Test: Confronting Marginalisation - 1


20 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Confronting Marginalisation - 1


Description
This mock test of Test: Confronting Marginalisation - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Confronting Marginalisation - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Confronting Marginalisation - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Confronting Marginalisation - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Confronting Marginalisation - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Article ___ of the Constitution states that untouchability has been abolished

Solution:

Article 17. Abolition of Untouchability. -"Untouchability" is abolished and its practice in any form is forbidden. The enforcement of any disability arising out of "Untouchability" shall be an offence punishable in accordance with law.

QUESTION: 2

Which article of the Constitution notes that no citizenof India shall be discriminated against on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth

Solution:
QUESTION: 3

A stated course of action that provides direction for the future, sets goals to be achieved or lays out principles or guidelines to be followed and acted upon.

Solution:
QUESTION: 4

The well known Bhakti poet Chokhamela was from

Solution:
QUESTION: 5

Today whose poetry is sung and appreciated by Dalits, marginalised groups and those critical of social hierarchies in U.P., Rajasthan, Punjab, Madhya Pradesh, Bengal, Bihar and Gujarat.

Solution:
QUESTION: 6

In which year, the government passed the Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act.

Solution:
QUESTION: 7

Who out of the following are facing inequalities due to marginalization?

Solution:

Dalits, Women & Adivasis all are facing inequalities due to marginalization. So, Option D is correct.

QUESTION: 8

The act passed in 2006

Solution:

The Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, was enacted to protect the marginalised socio-economic class of citizens and balance the right to environment with their right to life and livelihood.

QUESTION: 9

Who wrote the poem on untouchability?

Solution:

 Poetess Soyrabai wrote the Poem on Untouchability.

QUESTION: 10

How does the government ensure to end the inequity in the country?

Solution:

Government ensure to end the inequity in the country through Laws and Reservations.

QUESTION: 11

Which Act states that this Act is meant to undo the historical injustices meted out to forest dwelling populations in not recognising their rights to land and resources.

Solution:
QUESTION: 12

What term means to exclude or banish an individual or a group?

Solution:

Ostracise means to exclude or banish an individual or a group.

QUESTION: 13

A person or a group that can express themselves and their views strongly are

Solution:

A person or a group that can express themselves and their views strongly are assertive.

QUESTION: 14

Who was Kabir by caste?

Solution:

Kabir was a Weaver by Caste.

QUESTION: 15

_____ refers to the practice of removing human and animal waste/excreta using brooms, tin plates, and baskets from dry latrines

Solution:
QUESTION: 16

Which type of poems Kabir wrote?

Solution:

Kabir wrote poems on Bhakti Tradition.

QUESTION: 17

What do you understand by manual scavenging?

Solution:

Manual Scavenging is the work of scavenging by hand.

QUESTION: 18

When did the Supreme Court ban the practice of manual scavenging?

Solution:

Supreme Court banned the practice of manual scavenging in 1993.

QUESTION: 19

Which Act is important for Adivasis?

Solution:

 Act, 1989 is important for Adivasis

QUESTION: 20

The term which means broken is

Solution: