Test: Consumer Rights - 1


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Consumer Rights - 1


Description
This mock test of Test: Consumer Rights - 1 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Consumer Rights - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Consumer Rights - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Consumer Rights - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Consumer Rights - 1 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A consumer :

Solution:

The consumer is the one who pays something to consume goods and services produced. As such, consumers play a vital role in theeconomic system of a nation. Without consumer demand, producers would lack one of the key motivations to produce: to sell to consumers. The consumer also forms part of the chain of distribution.

QUESTION: 2

Which is not a function of PDS ?

Solution:

The consumer redressal is the right given to the consumer to meet the consumer court regarding any wrong practises done by the producers such as adulteration which affect human health and hence it is a right given to consumers as a result it is not the function of the public distribution system(PDS).The public distribution system helps in the distribution of food grains from the Godowns to rationshops.

QUESTION: 3

Pick odd one out :

Solution:

Right to adulteration aims at standardizing. The awareness of being a well-informed consumer which arose out of consumer movement has also shifted the responsibility of ensuring quality of goods and services on the sellers.

QUESTION: 4

National Consumer Day is celebrated in India :

Solution:

 Every year, 24th of December is observed as National Consumer Day in India. The theme of 2019 is “Alternate consumer grievance/dispute redressal”. On this day the Consumer Protection Act, 1986 had received the assent of the President and came into effect.

QUESTION: 5

COPRA does not propose formation of :

Solution:

Copra is a rule regarding the protection of consumers from the violence it doesn't propose the formation of high court because

1) high court deals with the criminal and it is a criminal court
2) there are very no of cases pending in the high court
3) as a consumer doesn't want to file case in any criminal court because there decisions came very long and the could not get the redressal at time
4) for fighting their case a person must need his or her personal lawyer which could cost much
5) for awaring consumers consumer society or consumer court Is needed so that they get their redressal and could get justice

QUESTION: 6

ISO stands for :

Solution:

ISO stands for International Organisation for Standardisation which is an international standard-setting body composed of representatives from various national standards organizations.

QUESTION: 7

Causes of consumer exploitation ?

Solution:

Consumer exploitations is a situation in which a consumer in cheated or given false information by the producer. The factors which causes exploitation of consumers are:

(i) Limited information Consumers have limited

information about their rights and duties. Therefore, they get exploited by dishonest sellers.

(ii) Low Literacy and awareness The lack of knowledge about the quality or prices of various products or illiteracy causes exploitation of consumers.

(iii) Limited competition Markets do not work in a fair manner when producers are few and powerful and consumer and scattered and purchase less.

QUESTION: 8

COPRA stands for :

Solution:

It provides them with the basic rights such as the right to be protected against hazardous goods, right to protect themselves against Unfair Trade Practices, right to seek Redressal, the right to Consumer education, etc.

QUESTION: 9

World Consumer Rights Day is celebrated on ?

Solution:

The consumer movement marks 15th March with World Consumer Rights Day every year, as a means of raising global awareness about consumer rights and needs.

QUESTION: 10

Consumer Complaint forum is called ?

Solution:

Consumer Forums are special courts for consumers who buy or avail services. Consumer forums works under/as per Consumer Protection Act 1986 (CPA 1986). Any customer who falls under definition of consumer under CPA 1986 can lodge his/her complaint in forums.

QUESTION: 11

Adulteration is :

Solution:

Adulteration is a legal term meaning that a food product fails to meet the legal standards. One form of adulteration is an addition of another substance to a food item in order to increase the quantity of the food item in raw form or prepared form, which may result in the loss of actual quality. Food is adulterated if it omits a valuable constituent or substitutes another substance, in whole or in part, for a valuable constituent ; conceals damage or inferiority in any manner ; or any substance has been added to it or packed with it to increase its bulk or weight, reduce its quality or strength, or make it appear bigger or of greater value than it is

QUESTION: 12

In which year Right to information act was passed :

Solution:
QUESTION: 13

Pick the odd one out :

Solution:

The other three are name of the important signs or marks to look on various objects for assurance of quality.

QUESTION: 14

Pick odd one out :

Solution:

Of all the available fundamental rights, the most fundamental is the Right to Life. . Article 21 guarantees the protection of life and personal liberty to every individual and states that, "No person shall be deprived of his life and personal liberty except according to procedure established by law.

QUESTION: 15

Pick the odd one out:

Solution:

Related tests