Test: Control & Coordination (Hard)


20 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for Class 10 | Test: Control & Coordination (Hard)


Description
This mock test of Test: Control & Coordination (Hard) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Control & Coordination (Hard) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Control & Coordination (Hard) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Control & Coordination (Hard) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Control & Coordination (Hard) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following.

A. Homeostasis 1) Insulin

B. Emergency hormone 2) Structure of insulin

C. Metabolism 3) Adrenaline

D. Peptide hormones 4) Thyroxine

E. Pancreatic islets 5) Maintenance of constant internal environment

F. Sanger 6) Affect the properties of Plasma membrane

Solution: Homeostasis is the maintenance of a constant internal environment. Adrenaline is an emergency hormone It increases pulse rate, blood pressure during emergencies and stimulates the breaking of liver glycogen into blood glucose Thyroxine is useful in metabolism. Insulin is secreted from thyroid gland It regulates general growth and development and controls carbohydrate, lipid, and protein metabolism. Peptide hormones such as insulin, affect the properties of plasma membranes. Insulin is secreted in pancreatic islets. It controls carbohydrate metabolism and maintains glucose level in the blood Sanger represents the structure of insulin.
QUESTION: 2

_______________is the functional and structural unit of the nervous system.

Solution: A neuron is an electrically excitable cell. It is the functional and structural unit of the nervous system. It processes and transmits information through electrical and chemical signals. These signals between neurons occur via synapses, specialized connections with other cells. Neurons can connect to each other to form neural networks. Neurons are the core components of the nervous system.
QUESTION: 3

The growth of pollen tubes towards ovules is due to

Solution: Growth of pollen tubes is a directional movement which takes place due to the chemical secretions of the ovule. Therefore, growth of pollen tubes towards ovules is due to chemotropism.
QUESTION: 4

Which hormone inhibits morphogenesis?

Solution: The plant hormone abscisic acid (ABA) has been shown to promote abscission and dormancy, to inhibit cell elongation, and to be involved in several hormones mediated plant responses ABA inhibits seed germination. It also inhibits morphogenesis(It is the biological process that causes an organism to develop its shape). So, the correct answer is 'ABA'.
QUESTION: 5

Which of the following is the middle layer of the meninges?

Solution: The arachnoid mater is the middle of three layers that make up the meninges, or membranes, that surround the spinal cord and brain. The dura mater is the outermost layer of the meninges. The innermost layer that contours closely to the many folds and crevices of the brain is called the pia mater. The space between the membrane is filled with cerebrospinal fluid. Therefore the correct answer is option (c)
QUESTION: 6

Which is the smallest gland in the human body?

Solution: The pineal gland, also known as the pineal body, conarium, or epiphysis cerebri, is a small endocrine gland in the vertebrate brain.
QUESTION: 7

Which part of the human brain aids in visual tracking of moving objects?

Solution:
  • Superior colliculus is a part of the midbrain. There are paired structures that are responsible for controlling eye movement.

  • There is one colliculus in each side of the brain which is responsible for creating a map of the visible area.

  • The fixation of the vision and the tracking of any object is controlled and regulated by this region of the brain.

QUESTION: 8

Node of Ranvier occurs where

Solution: Myelin sheath is a fat layer formed by the Schwann cells that surround the axon. They are not continuous but leave gaps in between called the nodes of Ranvier So, the correct answer is 'Myelin sheath is discontinuous'
QUESTION: 9

Two plant hormones which regulate growth of plants are?

Solution: Many hormones required for cell growth, such as auxins, gibberellins, brassinosteroids, ethylene, jasmonates, salicylic acid, strigolactones, and cytokinins which able to accelerate or promote growth, but, some hormone-like abscisic acid has an adverse effect on growth which increases seed dormancy by inhibiting cell
QUESTION: 10

