Test: Conservation Of Plants And Animals - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Conservation Of Plants And Animals - 2


Description
This mock test of Test: Conservation Of Plants And Animals - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Conservation Of Plants And Animals - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conservation Of Plants And Animals - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Conservation Of Plants And Animals - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conservation Of Plants And Animals - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Those species which existed on earth once but not found anywhere now:

Solution:

Those species which existed on earth once but not found anywhere now on earth surface are called extinct species.

QUESTION: 2

Grazing of animals and crop cultivation is prohibited in :

Solution:

Grazing of animals and crop cultivation is prohibited in national park. National parks are constructed for particular plants and animals.

QUESTION: 3

Species exclusive to a particular area of land is called:

Solution:

The species exclusive to a particular area of land is called endemic species. Endemic species are found in only particular area due to climatic factors.

QUESTION: 4

Panchmarhi biosphere reserve contains a national park named:

Solution:

Satpura national park is situated in Panchmarhi biosphere reserves in Madhya Pradesh. It is built to protect tigers and other animals.

QUESTION: 5

Animals showing seasonal movements are better known as:

Solution:

Some animals show seasonal movements due to unfavourable climatic condition. These animals are called migratory animals.

QUESTION: 6

India hold _____ position on the list of mega biodiversity countries:

Solution:

India itself is a mega biodiversity country. Large number of different kinds of plants and animals are found in India. India hold sixth position on the list of mega biodiversity countries.

QUESTION: 7

The book which contains information about endangered species is called:

Solution:

Red data book contains information about endangered species. These species are present in less number and declining at alarming rate.

QUESTION: 8

A place in environment where an organism lives is ________

Solution:
QUESTION: 9

Term biodiversity was coined by:

Solution:

Term biodiversity was coined by Wilson to represents the variation in plants and animals in a locality of diverse kinds.

QUESTION: 10

Which of the following species is extinct in the wild?

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation:- The white tiger is not a separate subspecies and therefore not in danger of extinction, they do not live anywhere on the globe where their white coloration would help them survive, they do not have a native habitat, they are severely inbred and therefore have severe health problems, and they are cross-bred.

 

The last dinosaurs died approximately 65 million years ago. Although the cause of their extinction is still a mystery, climatic change, diseases, changing plant communities, and geologic events could all have played a role. Lately, dinosaur extinction theories have been the subject of much debate and controversy.

The dodo (Raphus cucullatus) is an extinct flightless bird that was endemic to the island of Mauritius, east of Madagascar in the Indian Ocean.

QUESTION: 11

Our biosphere is made up of various ecosystems. All ecosystems are:

Solution:

Ecosystem is the functional unit of biosphere. All ecosystems are inter connected and inter related with each other. Flow of energy and nutrients takes place through food chain in ecosystem.

QUESTION: 12

Those species which exist in small numbers are called:

Solution:

Those species which exist in small number are called rare species. These species are found in particular habit and there is danger of get extinct.

QUESTION: 13

Abiotic components of an ecosystem includes:

Solution:

The non living components of an ecosystem are called abiotic components. Rodents, rhizopus and Rhizobium are living organisms and are called biotic components of ecosystem.

QUESTION: 14

Red data book provides information about:

Solution:

Red data book provides information about threatened species which are less in number. Extinct species are not included in red data book.

QUESTION: 15

Species is a group of population capable of :

Solution:

Species is a group of population capable of interbreeding. The member of a population resembles in shape, size and a number of other features.

QUESTION: 16

The animals found in particular area are termed as ...

Solution:

The plants found in a particular area are termed as flora .
The animals found in a particular area are termed as  fauna of that area.

QUESTION: 17

The first reserve forest of India is :

Solution:

Satpura national park is the first forest reserve of India. This reserve forest is located in Madhya Pradesh state.

QUESTION: 18

Finest teak of India is obtained from :

Solution:

Teak is one of the best quality of wood used for furniture due to durability and strength. Finest teak of India is obtained from forests of Satpura.

QUESTION: 19

Project tiger was launched by Indian government on :

Solution:

Project tiger was launched by Indian government on 1st April 1973 to control the fast decreasing number of tigers in different forest in India.

QUESTION: 20

Which of these is not included in the list of megabiodiversity countries?

Solution:

Mega biodiversity countries are those countries in which different varieties of plants and animals are found. Argentina is not included in the list of mega biodiversity countries.