Test: Conservation Of Plants And Animals - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Conservation Of Plants And Animals - 3


Description
This mock test of Test: Conservation Of Plants And Animals - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Conservation Of Plants And Animals - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conservation Of Plants And Animals - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Conservation Of Plants And Animals - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conservation Of Plants And Animals - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the variety of life and the diversity of genes, species and ecosystems of a region and their inter connectedness called?

Solution:

The diversity of genes, species and ecosystems of a region is called biodiversity.

QUESTION: 2

Which of the following is/are caused due to uncontrolled deforestation?

Solution:

Uncontrolled deforestation leads to destruction of habitats, soil erosion, flash floods, increase of carbon dioxide in the air and global warming.

QUESTION: 3

Which of the following is the result of drought?

Solution:

Drought which is caused due to lack of rains results in decreased food production.

QUESTION: 4

Which of the following includes all living organisms and all life- supporting regions of the Earth?

Solution:

Biosphere is the name given to the region that include all living organisms and all life supporting regions of the earth.

QUESTION: 5

Which of the following shows a modern technology measure that helps preserve and conserve the environment?

Solution:

By recycling resources, we can prevent overexploitation of resources and conserve the resources and in turn conserve the environmen

QUESTION: 6

Which of the following is an abiotic component?

Solution:

The non-living or abiotic components of an ecosystem are air, water, temperature, soil etc.

QUESTION: 7

Which of the following are the effects of the mismanagement of timber logging?

Solution:

Excess timber logging results in deforestation which causes flooding soil erosion, etc. Selective logging (i.e. the logging of only matured trees should be practised). Reforestation helps in minimizing the effect mismanagement.

QUESTION: 8

Which of the following must be practiced to preserve and conserve the environment?

Solution:

Conservation involves keeping the natural environment in its balanced state. Preservation involves keeping some of the earth's resources for future generations.

QUESTION: 9

Which of the following is the result of the introduction of exotic species?

Solution:

The introduction of exotic species into an area disturbs the natural ecology balance. They compete with the native species for nutrients, shelter and spread new diseases.

QUESTION: 10

Which of the following is/are advantage(s) of forests?

Solution:

Forests stop soil erosion, provide shelter and thus prevent floods. Forests provide us with oxygen and rainfall.

QUESTION: 11

In which of the following practices a part of w a forest cleared for cultivation once before moving on to another new part?

Solution:

Shifting cultivation is practiced by tribals where they clear a new forest area for cultivation and then move on to a new part after few seasons.

QUESTION: 12

Which of the following are the uses of IUCN Red List?

Solution:

IUCN red list is a book which keeps the record of all the endangered plants and animals.

QUESTION: 13

Which of these animal projects protect endangered species?

Solution:

There are various projects taken up by the Government which have helped in restoring the wildlife. Ban on hunting and sale of products from wildlife, afforestation, declaring forests as reserved areas, establishing national parks and sanctuaries are the steps, helpful in restoring the wildlife.

QUESTION: 14

What prevents soil erosion?

Solution:

The root system of many plants especially grasses, have high soil binding capacity and thus help in the prevention of soil erosion.

QUESTION: 15

Which of the following is caused by deforestation?

Solution:

Deforestation causes soil erosion causes desertification and floods. It can be prevented by afforestation, proper land management and preventing overgrazing.

QUESTION: 16

What is the main aim of conserving living organisms?

Solution:

Conservation helps to prevent extinction of endangered species

QUESTION: 17

Which of the following are living resources in nature?

Solution:

Plants known as flora and animals, Fauna are living resources in nature.

QUESTION: 18

What is an endangered animal?

Solution:

An animal on the verge of extinction is called an endangered animal.

QUESTION: 19

Which of the following is/are factors that pose a great threat to biodiversity?

Solution:

Habitat destruction, over use of natural resources and manss interference with nature pose a threat to biodiversity.

QUESTION: 20

Which of the following is the consequence of man's interference with nature?

Solution:

Biological imbalance is a consequence of man's interference with nature.