Test: Constitution: Why and How?- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Constitution: Why and How?- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Constitution: Why and How?- Case Based Type Questions | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Political Science Class 11 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the passage and answer the questions that follow:
The South African Constitution was inaugurated in December 1996. Its creation and promulgation took place at a time when South Africa still faced the threat of a civil war after the dissolution of the Apartheid government. The South African Constitution says that its "Bill of Rights is a cornerstone of democracy In South Africa". It forbids discrimination on the grounds of "race, gender, pregnancy, marital status, ethnic or social origin, colour, age, disability, religion, conscience, belief, culture, language and birth". It grants perhaps the most extensive range of rights to the citizens. A special constitutional court enforces the rights enshrined in the Constitution. Some of the Rights included in the Constitution of South Africa include:

  • Right to Dignity
  • Right to Privacy
  • Right to fair labour practices
  • Right to healthy environment and right to protection of environment
  • Right to adequate housing
  • Right to healthcare, food, water and social security
  • Children's rights
  • Right to basic and higher education
  • Right of cultural, religious and linguistic communities
  • Right to information

Q. Name the additional rights that are provided for by the Constitution of South Africa.

Solution:

The right to adequate housing is one of the most well-recognised economic and social rights internationally. It is central to human dignity and without it, it is effectively impossible to exercise a range of other human rights, including family life, privacy, and health.

QUESTION: 2

Read the passage and answer the questions that follow:
The South African Constitution was inaugurated in December 1996. Its creation and promulgation took place at a time when South Africa still faced the threat of a civil war after the dissolution of the Apartheid government. The South African Constitution says that its "Bill of Rights is a cornerstone of democracy In South Africa". It forbids discrimination on the grounds of "race, gender, pregnancy, marital status, ethnic or social origin, colour, age, disability, religion, conscience, belief, culture, language and birth". It grants perhaps the most extensive range of rights to the citizens. A special constitutional court enforces the rights enshrined in the Constitution. Some of the Rights included in the Constitution of South Africa include:

  • Right to Dignity
  • Right to Privacy
  • Right to fair labour practices
  • Right to healthy environment and right to protection of environment
  • Right to adequate housing
  • Right to healthcare, food, water and social security
  • Children's rights
  • Right to basic and higher education
  • Right of cultural, religious and linguistic communities
  • Right to information

Q. The South African Constitution was inaugurated in ______________________.

Solution:

The current constitution, the country's fifth, was drawn up by the Parliament elected in 1994 in the South African general election, 1994. It was promulgated by President Nelson Mandela on 18 December 1996 and came into effect on 4 February 1997, replacing the Interim Constitution of 1993.

QUESTION: 3

Read the passage and answer the questions that follow:
The South African Constitution was inaugurated in December 1996. Its creation and promulgation took place at a time when South Africa still faced the threat of a civil war after the dissolution of the Apartheid government. The South African Constitution says that its "Bill of Rights is a cornerstone of democracy In South Africa". It forbids discrimination on the grounds of "race, gender, pregnancy, marital status, ethnic or social origin, colour, age, disability, religion, conscience, belief, culture, language and birth". It grants perhaps the most extensive range of rights to the citizens. A special constitutional court enforces the rights enshrined in the Constitution. Some of the Rights included in the Constitution of South Africa include:

  • Right to Dignity
  • Right to Privacy
  • Right to fair labour practices
  • Right to healthy environment and right to protection of environment
  • Right to adequate housing
  • Right to healthcare, food, water and social security
  • Children's rights
  • Right to basic and higher education
  • Right of cultural, religious and linguistic communities
  • Right to information

Q. Name the rights that are common in Constitution of India and Constitution of South Africa.

Solution:

The common in Constitution of India and Constitution of South Africa are:

  • Right to cultural.
  • Right to religious.
  • Right to linguistic communities. etc.
QUESTION: 4

Read the passage and answer the questions that follow:
The South African Constitution was inaugurated in December 1996. Its creation and promulgation took place at a time when South Africa still faced the threat of a civil war after the dissolution of the Apartheid government. The South African Constitution says that its "Bill of Rights is a cornerstone of democracy In South Africa". It forbids discrimination on the grounds of "race, gender, pregnancy, marital status, ethnic or social origin, colour, age, disability, religion, conscience, belief, culture, language and birth". It grants perhaps the most extensive range of rights to the citizens. A special constitutional court enforces the rights enshrined in the Constitution. Some of the Rights included in the Constitution of South Africa include:

