Test: Constitution: Why And How?


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Constitution: Why And How?


Description
This mock test of Test: Constitution: Why And How? for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Constitution: Why And How? (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Constitution: Why And How? quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Constitution: Why And How? exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Constitution: Why And How? extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The new constitution of South Africa had ended the policy of

Solution:

South Africa, which had a deep history of racial discrimination, its new constitution had to enable the government to end racial discrimination or the policy of Apartheid.

QUESTION: 2

A Constitution is a body of

Solution:

The document containing laws and rules which determine and describe the form of the government, the relationship between the citizens and the government is called a Constitution.

QUESTION: 3

Who made the constitution of India?

Solution:

The constitution of India was made by the Constituent Assembly. The Constituent Assembly was elected in 1946. All the members of this assembly were Indians who represented all the political parties. Dr. Rajendra Prasad was its Chairman. Shri B.N. Rao was the Constitutional Advisor. A drafting committee was appointed and it was headed by Dr. B.R. Ambedkar.

QUESTION: 4

The idea of our Preamble is borrowed from the

Solution:

The idea of the Preamble has been borrowed from the U.S.A constitution. Its main features like republic, democracy, socialism, secularism are reflected in the U.S Preamble.

QUESTION: 5

A body of fundamental principles, according to which a state is constituted is known as

Solution:

The constitution provides a set of basic rules that allow for minimal coordination amongst members of a society.

QUESTION: 6

The freedom of speech and expression falls under

Solution:

In the constitution of India, the Right to Freedom is mentioned between Articles 19 to 22. Article 19 allows the freedom of speech and expression, to reside and settle in any part of the territory of India, to form associations or unions etc.

QUESTION: 7

In Nepal, the multi-party system started after the year

Solution:

In 1989, two groups, the Nepali Congress, a pro-democracy group and the largest illegal political party in the country, and the United Left Front, a coalition of communist and leftist parties, joined to launch a campaign to achieve a multiparty democracy in Nepal. The Jana Andolan' (People's Movement) officially started on February 18, 1990, which is Democracy day in Nepal. 

QUESTION: 8

India borrowed the provision of First Past the Post system from the:

Solution:

India borrowed the provision of first past the post system, rule of law and lawmaking procedure from the British constitution.

QUESTION: 9

The word that does not appear in the Indian Constitution is

Solution:

The framers of the Indian Constitution did not incorporate the word Federalism in the Indian Constitution. It is stated in the Indian Constitution, India is described as a Union of States and not a federation.

QUESTION: 10

Which of these is not a function of the constitution?

Solution:

The Constitution is responsible for the framework of distribution of power and not for the personal integrity and quality of the people who occupy the positions of power in the government. It formulates the legal framework for the country and has no control on the people who take up the responsibility.

Related tests