Test: Crop Production And Management - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Crop Production And Management - 1


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cutting mature crop manually or by a machine is called:

Solution:

The process of cutting mature crop manually or by machine is called harvesting. In harvesting, crops are pulled out or cut close to the ground.

QUESTION: 2

Process of separating grains from chaff is :

Solution:

Wind winnowing is an agricultural method developed by ancient cultures for separating grain from chaff. It is also used to remove hay and chaff or other pests from stored grain.

QUESTION: 3

Cultivation of vegetables, fruits and flower plants on large scale is known as:

Solution:

Cultivation of vegetables, fruits and flower plants on large scale is known as horticulture. Horticulture is usually done in small area.

QUESTION: 4

Any plant cultivated at a large stretch of land is called :

Solution:

When plants of same kind are grown and cultivated at one place on large scale, it is called a crop. For example crop of wheat, crop of rice etc.

QUESTION: 5

Process of loosening and turning the soil is called as :

Solution:

The process of loosing and turning of the soil is called tilling or ploughing. This is done by using a plough, made up of wood or iron.

QUESTION: 6

The science of practice farming :

Solution:

The science of practising farming is called agriculture. Agricultural practices are necessary for providing food to our growing population.

QUESTION: 7

Which of the following is a non cereal crop?

Solution:

A cereal crop is any grass cultivated for the edible components of its grain. It includes maize, rice, wheat, barley and sorghum. So, gram is a non cereal crop.

QUESTION: 8

Which of the following is a plantation crop?

Solution:

Plantation crop refers to monoculture crops which are cultivated on an extensive scale over a large scale. The main plantation crops include coconut, tea, cashew, rubber etc.

QUESTION: 9

Which of the following is a legume ?

Solution:

Those plants whose roots contain nodules in which nitrogen fixing bacteria is present are called leguminous plants. It includes pulses like bean, pulses, gram etc.

QUESTION: 10

The manual method of sowing seeds is also known as :

Solution:

Sowing by hand: The scattering of seeds by hand is the simplest method of sowing seeds. This method is also called broadcasting. This is the most economical method that can be employed. However the distribution of seeds is not uniform, it may result in clusters of seeds on the field.

Related tests