  • Right to Dignity
  • Right to Privacy
  • Right to fair labour practices
  • Right to healthy environment and right to protection of environment
  • Right to adequate housing
  • Right to healthcare, food, water and social security
  • Children's rights
  • Right to basic and higher education
  • Right of cultural, religious and linguistic communities
  • Right to information

Q. Name the rights that are clearly provided for by the Constitution of South Africa but impliedly provided for in Constitution of India.

Solution:

`Fair labour practices' are not defined in the Constitution and this intentionally flexible concept, which is intended to accommodate and balance the evolving rights and interests of employers and employees, takes its shape from the labour legislation, the common law contract of employment and constitutional.

QUESTION: 5

Read the passage and answer the questions that follow:
The constitution expresses the fundamental identity of the people. This means the people as a collective entity come into being only through the basic Constitution. It is by agreeing to a basic set of norms about how one should be governed, and who should be governed that one forms a collective identity. One has many sets of identities that exist prior to a constitution. But by agreeing to certain basic norms and principles, one constitutes one's basic political identity. The constitutional norms are the over arching framework within which one pursues individual aspirations, goals and freedoms. The constitution sets authoritative constraints upon what one may or may not do. It defines the fundamental values that we may not trespass. So the constitution also gives one a moral identity.

Q. How does one establish the basic political identity?

Solution:

By agreeing to certain basic norms and principles one constitutes one's basic political identity. Second, constitutional norms are the overarching framework within which one pursues individual aspirations, goals and freedoms. So the constitution also gives one a moral identity.

QUESTION: 6

Read the passage and answer the questions that follow:
The constitution expresses the fundamental identity of the people. This means the people as a collective entity come into being only through the basic Constitution. It is by agreeing to a basic set of norms about how one should be governed, and who should be governed that one forms a collective identity. One has many sets of identities that exist prior to a constitution. But by agreeing to certain basic norms and principles, one constitutes one's basic political identity. The constitutional norms are the over arching framework within which one pursues individual aspirations, goals and freedoms. The constitution sets authoritative constraints upon what one may or may not do. It defines the fundamental values that we may not trespass. So the constitution also gives one a moral identity.

Q. The people as a____________entity come into being only through the basic constitution.

Solution:

The people as a collective entity come into being only through the basic constitution. It is by agreeing to a basic set of norms about how one should be governed, and who should be governed that one forms a collective identity. One has many sets of identities that exist prior to a constitution.

QUESTION: 7

Read the passage and answer the questions that follow:
The constitution expresses the fundamental identity of the people. This means the people as a collective entity come into being only through the basic Constitution. It is by agreeing to a basic set of norms about how one should be governed, and who should be governed that one forms a collective identity. One has many sets of identities that exist prior to a constitution. But by agreeing to certain basic norms and principles, one constitutes one's basic political identity. The constitutional norms are the over arching framework within which one pursues individual aspirations, goals and freedoms. The constitution sets authoritative constraints upon what one may or may not do. It defines the fundamental values that we may not trespass. So the constitution also gives one a moral identity.

Q. Who expresses the fundamental identity of the people?

Solution:

Constitution expresses the fundamental identity of people. This means the people as a collective entity come into being only through the basic constitution, this is done by agreeing to basic set of norms and principles then one constitute one's basic political identity.

QUESTION: 8

Read the passage and answer the questions that follow:
The constitution expresses the fundamental identity of the people. This means the people as a collective entity come into being only through the basic Constitution. It is by agreeing to a basic set of norms about how one should be governed, and who should be governed that one forms a collective identity. One has many sets of identities that exist prior to a constitution. But by agreeing to certain basic norms and principles, one constitutes one's basic political identity. The constitutional norms are the over arching framework within which one pursues individual aspirations, goals and freedoms. The constitution sets authoritative constraints upon what one may or may not do. It defines the fundamental values that we may not trespass. So the constitution also gives one a moral identity.

Q. What are constitutional norms?

Solution:

The constitutional norms are the over arching framework within which one pursues individual aspirations, goals and freedoms. The constitution sets authoritative constraints upon what one may or may not do. It defines the fundamental values that we may not trespass.

