Test: Constitutional Design - 4


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Constitutional Design - 4


Description
This mock test of Test: Constitutional Design - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Constitutional Design - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Constitutional Design - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Constitutional Design - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Constitutional Design - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?

Solution:

Anti-apartheid activist and former South African president Nelson Mandela was sentenced to life imprisonment after being found guilty of sabotaging and planning a violent revolution against the apartheid government in the famous Rivonia Trial.

QUESTION: 2

What is apartheid?

Solution:

Apartheid was a political and social system in South Africa during the era of White minority rule.Under the system, the people of South Africa were divided by their race and the different races were forced to live separately from each other. There were laws in place to ensure that segregation was abided by.

QUESTION: 3

In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?

Solution:

During apartheid, people were divided into four racial groups and separated by law. The system was used to deny many basic rights to non-White people, mainly Black people who lived in South Africa. The law allowed white people to be in certain areas. Black people had to carry special passes or have permission to travel outside their designated area, or work in particular areas reserved for Whites. The government separated mixed communities and forcibly moved many black people off their land (From 1960 to 1983 the Bantustan Policy was enforced to forcibly move South African blacks out of the areas designated for 'whites'). Many other laws were made, for example: interracial marriage was outlawed; Black people could not own land in White areas or vote.

QUESTION: 4

Name the organisation that led the struggle against the policies of segregation.

Solution: The struggle against the oppressive apartheid regime was led by the African National Congress (ANC). The ANC organised protests and strikes to voice their disgust of the apartheid system. 
QUESTION: 5

Why did the white regime decide to change its policies?

Solution:
QUESTION: 6

Which of these did not form a part of the changed attitude of South African government?

Solution:

In South Africa, Nelson Mandela was sworn in as the "first" "black president" of South Africa". During his tenure, Mandela also worked to protect South Africa 's economy against collapse. There was also a immediate necessity to address apartheid, impoverishment, inequalities, unfair access to infrastructure and services, and an economy in crisis almost twenty years ago.
As president of the Truth & Reconciliation Commission, Mandela set up a series of programs aimed at improving the quality of life of the black people of South Africa to probe violations of human rights. In 1996, he chaired the implementation of a new constitution for South Africa.

QUESTION: 7

When did South Africa become a democratic country?

Solution:

South Africa became a democratic country in the year 1994 on 27th April.

It was on this day that South Africa that the legal citizens of the country were given the opportunity to cast their own votes and choose their own leader.

It was an end to the apartheid rule in the country.

QUESTION: 8

With the end of apartheid, who became the first President of South African Republic?

Solution: May 9, 1994, Nelson Mandela was unanimously elected president by the National Assembly, with Thabo Mbeki, deputy leader of the ANC and F.W. de Klerk as deputy presidents.
QUESTION: 9

Name the autobiography of Nelson Mandela.

Solution:

Long Walk to Freedom is an autobiography written by South African President Nelson Mandela, and first published in 1994 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

QUESTION: 10

What did the black population want in the new Constitution?

Solution:
QUESTION: 11

What did the white minority want from the new Constitution?

Solution:
QUESTION: 12

During negotiations for making the Constitution, the whites agreed to

Solution:

After two years of discussion and debate they came out with one of the finest constitutions the world has ever had. This constitution gave to its citizens the most extensive rights available in any country. Together, they decided that in the search for a solution to the problems, nobody should be excluded, no one should be treated as a demon.

QUESTION: 13

Which of the following sentences is correct?

Solution:

It is not necessary that all countries that have c... moreonstitution are democratic. For ex. in french revolution, France was declared a constitutional monarchy but not democratic.

QUESTION: 14

When did Motilal Nehru draft a Constitution for India?

Solution:
QUESTION: 15

Where was the 1931 session of Indian National Congress held?

Solution:
QUESTION: 16

Which of these features were accepted by all the Indian leaders much before they sat down to make the Constitution?

Solution:
QUESTION: 17

According to which Act were the elections held to provincial legislatures in India in 1937?

Solution:
QUESTION: 18

Which of these inspired our leaders while framing the Constitution?

Solution:

Leaders inspired by French Revolution, British parliamentary system and the Bill of Rights of the US. They also learnt what the British were denying Indian citizens.

QUESTION: 19

Which revolution in the world inspired the Indians to set up a socialist economy?

Solution:

During that time Lenin introduced the idea of a socialist, cooperative economy and emphasized collectivisation .Hence, these values inspired Indians to set up a socialist economy.

QUESTION: 20

Name the body which framed the Constitution of India?

Solution:
The Constitution of India has all the procedures, duties and power of government and fundamental rights and duties of citizens. 

The Constituent Assembly has taken more almost three years for drafting the Indian Constitution of India. Dr. B.R. Ambedkar, the chairman of drafting committee was considered the main architect of this longest written Indian constitution. 

Along with that, 359 members of Constitute Assembly took part in the drafting committee to complete this historical task.