Test: Conventional Sources Of Energy


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Conventional Sources Of Energy


Description
This mock test of Test: Conventional Sources Of Energy for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Conventional Sources Of Energy (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conventional Sources Of Energy quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Conventional Sources Of Energy exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conventional Sources Of Energy extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Power plant that uses kinetic and potential energy of water to generate electricity is called

Solution:

The power station where electricity is produced by using the energy of flowing water to drive generators is called hydro power plant or hydroelectric power station.

QUESTION: 2

Which one of the following is not a fossil fuel ?

Solution:

Biogas typically refers to a mixture of different gases produced by the breakdown of organic matter in the absence of oxygen. Biogas can be produced from raw materials such as agricultural waste, manure, municipal waste, plant material, sewage, green waste or food waste. Biogas is a renewable energy source.

QUESTION: 3

Choose the incorrect statement regarding wind power

Solution:

Because it is maximum in open place ( in open place wind can move fast and freely, so it rotate the blades of windmill at high speed resulting in more energy production.)

QUESTION: 4

In a hydroelectric power plant:

Solution:

In a hydroelectric power plant potential energy possessed by stored water is converted into electricity.

So option D is correct answer. 

QUESTION: 5

Which among the following is not a renewable source of energy ?

Solution:

Biomass is not a renewable source among the options. Biomass is produced by the burning of the wood. If this source of energy is used, then eventually all the trees will be cut and all the wood be over.

QUESTION: 6

Which of the following is a disadvantage of most of the renewable energy sources?

Solution:

Unreliable source is the major disadvantage of the renewable source. For Example: solar energy can be used in the day time when the sun is shining bright. It cannot be used on rainy days or at night time.  

QUESTION: 7

Which one is the non-renewable source of energy ?

Solution:

Natural gas is a non-renewable fossil fuel formed from the remains of tiny sea plants and animals that died 300-400 million years ago.

QUESTION: 8

The use of charcoal is discouraged even though it is a better fuel than coal, because:

Solution:

Because charcoal is prepared from destructive distillation of wood, so for this purpose, more and more trees would have to be cut down which causes deforestation. It affects the ecological balance of earth.

QUESTION: 9

The main constituent of bio-gas is:

Solution:

Gases released in biogas are methane, carbon dioxide, hydrogen and, hydrogen sulfide .but the production of methane is highest (75%). It is the main constituent of biogas.

QUESTION: 10

The minimum speed of wind which is required to run a windmill is:

Solution:

The minimum wind velocity for a windmill to function is 15 km per hour.
As soon as the speed of the wind becomes less than 15 kilometre per hour, the generator stops working.

QUESTION: 11

The capacity of wind mill farm situated in kanyakumari is

Solution:

The Muppandal Wind Farm is India's largest operational onshore wind farm. This project located in Kanyakumari district, Tamil Nadu. The project was developed by Tamil Nadu Energy Development Agency. Its installed capacity is 1,500 MW, which makes it one of world's largest operational onshore wind farms.

QUESTION: 12

Choose the incorrect statement

Solution:

For the correction, option B has to be :
The main ingredient of bio-gas is ethane(instead of methane) and it gives a lot of smoke and also produces a lot of residual ash.

QUESTION: 13

Major pollutants produced during combustion of fossil fuels are

Solution:

Major pollutants produced during combustion of fossil fuels are carbon dioxide, nitrogen oxides and sulfur dioxide into the atmosphere, resulting in potentially devastating long-term contamination of land, air and water resources.

QUESTION: 14

In a hydroelectric power plant more electrical power can be generated if water falls from a greater height because:

Solution:

In a hydroelectric power plant more electrical power can be generated if water falls from a greater height because greater height means larger potential energy, and this larger amount of potential energy is converted into larger kinetic energy.

QUESTION: 15

The power generated in a windmill:

Solution:

Power generated in a windmill depends on the velocity with which wind is moving.

QUESTION: 16

 Fuel used in thermal power plants is : 

Solution:

 Large amount of fossil fuels are burnt every day in power stations to heat up water to produce steam which further runs the turbine to generate electricity.

QUESTION: 17

The main constituent of biogas is : 

Solution:

Bio-gas is an excellent fuel as it contains up to 75% methane. It burns without smoke, leaves no residue like ash in wood, charcoal and coal burning. Its heating capacity is high. Bio-gas is also used for lighting.

QUESTION: 18

 In hydroelectricity power:

Solution:

Hydroelectricity power stations use the kinetic energy in moving water. But the water comes from behind a dam built across a river valley. The water high up behind the dam contains potential energy.

QUESTION: 19

How many forms of fossil fuels are there

Solution:

There are three major forms of fossil fuels they are coal, oil and natural gas. They formed from organic remains of plants and animals that were converted into coal, oil and natural gas by exposure to heat and the pressure of the earth’s crust over millions of years.

QUESTION: 20

Trapped heat inside the earth is known as

Solution:

Explanation: Geothermal energy is the heat from the earth. It’s clean and sustainable. Resources of geothermal energy range from the ground to water and hot rock. The term geothermal originates from the Greek words.

Related tests