Test: Contemporary South Asia


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Contemporary South Asia


Description
This mock test of Test: Contemporary South Asia for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Contemporary South Asia (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Contemporary South Asia quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Contemporary South Asia exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Contemporary South Asia extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The country that is Bhutan’s biggest source of development aid is

Solution:

India enjoys a very special relationship with Bhutan and does not have any major conflict with the Bhutanese government. India is involved in big hydroelectric projects in Bhutan and remains the Himalayan kingdom’s biggest source of development aid. For example CHEP, a 336 MW project, located on Wangchu river in Chukha district was built by India on a turnkey basis at a remarkably low cost of Rs. 2460 million.

QUESTION: 2

In the political field Pakistan lacks

Solution:

Pakistan lacks genuine international support for democratic rule, which has encouraged the military to continue its dominance. Given the western fear of global Islamic terrorism, the military regime in Pakistan is seen as a protector of western interests in West Asia and South Asia.

QUESTION: 3

Maoist means

Solution:

They advocate the revolutionary means to establish the rule of peasants and workers.

QUESTION: 4

In East Pakistan the popular struggle against West Pakistan domination was led by

Solution:

He demanded autonomy for eastern region. In the 1970 elections in the then Pakistan, the Awami League led by Sheikh Mujib won all the seats in East Pakistan and secured a majority in the proposed constituent Assembly for the whole of Pakistan.

QUESTION: 5

The South Asian leaders signed the SAARC Charter on:

Solution:

The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) was established when its Charter was formally adopted on 8 December, 1985 at the first summit in Dhaka by the Heads of State or Government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. SAARC was established with the intention of enhancing regional cooperation among the member countries.

QUESTION: 6

IPKF stands for

Solution:

Indian Peace Keeping Force was the Indian military force performing a peacekeeping operation in Sri Lanka between 1987 and 1990.

QUESTION: 7

The Seven Party Alliance is a coalition of

Solution:

The Seven Party Alliance was a coalition of seven Nepali political parties seeking to end autocratic rule in the country. They spearheaded the Loktantra Andolan.
The alliance was made up of the following parties:Nepali Congress, Nepali Congress (Democratic), Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) (Withdrew from government, Sunday May 3, 2009), Nepal Workers and Peasants Party, Nepal Goodwill Party (Anandi Devi), United Left Front, People's Front.
These seven parties made up 194 of the 205 seats allocated in the 1999 Nepalese legislative elections, the only significant exception being the Monarchist Rastriya Prajatantra Party. 

QUESTION: 8

A land locked country of South Asia with Maoist guirellas

Solution:

Nepal, a landlocked country, faces the problem of Maoist guirellas.During te 1990s, the Maoist of Nepal were successful in spreading their influence. In April 2008 elections the Maoist won an absolute majority.

QUESTION: 9

In Nepal there was violent conflict between the armed forces of the King and

Solution:

In Nepal there was a violent conflict between the Maoist guerrillas and the armed forces of the king. For some time, there was a triangular conflict among the monarchist forces, the democrats and the Maoists. In 2002 the king abolished the parliament and dismissed the government, thus ending the limited democracy that existed in Nepal.

QUESTION: 10

Nepal was a constitutional monarchy till

Solution:

Till 2006, Nepal was a constitutional monarchy with the danger of the king taking over executive powers. In 2006 a successful popular uprising led to the restoration of democracy and reduced the king to a nominal position. Nepal is now a republic with a multi-party system. However, the country is still in the process of framing its constitution.