Roots of plants grow away from light due to

Solution: Gravitropism (also known as geotropism) is a turning or growth movement by a plant or fungus in response to gravity. It is a general feature of all higher and many lower plants as well as other organisms. Chemotropism is the growth of organisms (or parts of an organism, including individual cells) such as bacteria and plants, navigated by chemical stimuli from outside of the organism or organisms part. Heliotropism, a form of tropism, is the diurnal motion or seasonal motion of plant parts (flowers or leaves) in response to the direction of the sun. The habit of some plants to move in the direction of the sun. Phototropism - stimulus is light.
QUESTION: 11

The movement of a plant part in response to the force of attraction exerted by the earth is called:

Solution: The movement of plant part in response to contact with a solid touch is called as thigmotropism. The movement of plant part in response to light is called as phototropism. The movement of plant part in response to force of gravity is called as geotropism. The movement of plant part in response to external chemical stimulus is called as chemotropism.
QUESTION: 12

A Doctor Advised A Person To Take An Injection Of Insulin Because

Solution: The person having high sugar level in blood is called a “Diabetic”. Such persons are advised to take less sugar in diet, reduce weight, exercise regularly. Persons with severe diabetes (high sugar level in blood) are treated by giving injections of insulin. Pancreas secrete the hormone insulin. Its function is to regulate blood sugar level. Deficiency of insulin causes a disease known as diabetes that is characterized by large quantities of sugar in blood and even urine. Growth hormone secreted by the pituitary gland regulates growth and development of the body.
QUESTION: 13

Dramatic Changes Of Body Features Associated With Puberty Are Mainly Because Of Secretion Of

Solution: Testes are paired glands present in males, secretes male sex hormone (testosterone) which control the development of male sex organs and male features as deep voice etc. i.e. changes associated with puberty. Ovaries are paired glands present in females, secretes female sex hormone (oestrogen and progesterone). Oestrogen which control the development of female sex organs and female features as soft skin etc. And progesterone controls uterus changes during menstrual cycle and helps in maintenance of pregnancy.
QUESTION: 14

Dwarfism Results Due To:

Solution: Deficiency of growth hormone in childhood cause dwarfism while excessive secretion causes gigantism. Deficiency of thyroxine cause goitre. Adrenaline is secreted in small amounts all the time but is secreted in large amount to prepare our body for action during fight or flight.
QUESTION: 15

Involuntary Actions In The Body Are Controlled By

Solution: Medulla is part of hindbrain. It controls the involuntary action and regulate reflex responses. The other parts of the hindbrain are cerebellum and pons.
QUESTION: 16

The Substance That Triggers The Fall Of Mature Leaves And Fruits From Plants Is Due To

Solution: Abscisic acid is responsible for the formation of layer of abscission. This layer disconnects the living tissue of leaf from the other parts.
QUESTION: 17

The Growth Of Pollen Tubes Towards Ovules Is Due To

Solution: The growth of a pollen tube towards ovule is in induced by a chemical (sugar) substance secreted by the ripened stigma of flower into the style towards ovary. It is an example of chemotropism, pollen grain response to a stimulus by growing a pollen tube in downward direction, towards ovule for fertilization.
QUESTION: 18

The Growth Of Tendril In Pea Plants Is Due To

Solution: Tendrils are the thin thread-like groups on the stem or leaves of climbing plants. These are sensitive to touch of other parts objects (i.e. thigmotropic). When a tendril touches an object, then the site in contact with object grows slowly than its other side, (i.e. rapid cell divisions in cells that are away from the support). This causes the tendril to bend towards the object by growing towards it, wind around object and cling to it.
QUESTION: 19

Choose The Incorrect Statement About Insulin

Solution: Pancreas secrete the hormone insulin. Its function is to regulate blood sugar level. Deficiency of insulin causes a disease known as diabetes that is characterized by large quantities of sugar in blood and even urine. Growth hormone secreted by the pituitary gland regulates growth and development of the body.
QUESTION: 20

In A Quiz Competition, You Are Asked A Question Where You Have To Choose The Statement Which Is/ Are Incorrect?

Solution: Abscisic acid is a plant hormone which functions mainly as a growth inhibitor. Abscisic acid promotes the dormancy in seeds and buds. It also promotes the closing of stomata. Abscisic Acid promotes the wilting and falling of leaves which is called “abscission”.

Similar Content

Related tests