Test: Connective Tissue- 1


45 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Connective Tissue- 1


Description
This mock test of Test: Connective Tissue- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 45 Multiple Choice Questions for NEET Test: Connective Tissue- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Connective Tissue- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Connective Tissue- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Connective Tissue- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following are principal cells of areolar connective tissue and secrete maximum amount of matrix  

Solution:

Areolar connective tissue is a loosely arranged connective tissue that is widely distributed in the Body and contains collagen fibres, reticular fibres and a few elastic fibres embedded in a thin, almost fluid-like ground substance.
Fibroblast - responsible for synthesizing (creating) the collagen, elastin, and reticular fibres of the tissue.

QUESTION: 2

Which one of the following contains the largest quantity of extra-cellular material               

Solution:
QUESTION: 3

Where would you find mast cells  

Solution:
QUESTION: 4

Areolar tissue connects

Solution:
QUESTION: 5

The heparin, histamine and serotonin are secreted by

Solution:
QUESTION: 6

Colloidal protein gelatin is obtained by boiling

Solution:

The type A gelatin is produced by boiling collagen in an acidic solution while type B gelatin is produced by boiling it into an alkaline solution. Mostly animal parts are used for making gelatin which comes from cattle and pigs or sometimes leftover from meat and leather processing.

QUESTION: 7

Fibres present in connective tissue are

Solution:
QUESTION: 8

A new born baby has the cold resisting device due to

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following  tissue is present at the joints between skull bones and makes them immovable

Solution:

Fibrous joints are connected by dense connective tissue, consisting mainly of collagen. These are fixed joints where bones are united by a layer of white fibrous tissue of varying thickness. In the skull the joints between the bones are called sutures. Such immovable joints are also referred to as synarthroses.

QUESTION: 10

Nucleus Pulposus is present in            

Solution:

The nucleus pulposus (NP) is a rounded region located within the center of the Intervertebral Disc. The NP is thickest from superior to inferior in the lumbar region, followed in thickness by the cervical region; it is the thinnest in the thoracic region.

QUESTION: 11

Which of the following tissue connect bones at joints and enable us to move and rotate our neck, limbs, fingers comfortably

Solution:
QUESTION: 12

Sprain is caused by

Solution:
QUESTION: 13

The connective tissue which mainly consists of yellow elastic fibres binds the bones together is known as  

Solution:
QUESTION: 14

All the following statements are correct, except  

Solution:
QUESTION: 15

Hyaline cartilage is found in

Solution:
QUESTION: 16

Bone forming cells which secrete ossein protein are called as

Solution:

Osteoclasts are large cells which dissolve the bones. They come from bone marrow whereas Osteoblasts help in formation of bones. They make a small bone called 'osteoid' made by some proteins nd collagen.

QUESTION: 17

The bone matrix consists of

Solution:

Bone consist of living cells embedded in a mineralized organic matrix. This matrix consists of organic components, mainly type I collagen- organic referring to materials produced as a result of the human body and inorganic components, primarily hydroxyapatite and other salts of sodium and phosphate.

QUESTION: 18

Protein found in cartilage

Solution:
QUESTION: 19

One of the following salt predominates in bone matrix

Solution:

Calcium phosphate predominates in the bone matrix.
Bone has 60% organic component of calcium phosphate while rest 40% inorganic component of bone is collagen fibre and a protein called ossein.

QUESTION: 20

If a clean dry bone is kept in dil HCl for about 3 days, it

Solution:

HCl is hydrochloric acid, strong acid. Bone is made of minerals, and the most prominent mineral is calcium. When a bone is dropped in the HCl medium, the calcium of bone slowly starts dissolve due to the action of the strong acid. HCl + Ca --> CaCl2 + H2. Afterward, the bone is depleted of calcium but it does not "melt" because there are other minerals that make up the bone such as potassium, vitamins, and collagen. Since calcium is the main mineral in the bone, the bone becomes brittle and more susceptible to breakage. Therefore, the correct answer is option B.

QUESTION: 21

Transverse canal, that joins longitudinal Haversian canals is known as Volkman's canal. It is a characteristic feature of bone of

Solution:

Volkmann’s canals are any of the small channels in the bone that transmit blood vessels from the periosteum (a dense layer of vascular connective tissue) into the bone and that communicate with the Haversian canals (minute tubes which form a network in bone and contains blood vessels). The perforating canals provide energy and nourishing elements for osteons (cylindrical structures that contain mineral matrix and osteocytes which transport blood).

QUESTION: 22

The bone of a mammal contains Haversian canals which are interconnected by transverse canals, known as

Solution:
QUESTION: 23

Spongy or cancellous bone is present in vertebrae, ribs, skull, epiphysis of long bones, they have

Solution:

Spongy (cancellous) bone is lighter and less dense than compact bone. Spongy bone consists of plates (trabeculae) and bars of bone adjacent to small, irregular cavities that contain red bone marrow. The canaliculi connect to the adjacent cavities, instead of a central haversian canal, to receive their blood supply.

