Test: Compounds Of Hydrogen


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Compounds Of Hydrogen


Description
This mock test of Test: Compounds Of Hydrogen for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Compounds Of Hydrogen (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Compounds Of Hydrogen quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Compounds Of Hydrogen exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Compounds Of Hydrogen extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which fluid compartment contains about 67% (by volume) of all body water?

Solution:

Intracellular fluid (2/3 of body water) is fluid contained within cells. In a 72-kg body containing 40 litres of fluid, about 25 litres is intracellular, which amounts to 62.5%. Jackson's texts states 70% of body fluid is intracellular.

QUESTION: 2

Which of the following is the product of the given reaction?
P4O10 (s) + 6H2O(I) →

Solution:

P4O10 + H2O = H3PO4
Phosphoric acid is a weak acid with the chemical formula H₃PO₄. Orthophosphoric acid refers to phosphoric acid, which is the IUPAC name for this compound. The prefix ortho- is used to distinguish the acid from related phosphoric acids, called polyphosphoric acids.

QUESTION: 3

Decomposition of H2O2 yields

Solution:

The decomposition of hydrogen peroxide
2H2O2 → 2H2O + O2
The decomposition of hydrogen peroxide to produce oxygen and water. Laboratory method receiving of oxygen. This reaction takes place at a temperature of over 150°C or at room temperature and in the presence of a catalyst. In this reaction, the catalyst is can be sodium hydroxide, manganese(IV) oxide, platinum, copper.

QUESTION: 4

10 volume of H2O2 means:

Solution:

Volume strength : This tells about the release of oxygen by 1 mL of hydrogen peroxide solution. Like, 10 volume of ​ H2O2 means, 1 mL of this solution will release 10 mL of oxygen.

QUESTION: 5

Which of the following is an incorrect statement?

Solution:

Temporary hardness is caused by the presence of dissolved bicarbonates of calcium, magnesium, and other heavy metals and the bicarbonates of iron.,The salts responsible for temporary hardness are Ca(HCO3)2 , Mg(HCO3) Permanent hardness is due to presence of dissolved chlorides and sulphates of calcium, magnesium, iron and other heavy metals. Temporary hardness is removed by boiling known as clark’s method Permanent hardness cannot be removed by boiling so in that case we have to use ion exchange method and calgon’s method

QUESTION: 6

H2O2 can be used as:

Solution:

Uses of Hydrogen Peroxide
Antiseptic 

Hydrogen Peroxide has been used as an antiseptic for minor cuts, bruises, laceration etc for years. It actually foams when it comes in contact with blood. This helps in bringing up all the germs from within the cut. 
Bleaching
Hydrogen peroxide is extensively used for bleaching purposes. This also comes down to the oxidizing abilities of H2O2 . When a large organic molecule has a double bond this bond absorbs light.
Pollution Control Agent
Perhaps the most significant use of Hydrogen Peroxide is in environmental protection. It finds a use in air pollution control where it is used to treat effluents from industrial waste. It is also used in the restoration of aerobic conditions to sewage and industrial waste materials.

QUESTION: 7

On an industrial scale, H2O2 is prepared by oxidation of:

Solution:

H2Ois prepared industrially by oxidation of 2-ethylanthraquinol as it is very cheap.

QUESTION: 8

Which of the following statements is correct?

Solution:

Tempo​rary hardness: It is due to the presence of soluble bicarbonates of calcium and magnesium. It can be removed by boiling. During boiling, the soluble Mg(HCO3)present in water is converted into insoluble Mg(OH)2 and Ca(HCO3)2 is changed to insoluble CaCO3 which settle at the bottom as precipitates. These precipitates can be removed by filtration. Filtrate thus obtained will be soft water.
Reactions:

b) Hydrogen occurs as diatomic molecule that is H2. The H-H bond enthalpy is very high (436kJ/mol). Hence it is difficult to break this bond and it remains inert.
c) Hydrogen peroxide is stored in dark coloured bottles because in presence of light it undergoes decomposition.
Decomposition reaction in presence of light:
2H2O2 →→2H2O + O2

QUESTION: 9

H2O2 can act as:

Solution:

Hydrogen peroxide acts as both a reducing agent and oxidizing agent depending upon the nature of the reacting species. When H2O2 serves as an oxidizing agent, the oxygen of hydrogen peroxide (that is present in -1 oxidation state) is reduced to H2O (-2 oxidation state).

QUESTION: 10

Water has maximum density at:

Solution:

Water has an especially notable irregular maximum density, which reaches a density peak at 3.98 degree C (approx. 4oC)(39.16o F). When the ice melts to liquid water, the structure collapses and the density of the liquid increases. At temperatures well above freezing, the molecules move faster and get further apart. The density decreases as temperature increases. Thus, the density of water is a maximum at 4oC.
OR
The maximum density of water occurs at 4 °C because, at this temperature two opposing effects are in balance. Explanation: In ice, the water molecules are in a crystal lattice that has a lot of empty space. When the ice melts to liquid water, the structure collapses and the density of the liquid increases.