet when two drops of copper sulphate and ten drops of caustic soda are added to it. This indicates the presence of which of the following components of food?

Solution:

When food turns to violet colour when treated with copper sulphate solution and caustic soda indicates the presence of proteins.

QUESTION: 11

Which of the following vitamins are produced in our body when exposed to sunlight in the morning?

Solution:

Our body prepares vitamin D in the presence of sunlight.

QUESTION: 12

Which of the following food components is present in banana?

Solution:

Banana is a rich source of minerals like phosphorous.

QUESTION: 13

Match the following pairs and choose the correct answer.

Solution:

Spinach - Iron, Milk - Calcium, Salt - Iodine, Whole grain - Roughage

QUESTION: 14

Which of the following vitamins is lost by heating?

Solution:

Vitamin C gets easily destroyed by heat during cooking.

QUESTION: 15

Which of the following is a fat free and rich source of Vitamin A?

Solution:

Carrot is a rich source of vitamin-A.

QUESTION: 16

Which of the following symptoms is shown by a person whose diet is deficient in proteins?

Solution:

If a person does not get enough proteins in his/her food, he/she is likely to have stunted growth and a swollen face.

QUESTION: 17

How is roughage important to humans?

Solution:

Roughage is a broad term which categorises dietary fibres derived from plants. Fibres derived from plants are rich in cellulose, a sugar that is no digested by the human body due to the absence of the enzyme cellulase.

These fibres actively remove undigested food particles from the gastrointestinal tract. Thus, preventing constipation and keeping the GI tract clean.

QUESTION: 18

Which of the following vitamins is present in the given substances? 

 

Solution:

Vitamin D helps our body to use calcium for bones and teeth, it is found in sunlight, eggs, butter and milk.

QUESTION: 19

Which of the following food groups is are has the highest energy?

Solution:

Oil, ghee and butter are high energy giving foods.

QUESTION: 20

Which of the following classes of food is present in pulses?

Solution:

Pulses contain proteins.

Related tests