QUESTION: 9

Read the passage and answer the questions that follow:
Constitutions also provide peaceful, democratic means to bring about social transformation. Moreover, for a hitherto colonised people, constitutions announce and embody the first real exercise of political self-determination.
Nehru understood both these points well. The demand for a Constituent Assembly, he claimed, represented a collective demand for full self-determination because, only a Constituent Assembly of elected representatives of the Indian people, had the right to frame India's constitution without external interference. Secondly, he argued, the Constituent Assembly is not just a body of people or a gathering of able lawyers, rather, it is a 'nation on the move, throwing away the shell of its past political and possibly social structure, and fashioning for itself a new garment of its own making.' The Indian Constitution was designed to break the shackles of traditional social hierarchies and to usher in a new era of freedom, equality and justice.

Q. Why was the Indian Constitution designed?

Solution:

The Indian Constitution was designed to break the shackles of traditional social hierarchies and to usher in a new era of freedom, equality and justice.

QUESTION: 10

Read the passage and answer the questions that follow:
Constitutions also provide peaceful, democratic means to bring about social transformation. Moreover, for a hitherto colonised people, constitutions announce and embody the first real exercise of political self-determination.
Nehru understood both these points well. The demand for a Constituent Assembly, he claimed, represented a collective demand for full self-determination because, only a Constituent Assembly of elected representatives of the Indian people, had the right to frame India's constitution without external interference. Secondly, he argued, the Constituent Assembly is not just a body of people or a gathering of able lawyers, rather, it is a 'nation on the move, throwing away the shell of its past political and possibly social structure, and fashioning for itself a new garment of its own making.' The Indian Constitution was designed to break the shackles of traditional social hierarchies and to usher in a new era of freedom, equality and justice.

Q. What was the standard reason for having Constitution.

Solution:

A Constitution is necessary because of the following reasons:

  • It is an important law of the land.
  • It determines the relationship of the citizens with the governments.
  • It lays down principles and guidelines which are required for people belonging to different ethnic and religious groups to live in harmony.
QUESTION: 11

Read the passage and answer the questions that follow:
Constitutions also provide peaceful, democratic means to bring about social transformation. Moreover, for a hitherto colonised people, constitutions announce and embody the first real exercise of political self-determination.
Nehru understood both these points well. The demand for a Constituent Assembly, he claimed, represented a collective demand for full self-determination because, only a Constituent Assembly of elected representatives of the Indian people, had the right to frame India's constitution without external interference. Secondly, he argued, the Constituent Assembly is not just a body of people or a gathering of able lawyers, rather, it is a 'nation on the move, throwing away the shell of its past political and possibly social structure, and fashioning for itself a new garment of its own making.' The Indian Constitution was designed to break the shackles of traditional social hierarchies and to usher in a new era of freedom, equality and justice.

Q. Who demanded for Constituent Assembly?

Solution:

For the first time, the constitution for India was drafted by Nehru Committee in 1928. In the Lahore session of 1929, Congress adopted the Poorna Swarajya. In 1934, the demand for a constituent assembly was raised for the first time, which was later became an official demand in 1935.

QUESTION: 12

Read the passage and answer the questions that follow:
Constitutions also provide peaceful, democratic means to bring about social transformation. Moreover, for a hitherto colonised people, constitutions announce and embody the first real exercise of political self-determination.
Nehru understood both these points well. The demand for a Constituent Assembly, he claimed, represented a collective demand for full self-determination because, only a Constituent Assembly of elected representatives of the Indian people, had the right to frame India's constitution without external interference. Secondly, he argued, the Constituent Assembly is not just a body of people or a gathering of able lawyers, rather, it is a 'nation on the move, throwing away the shell of its past political and possibly social structure, and fashioning for itself a new garment of its own making.' The Indian Constitution was designed to break the shackles of traditional social hierarchies and to usher in a new era of freedom, equality and justice.

Q. Constitution prevents state from turning :

Solution:

Tyranny means the power of one individual. The three main ways that the Constitution protects against tyranny are Federalism, Separation of Powers, Checks and Balances. The Checks and Balances is included in the Constitution to protect the United States from tyranny.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code