Test: Components Of Food Test - 2


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Components Of Food Test - 2


Description
This mock test of Test: Components Of Food Test - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Components Of Food Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Components Of Food Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Components Of Food Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Components Of Food Test - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The essential components of our food are called __________ .

Solution:

The components of food are certain organic substances and minerals found in food. They are called nutrients. Nutrients provide the body with energy and enable it to grow, repair and maintain itself. Hence it is important that we understand the exact role of nutrients in our food and recognize the various foods that provide these nutrients.

QUESTION: 2

Which of the following nutrients is not present in milk?

Solution:

Milk contains almost all vitamin, but vitamin such as niacin, vitamin C, vitamin E and K are present in very less amount. So milk is not considered a major source of the mentioned vitamins in the diet.

QUESTION: 3

The food component present in sugar is

Solution:

The kind of sugar we usually think about - table sugar - is called sucrose. Sugar is made up of carbon, hydrogen and oxygen atoms. It's the way these atoms are connected that makes each type of carbohydrate different. In each molecule of table sugar there are: 12 carbon atoms, 22 hydrogen atoms, and 11 oxygen atoms.GF

QUESTION: 4

What fraction of your body is water?

Solution:

About 2/3 of the average human body is water, mostly within the cells. The amount of water in the human body ranges from 50-75%. The average adult human body is 50-65% water, averaging around 57-60%. The percentage of water in infants is much higher, typically around 75-78% water, dropping to 65% by one year of age. Thus, option B is correct.

QUESTION: 5

Foods like pizza, burger and noodles are rich in

Solution:

Burgers and pizzas from big fast food chains are called junk food because they usually have a lot of calories and are very high in fat, carbs, sodium and/or sugar, while having little nutritional value. 

QUESTION: 6

_________ provide more than double the energy provided by carbohydrates or protiens in human body.

Solution:

Fat: 9 Calories per Gram. Fat provides the most energy of all the macronutrients, at a whopping 9 calories per gram.The Role of Fats. Each macronutrient has its place in a healthy diet, and the fact that fat contains more calories than carbohydrates and protein doesn't make it inherently bad. 

QUESTION: 7

The component of food which help our body to fight against infections is

Solution:

Proteins help form immunoglobulins, or antibodies, to fight infection.

Antibodies are proteins in your blood that help protect your body from harmful invaders like bacteria and viruses.

QUESTION: 8

Our body prepares which type of Vitamin in the presence of sunlight?

Solution:

The vitamin that your body prepares in the presence of sunlight is Vitamin D.

QUESTION: 9

The disease caused by the deficiency of iron is

Solution:

Iron deficiency anemia is a common type of anemia — a condition in which blood lacks adequate healthy red blood cells. Red blood cells carry oxygen to the body's tissues.

QUESTION: 10

The mineral which controls the functioning of thyroid is

Solution:

Selenium is an essential mineral, meaning it must be obtained through your diet.

It is only needed in small amounts, but plays a major role in important processes in the body like metabolism and thyroid function.

QUESTION: 11

The disease caused by the deficiency of iodine is

Solution:

Iodine deficiency is the major cause of goiter worldwide, but this is rarely a cause in more economically developed countries where iodine is routinely added to salt.

As iodine is less commonly found in plants, vegan diets may lack sufficient iodine. This is less of a problem for vegans who live in countries such as the United States that add iodine to salt.

Dietary iodine is found in:

  • seafood
  • plant food grown in iodine-rich soil
  • cow's milk
QUESTION: 12

________ helps to maintain a constant body temperature in our body.

Solution:

Because water can absorb and transfer heat well, the human body uses it to stabilize temperature. Water also helps expel excess heat from the body as water vapor from the lungs and sweat on the skin.

QUESTION: 13

Your body needs ____ litres of water every day.

Solution:

Health authorities commonly recommend eight 8-ounce glasses, which equals about 2 liters, or half a gallon.

QUESTION: 14

The indigestible material present in food is known as

Solution:

Roughage is the rich fibrous indigestible edible material present in our food in form of grains or vegetables, which helps in elimination of waste from large intestine.

