Test: Crop Production And Management - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Crop Production And Management - 3


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements and select the option which correctly identifies true (T) and false (F) ones.

Solution:

Growing different crops in different seasons in the same field will enrich the nutrients of soil.

Broadcasting is the method of sowing seeds in which seeds are scattered in the field by hand or manually.

Manures are rich in organic matter and are not mineral specific.

QUESTION: 2

Match different terms in column I with their related description in column II and select the correct option from the codes given below.

Solution:

The correct answer is C as the correct code of column with their description is in option C

QUESTION: 3

Select the incorrect match.

Solution:

Kharif crops:
These are the crops grown in rainy season extending from june to october hence are also called as monsoon crops. These crops are totally rain dependent crops. Kharif crops include paddy, soybean, sugarcane.

QUESTION: 4

What does the given figure signify?

Solution:

Crop rotation is the practice of growing a series of different types of crops in the same area across a sequence of growing seasons. It reduces reliance on one set of nutrients, pest and weed pressure, and the probability of developing resistant pest and weeds. 

QUESTION: 5

Identify the given agricultural tool.

Solution:

The given agricultural tool is hoe which is used for removing weeds and for loosening the soil. It has a long rod of wood or iron. A strong broad and bent plate of iron is fixed to one of its ends and works like a blade. It is pulled by animals.

QUESTION: 6

Grains are separated from stalks by a process called________

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following is/are incorrect statements regarding manure?

Solution:

Manures are organic substances that supply almost all the nutrient elements required by plants and are obtained from dead and decaying organic matter. Manures enhance the water holding capacity of soil, increase the number of friendly microbes and improve the texture of the soil.

QUESTION: 8

Read the following statements and select the correct option.

Statement 1: Pheromones are used as biological method to control pest.

Statement 2: Pheromones lure adult male insects into special traps and prevent them from breeding.

Solution:

A pheromone trap is a type of insect trap that uses pheromones to lure insects. Pheromones, traps can be used to monitor target pests in agriculture or in residential areas.

QUESTION: 9

Following are given the differences between manures and fertilisers. Which of the given differences are incorrect?

Solution:
QUESTION: 10

Pick the odd one out from each series given below and select the correct option.

Solution:

Chain pump, dhekli and pulley system are traditional methods of irrigation while drip system is the modern method of irrigation.

Urea, potash, ammonium sulphate are fertilisers while oxychloride is not a fertiliser.

Khurpi, weedicides and seed drill are used in weeding while silos are used in storing food grains.

Sowing, irrigation and harvesting are agricultural practices while hybridisation is not.

2, 4 - D, MCPA and butachlor are herbicides while BHC is an insecticide.

QUESTION: 11

Which among the following are weedicides?

Solution:

Metolachlor, simazine, MCPA, butachlor, 2, 4-D and dalapon are weedicides.

QUESTION: 12

Take a beaker and fill half of it with water. Put some wheat seeds in it, stir it and wait for some time. Which of the following holds true regarding the observation and inference of this experiment?

Solution:
QUESTION: 13

In which of the following agricultural practices, the nutrient requirements of one crop are fulfilled by the other crop? 

Solution:

Soybean has been grown as a cash crop as tofu and soy oil are obtained from it. Soybean plants are legumes. They have bacteria on nodules of the roots of the plant. These bacteria help in nitrogen fixation. Crop rotation of soybean legume is done with grass crops like corn or wheat. This is because the nutrient requirements of grass crop are fulfilled by the soybean crop. Growing soybean crop provides nitrogen-fixing bacteria in the soil which helps the growth of grass crop in the successive year.

QUESTION: 14

The period of crop harvesting is celebrated with great joy and happiness in all parts of India. Special festivals are associated with the harvest season. Which among the following group of festivals is associated with harvest season?

Solution:

Pongal, Holi, Diwali and Nabanna are the festivals associated with harvest season while Christmas and Eid are not associated with harvest season.

QUESTION: 15

Crop plants may be attacked by pests which affect the crop production. Fungi are such type of pests which cause diseases like

Solution:

Loose smut of wheat is caused by fungus Ustilago tritici, early blight of potato is caused by fungus Alternaria so/an/ and late blight of potato is caused by fungus Phytophthora infestans. Citrus canker is a bacterial disease caused by bacterium Xanthomonas.

QUESTION: 16

Which of the following statements are correct?

Solution:

Water logging decreases the amount of salts in the soil that reduces soil fertility. Fertilisers are soluble in water, they are directly absorbed by plants and greatly increase crop yield. The practice of growing two or more dissimilar crops in the same field simultaneously is called mixed cropping.

QUESTION: 17

The cutting and gathering of crop after it is matured is called X. After this, grains are separated from the crop by a process called Y. Z is the process of separating the hay and chaff from the grains. Which of the following statements is/are correct regarding X, Y and Z?

Solution:

The cutting and gathering of crop after it is matured is called harvesting. After this, grains are separated from the crop by a process called threshing. Winnowing is the process of separating the hay and chaff from the grains. Harvesting is done mechanically by combine and manually by sickle.

QUESTION: 18

A few healthy gram seeds are placed in each of the three pots X, Y and Z containing same type of soil.

The soil in pot X is mixed with some green leaves. The soil in pot Y is mixed with old cow dung while soil of pot Z is mixed with urea. Pots are watered regularly and given proper environment for plant-growth. Which of the following will be observed after 10 days?

Solution:

The given pot X, Y and Z contains green manure, manure and fertiliser respectively. Green manures and manures replenish soil with nutrients while fertiliser has no role in replenishment of nutrients.

QUESTION: 19

The different steps of agricultural practices are given below randomly.

Which of the following represents the correct sequence of these practices?

Solution:

The measures that are taken to grow crops are called agricultural practices. Steps of agricultural practices are:

1. Soil preparation: The soil is plowed, leveled and manured before sowing the seeds.

2. Sowing: Seeds of good quality are sowed or dispersed in the soil.

3. Manuring: The nutrients are provided to the seeds at regular intervals. Manure is the decomposition product of plant and animal wastes. 

4. Irrigation: The water is provided at regular intervals.

5. Weeding: Weeds or unwanted plants are removed using weedicides or removing them manually.

6. Harvesting: After the crop is fully grown, it is  cut and gathered. This process is called as harvesting. 

7. Storage: The harvested crop is then stored for further use or marketing.

Hence, the correct answer is Option A.

QUESTION: 20

The semi-arid plains of a particular region show a pattern of alternating yellow and black stripes on the ground. The yellow stripes consist of land covered by ripening wheat. The black stripes are bare soil on which no crop is grown but farmers use herbicides or tillage to remove any weeds that try to grow in that region. Why do farmers in this region manage soils in this way?

Solution:
  • In the semi arid Plains ofa particular region farmers grow wheat in some long and leave back the black strips of land but take care of that land by using weedicides this is because rain harvesting is done in that black stripped areas.
  • Sometimes semi arid areas do not get enough amount of rainwater due to some environmental conditions and hence the prestored rainwater in the black strips are used to cultivate wheat crops.

Related tests