Test: Conservation Of Plants And Animals - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Conservation Of Plants And Animals - 1


Description
This mock test of Test: Conservation Of Plants And Animals - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Conservation Of Plants And Animals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conservation Of Plants And Animals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Conservation Of Plants And Animals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conservation Of Plants And Animals - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Soil erosion may lead to :

Solution:

The removal of top fertile layer of soil is called soil erosion. Soil erosion may leads to floods.

QUESTION: 2

Large scale cutting of trees is named :

Solution:

Large scale cutting of trees is called deforestation. Deforestation leads to global warming and desertification of land.

QUESTION: 3

The variety of animals, plants and microbes found in a particular area constitutes that area

Solution:

Biodiversity is the presence of varieties of animals, plants and microbes found in a particular area. Biodiversity depends upon climatic condition and availability of water.

QUESTION: 4

Biotic components of an ecosystem does not include :

Solution:

The living components of an ecosystem are called biotic components of ecosystem. Ecosystem includes microbes, plant and animals but it does not include minerals.

QUESTION: 5

A sustainable functional unit of biosphere is called:

Solution:

Ecosystem is the basic functional unit of biosphere. Biosphere is the sum total of all kinds of ecosystem. The ecosystem includes abiotic and biotic components of and their interaction.

QUESTION: 6

The largest among various protected areas is a :

Solution:

Biosphere reserve is the largest among various protected areas for plants and animals. Biosphere reserves covers large area and different zone. Wildlife sanctuary and national park are small areas.

QUESTION: 7

Animals found in a particular area are named as:

Solution:

Animal found in a particular area called fauna and plants found in particular area are called flora. Flora and fauna are characteristic of a particular habitat.

QUESTION: 8

The full form of IUCN is :

Solution:

IUCN stands for International union of conservation of nature and natural resources. This union is responsible for conservation of nature and natural resources throughout the world.

QUESTION: 9

That part of earth in which living organisms exist is called:

Solution:

The part of earth in which living organisms are found is called biosphere. Biosphere includes lithosphere, hydrosphere and atmosphere.

QUESTION: 10

Threatened species does not include :

Solution:

Those species that are less in number and going to extinct are called threatened species. Extinct species are those which are already lost from the earth.