Test: Couplings - 1


9 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Couplings - 1


Description
This mock test of Test: Couplings - 1 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Couplings - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Couplings - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Couplings - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Couplings - 1 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 A coupling is a mechanical device that temporarily joins two rotating shafts to each other.

Solution:

Explanation: A coupling permanently joins two rotating shafts.

QUESTION: 2

In distortion energy theorem, if a unit cube is subjected to biaxial stress, then S(yt) is given by which of the following?

Solution:

Explanation: S(yt)=√[(σ₁ -σ₂)²+(σ₂ -σ₃)²+(σ₃ -σ₁)²]/2, for σ₃=0; expression a is obtained.

QUESTION: 3

 Oldham coupling i used to connect two shafts having intersecting axes.

Solution:

Explanation: Oldham coupling is used to connect two parallel shafts separated by a small distance.

QUESTION: 4

A machine started malfunctioning due to some issues with the coupling. The coupling emplaced in the machine was Oldham. The only coupling available in the workshop is Hooke’s coupling. So Oldham coupling can be replaced by Hooke’s coupling.

Solution:

Explanation: It is not possible to replace Oldham by Hooke’s coupling as Hooke’s is used to connect intersecting axes and not parallel axes shafts.

QUESTION: 5

A muff coupling is connecting two shafts. The torque involved is 650N-m. The shaft diameter is 45mm with length and breadth of the key being 14mm and 80mm respectively. Find the shear stress induced in the key.

Solution:

Explanation: τ =2M/dbl.

QUESTION: 6

 The region of safety for biaxial stresses is of which shape in the case of maximum distortion energy theorem.

Solution:

Explanation: S(yt)= √ (σ₁²- σ₁σ₂ +σ₂²) or S²(yt)= (σ₁²- σ₁σ₂ +σ₂²). This is an equation of ellipse.

QUESTION: 7

Distortion energy theorem is not recommended for ductile materials.

Solution:

Explanation: Experimental investigations have shown that distortion energy theorem gives good results for failure of ductile component.

QUESTION: 8

Among maximum shear stress theory and distortion energy theory, which gives the higher value shear yield strength?

Solution:

Explanation: Maximum shear stress theory gives S(sy)=0.5S(yt) while Distortion energy theorem gives S(sy)=0.577(Syt).

QUESTION: 9

 A muff coupling is connecting two shafts. The torque involved is 650N-m. The shaft diameter is 45mm with length and height of the key being 14mm and 80mm respectively. Find the compressive stress induced in the key.

Solution:

Explanation: σ=4M/dhl.

Related tests