QUESTION: 15

Rickets is caused by the deficiency of

Solution:

Rickets is a bone disorder caused by a deficiencyof vitamin D, calcium, or phosphate. There are different bony abnormalities associated with rickets, but all are due to poor mineralization with calcium and phosphate. The active form of vitamin D is synthesized by skin cells when exposed to sunlight.

QUESTION: 16

Excessive body weight due overnutrition leads to

Solution:

Obesity is a complex disorder involving an excessive amount of body fat. Obesity isn't just a cosmetic concern. It increases your risk of diseases and health problems, such as heart disease, diabetes and high blood pressure.

Being extremely obese means you are especially likely to have health problems related to your weight.

The good news is that even modest weight loss can improve or prevent the health problems associated with obesity. Dietary changes, increased physical activity and behavior changes can help you lose weight. Prescription medications and weight-loss surgery are additional options for treating obesity.

QUESTION: 17

Vitamins and minerals are

Solution:

Protective foods are the foods that contain adequate amounts of vitamins, minerals, and high-quality proteins and they protect against the development of a deficiency disease. Including protective foods in your diet is a natural way to fight disease, ward off infection and maybe even extend your lifespan. Protective foods have benefits beyond disease prevention as well. The calcium and nutrients found in low-fat dairy products, vegetables, fruits, grains and lean proteins, for example, can guard against certain cancers, hypertension, scurvy, diabetes, osteoporosis heart disease, bone loss, kidney stones and stroke. Diet alone cannot guarantee good health and is not a magical cure-all, but its significance is enormous.

QUESTION: 18

Jaggery is a good source of

Solution:

Jaggery contains about 98% carbohydrates and about 97% sugar content. 10 grams jaggery provides 38 calories. It is Indian sweetener manufactured from sugarcane. It might be a healthy substitute of industrial sugar or chemically processed and cleaned sugar. 

QUESTION: 19

The highest concentration of minerals are found in

Solution:

Of this 90% is accounted for by seven minerals (calcium, phosphorus, potassium, sulphur, sodium, chloride and magnesium). The other minerals are known as trace elements as these add together to about 10% of the total mineral content of the body. The largest concentration of minerals is found in the bones and teeth.

QUESTION: 20

Iodine is used to test the presence of ________ in the food.

Solution:

Iodine can be used in a simple test for starch. Iodine is normally a brownish-yellow color. However, in the presence of starch, iodine turns blue or bluish-black in color. 

QUESTION: 21

Which of the following is a protective food?

Solution:

Foods that contain large amount of antioxidants that make free radicals harmless are called protective foods.  Foods rich in vitamins and minerals are referred to as protective foods as they provide immunity and protect our body from various diseases and infections. All fruits and vegetables as well as dairy products are examples of protective foods.

QUESTION: 22

The mineral we get from fish is

Solution:

Vitamin A is needed for healthy vision as well as for healthy skin, while vitamin D is essential in bone development. Fish is rich in calcium and phosphorus and a great source of minerals, such as iron, zinciodine, magnesium, and potassium.

QUESTION: 23

Scurvy (Bleeding gums) is caused due to the deficiency of 

Solution:

Scurvy is the name for a vitamin C deficiency. It can lead to anemia, debility, exhaustion, spontaneous bleeding, pain in the limbs, and especially the legs, swelling in some parts of the body, and sometimes ulceration of the gums and loss of teeth.

QUESTION: 24

Night blindness is caused by the deficiency of

Solution:

Night blindness caused by nearsightedness, cataracts, or vitamin A deficiency is treatable. Corrective lenses, such as eyeglasses or contacts, can improve nearsighted vision both during the day and at night. Let your doctor know if you still have trouble seeing in dim light even with corrective lenses.

QUESTION: 25

Benedict's solution is used to test the presence of _____ in food.

Solution:

Benedict's reagent (also called Benedict's solution or Benedict's Test) is a reagent used as a test for the presence of reducing sugars (such as glucose, lactose, and fructose, but not sucrose) in a solution.

Related tests