Test: Control & Coordination (Medium)


20 Questions MCQ Test | Test: Control & Coordination (Medium)


Description
This mock test of Test: Control & Coordination (Medium) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Control & Coordination (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Control & Coordination (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Control & Coordination (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Control & Coordination (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Posture And Balance Of The Body Is Controlled By

Solution: Cerebellum controls the voluntary action e.g. posture. The cerebrum (part of forebrain) is the main thinking part of the brain. It coordinates the voluntary action of the body. It has different areas for performing different functions such as centers of hearing, smell, memory, etc. The hindbrain consists of pons (takes part in regulating respiration), cerebellum (helps in maintaining posture and balance the body), and medulla that controls involuntary actions such as breathing, etc. The midbrain controls reflex movements.
QUESTION: 2

Badal Appeared In Class Test But He Confused To Know The Incorrect Statement. Would You Help Him To Know That?

Solution: There are two adrenal glands in our body one on top of each kidney. The adrenal glands make adrenaline hormones when we are faced with any dangerous situation, then our nervous system stimulates the adrenal glands to secrete more adrenaline hormone into our blood, then we can react according to the situation.
QUESTION: 3

A human hormone reducing blood flow to the digestive system and skin during stress is

Solution: When we are stressed, our brain sends signals for chemicals such as adrenaline, serotonin (a hormone that affects mood and is found in the digestive system) as well as the stress hormone cortisol to be released.
QUESTION: 4

Hormone associated with gonads

Solution: Gonadal hormones – nearly always synonymous with gonadal steroids – are hormones produced by the gonads, and include both steroid and peptide hormones. The major steroid hormones include estradiol and progesterone from the ovaries and testosterone from the testes.
QUESTION: 5

Name the hormone which controls the basal metabolic rate in animals.

Solution:
  • Thyroxine is the main hormone secreted into the bloodstream by the thyroid gland. It plays vital roles in digestion, heart and muscle function, brain development, and maintenance of bones.

  • Thyroxine is the main hormone secreted into the bloodstream by the thyroid gland. It is inactive and most of it is converted to an active form called triiodothyronine by organs such as the liver and kidneys.

  • Thyroid hormones play vital roles in regulating the body's metabolic rate, heart, and digestive functions, muscle control, brain development, and maintenance of bones.

QUESTION: 6

Deficiency of ______cause dwarfism

Solution: Growth hormone deficiency (GHD), also known as dwarfism or pituitary dwarfism, is a condition caused by insufficient amounts of growth hormone in the body. Children with GHD have abnormally short stature with normal body proportions.
QUESTION: 7

A person consuming seafood is least likely to develop

Solution: Goitre is caused due to deficiency of iodine and seafood contains a lot of iodine. so people consuming seafood not suffer from goiter.
QUESTION: 8

A patient with diabetes is not producing

Solution: Diabetes mellitus is a condition in which the body does not produce enough of the hormone insulin, resulting in high levels of sugar in the bloodstream.
QUESTION: 9

Growth hormone is produced by

Solution: Growth hormone (GH) is an ancestral hormone secreted episodically from somatotroph cells in the anterior pituitary. Since the recognition of its multiple and complex effects in the early 1960s, the physiology and regulation of GH has become a major area of research interest in the field of endocrinology.
QUESTION: 10

Which of the following is commonly known as ‘birth hormone’?

Solution: Oxytocin is a peptide hormone or neuropeptide. Oxytocin is released from the posterior pituitary gland located in the brain. It regulates social interaction and sexual reproduction, playing a role in behaviors from maternal-infant bonding and milk release to empathy, generosity, and orgasm. The two main actions of oxytocin in the body are contraction of the womb (uterus) during childbirth and lactation. Oxytocin stimulates the uterine muscles to contract and also increases production of prostaglandins, which increase the contractions further. That is why oxytocin is called birth hormones.
QUESTION: 11

One of the functions of the Neuroglial cells is to protect and support _________

Solution: Glia, also called glial cells or neuroglia, are non-neuronal cells in the central nervous system (brain and spinal cord) and the peripheral nervous system that do not produce electrical impulses. They maintain homeostasis, form myelin, and provide support and protection for neurons.
QUESTION: 12

The abundant inhibitory neurotransmitter found in the CNS is ________

Solution: The most prevalent transmitter is glutamate, which is excitatory at well over 90% of the synapses in the human brain. The next most prevalent is gamma-Aminobutyric Acid, or GABA, which is inhibitory at more than 90% of the synapses that do not use glutamate.
QUESTION: 13

There are ____ laminae present in the spinal cord’s grey matter

Solution: In the spinal cord, laminae comprise a system of ten layers of grey matter (I-X). Similar to Brodmann areas, they are defined by their cellular structure rather than by their location.
QUESTION: 14

The thalamus and the hypothalamus are located in the _________

Solution: Both thalamus and hypothalamus are part of an area of the brain known as the diencephalon.
QUESTION: 15

Which of the following is not associated with growth of plant?

Solution: Abscisic acid is the plant hormone which is responsible for dormancy of seeds and inhibition of seeds. It stimulates the closure of stomata, inhibit shoot growth, stimulates the storage of proteins in seeds, and so on.
QUESTION: 16

Which endocrine gland is also known as ‘master gland’?

Solution: The pituitary gland is sometimes called the "master" gland of the endocrine system because it controls the functions of many of the other endocrine glands. The pituitary gland is no larger than a pea and is located at the base of the brain.
QUESTION: 17

Reflex actions are mediated through

Solution: Reflex action is defined as an instant response to stimulus. This is an automatic response to a particular stimulus. There is action performed which is mediated by the reflex arc. The movement is rapid and very quick. This is a type of involuntary movement which results in voluntary action. The impulse generated at the sensory receptors is carried by the sensory neuron to the brain or the spinal cord. The information is analysed and the response is carried by the motor neuron to the effector organ. For example is when you touch a hot object, there is movement of the muscles in hand and the hand is moved away from the source of heat.
QUESTION: 18

How many pairs of cranial nerves are present in man?

Solution: The nerves that arise from or join the brain are called cranial nerves. The man has twelve pairs of cranial nerves. They have numbered I to XII in Roman numerals.
QUESTION: 19

Which of the following tissues provide control and coordination in animals?

Solution:
  • The two tissues that provide control and coordination in multi-cellular animals are nervous tissue and endocrine tissue.

  • The major function of endocrine tissue is chemical coordination. These tissues secrete hormones which control many functions in our body.

  • Sometimes they even control the emotions of the organisms. The nervous tissue contains sensory points like synapse and motor nerve points which bring responses and they coordinate with the brain.

  • Hence, Nervous and endocrinal tissues provide control and coordination in animals. So, the correct answer is 'Nervous and endocrinal'.

QUESTION: 20

The highest coordinating center in the human body is

Solution: It directs the motor neurons that are connected to the part of the body which will respond to the stimulus. The central nervous system collects information from all the receptors in our body.

Similar Content

Related tests