Test: Control & Coordination (Easy)


15 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for Class 10 | Test: Control & Coordination (Easy)


Description
This mock test of Test: Control & Coordination (Easy) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Control & Coordination (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Control & Coordination (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Control & Coordination (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Control & Coordination (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The function of an axon is

Solution: An axon is also known as a nerve fiber. It is a long, slender projection of a nerve cell, or neuron, that conducts electrical impulses away from the neuron's cell body. The function of the axon is to transmit information to different neurons, muscles, and glands.
QUESTION: 2

______________acts as a transporter of hormones in animals.

Solution: Blood is the medium of transport of animal hormones. The tissues that produce the hormones are known as the effectors while those tissues that are influenced by the effectors are called targets. Hormones are of low molecular weight and they diffuse readily. The effects brought about by the hormones are not permanent as they get readily oxidized.
QUESTION: 3

Plant movement in response to diffuse stimulus of light is

Solution: Phototropism is the growth of the plant in response to the light. Phototaxis is the movement of the plant in response to the diffuse stimulus of light. Photonasty is the nastic non-directional movement in response to the light. Photolysis the breakdown of water molecules in the presence of sunlight during the photosynthesis process
QUESTION: 4

Abscisic acid regulates

Solution: Abscisic acid regulates leaf fall and dormancy.
QUESTION: 5

Hormone is a/an

Solution: A. Enzymes are biocatalysts that speed up the rate of reaction without getting altered.

B. Chemical messengers are compounds that transmit messages.

C. Excretory products are the compounds from different metabolic reactions in the body.

D. Impulse is the signal that travels in nerve fibres to transmit a message. Hormones are the chemicals or signalling molecules which are secreted by endocrine glands in the blood from where they reach the target organs and cause a change in their regulation and functioning. They act as chemical messengers in the body.

So, the correct answer is 'Chemical messenger'.

QUESTION: 6

The receptors are found to be located in the

Solution: The various receptors like auditory receptors are responsible for detection of different information like taste, smell, hearing, etc. They are responsible for sensory detection. Hence, they are located in the sense organs such as nose, tongue, the ear etc.
QUESTION: 7

What are the two types of cells in the nervous system?

Solution: The nervous system is made up of neurons - specialized cells that can receive and transmit chemical or electrical signals and glial - cells that provide support for the neurons. A neuron can be compared to an electrical wire. It transmits a signal from one place to another.
QUESTION: 8

The figure given is that of a nerve cell. Which of the following is the correct sequence of the labels P, Q, Rand S?

Solution: The given image represents the nerve cell. The label P refers to the dendrites which are many small cytoplasmic extensions. The label Q refers to the cyton which is the cell body containing the nucleus and the Nissl's granules. The label R refers to the nucleus. The label S refers to the axon which is a single long cytoplasmic extension.
QUESTION: 9

Reflex arc located in the brain is called as_________________.

Solution: The reflex actions which involve the brain are called as the cerebral reflex. The autonomic reflex is the one that involves inner organs and the somatic reflex is one that involves the muscles.
QUESTION: 10

Curling of tendrils is due to

Solution: Tendrils are the threadlike organs of plants which are actually specialized stem, leaf or petiole and used for climbing, support or attaching to another for parasitic growth. Most climbing plants such as vines develop tendrils that tend to coil around objects that support it. This feature of the tendrils is due to a phenomenon called thigmotropism - directional growth movement of curvature in response to stimulus or contact.
QUESTION: 11

Cavities of brain are called as

Solution: The four cavities of the human brain are called ventricles. The two largest are the lateral ventricles in the cerebrum, the third ventricle is in the diencephalon of the forebrain between the right and left thalamus and the fourth ventricle is located at the back of the pons and upper half of the medulla oblongata of the hindbrain. The ventricles are concerned with the production and circulation of cerebrospinal fluid
QUESTION: 12

Brain stem is formed by the union of

Solution: The brain stem is the posterior part of the brain. It is extended to form spinal cord. It is made up of the medulla oblongata, pons, and the midbrain. It regulates the flow of message and controls the function such as cardiac and respiratory.
QUESTION: 13

Which one of the following does not match in the biological category of chemical substance?

Solution: The chemical substances that are secreted by cells/tissues or glands are categorized as biological substances. It includes digestive juices, hormones, and other secretions. Gastrin, thyroxine, and oxytocin are the hormones secreted by stomach, thyroid gland, and posterior pituitary respectively. These are biochemical substances. Creatinine is a breakdown product of creatine phosphate and does not fall under the biological category of chemical substances. Thus, the correct answer is (d)
QUESTION: 14

Hormone term was coined in 1905 by

Solution: E.H. Starling in 1905 discovered a signalling molecule or chemical secretin, from pancreatic secretions and named this signalling molecule as hormone.

G.W. Harris is known as the father of neuroendocrinology. He worked on the neural control of endocrine system.

So, the correct answer is 'E.H. Starling'.

QUESTION: 15

Outer covering of brain is called as

Solution: Pleura is a double-layer serous membrane that encloses each lung. The visceral pleura adheres to the lung surface while parietal pleura lines the thoracic cavity.

Similar Content

Related tests