QUESTION: 24

Mammalian pinna is supported by 

Solution:
QUESTION: 25

Which of the following  is incorrect

Solution:
QUESTION: 26

Which of the following precipitates Ca2+ ions and consequently prevents coagulation  

Solution:

The anticoagulants K3EDTA, potassium oxalate or sodium heparin to prevent the blood from clotting. The citrate or citric acid buffer reduces the pH value in the sample immediately after blood collection leading to an instant stabilization of glucose.

QUESTION: 27

The erythropoiesis in the foetus occurs in

Solution:

Erythropoiesis is the process of formation of erythrocytes. It occurs within the red bone marrow. In the early fetus, erythropoiesis takes place in the mesodermal cells of the yolk sac. By the third or fourth month, erythropoiesis moves to the liver. After seven months, erythropoiesis occurs in the bone marrow. 

QUESTION: 28

Anaemia is caused due to deficiency of          

Solution:

Anaemia is defined as a decrease in the amount of red blood cells or the amount of haemoglobin in the blood. There are three main types of anaemia - due to blood loss, decreased red blood cell production, and due to increased red blood cell breakdown. Causes of blood loss include trauma and gastrointestinal bleeding among others. Causes of decreased production include iron deficiency, a lack of vitamin B12, thalassemia and a number of neoplasms of the bone marrow among others. Causes of increased breakdown include a number of genetic conditions such as sickle cell anemia, infections like malaria and some autoimmune diseases among others. Folate-deficiency anaemia is a decrease in red blood cells due to a lack of folate. Folate is a type of B vitamin.

QUESTION: 29

An abnormal rise in RBC count as can be found during exercise and at high altitude to cope with the oxygen demand is known as -

Solution:
QUESTION: 30

Which of the following is not an anticoagulant  

Solution:
QUESTION: 31

Old RBCs are destroyed in 'tissue macrophage system'. In the breakdown of haemoglobin bilirubin is formed from   

Solution:

Bilirubin consists of an open chain tetrapyrrole. It is formed by oxidative cleavage of a porphyrin in heme, which affords biliverdin. Biliverdin is reduced to bilirubin. After conjugation with glucuronic acid, bilirubin is excreted.

QUESTION: 32

Which of the following has kidney shaped nucleus

Solution:

Monocytes are agranulocytes. They have a kidney-shaped nucleus. These cells are actively motile and phagocytic cells.

QUESTION: 33

One of the following acts as soldier in human body

Solution:

Monocytes are a type of white blood cell. Like other white blood cells, monocytes are important in the immune system's ability to destroy invaders, but also in facilitating healing and repair. Monocytes are formed in the bone marrow and are released into peripheral blood, where they circulate for several days.

QUESTION: 34

The maximum number of W.B.C in the body are

Solution:
QUESTION: 35

Cardiac muscles are             

Solution:
QUESTION: 36

Where would you find oblique cross connections forming a contractile network of fibres and intercalated discs  

Solution:
QUESTION: 37

Covering membrane around muscle fibre is known as

Solution:
QUESTION: 38

Long refractory period is present in                  

Solution:

The inability of the heart to generate tetanic contractions is the result of the long absolute refractory period of cardiac muscle, defined as the period during and following an action potential when an excitable membrane cannot be re-excited. The refractory period lasts almost as long as the contraction.

QUESTION: 39

Erector pili muscles are                

Solution:

Erector pili muscles are involuntary.
The arrector pili muscles are small muscles attached to hair follicles in mammals. Contraction of these muscles causes the hairs to stand on end. Each arrector pili is composed of a bundle of smooth muscle fibres, which attach to several follicles (a follicular unit) and is innervated by the sympathetic branch of the autonomic nervous system. The contraction of the muscle is, therefore, involuntary stresses such as cold, fear etc., may stimulate the sympathetic nervous system and thus, cause contraction, but the muscle is not under conscious control.

QUESTION: 40

Diapedesis means               

Solution:
QUESTION: 41

Membrane of Krause or Z line is a dark membrane which bisects  

Solution:
QUESTION: 42

Nissl's granules are made up of        

Solution:
QUESTION: 43

In central nervous system the myelin sheath around the nerve fibre is formed by the spiral wrapping of

Solution:
QUESTION: 44

Blood brain barrier is formed by     

Solution:

Astrocytes have star-shape morphology and are the most abundant CNS glial cell type. They play essential functions in blood brain barrier maintenance, neuronal survival, and in synapse formation, strength, and turnover.

QUESTION: 45

Neuroglia consists of packing cells and occurs in

Solution:

Similar Content

Related tests