Test: Cubes And Cube Roots- 1


10 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for GMAT | Test: Cubes And Cube Roots- 1


Description
This mock test of Test: Cubes And Cube Roots- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Cubes And Cube Roots- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cubes And Cube Roots- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Cubes And Cube Roots- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cubes And Cube Roots- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the cube root of 75.

Solution:

∛75 = ∛(4.217 x 4.217 x 4.217)

∛75 = 4.21716

QUESTION: 2

What is the cube of double of ‘a’?

Solution:

Double of a here a+a=2a

So cube of (2a)³=8a³

QUESTION: 3

Which of the following is the cube root of 27000?

Solution:

QUESTION: 4

A natural number is said to be a perfect cube, if it is the cube of some ________.

Solution:

A natural number is said to be a perfect cube if it is the cube of some natural number.
Example
8 = 2 x 2 x 2
8 = 2 3
8 is the perfect cube because it is a cube of 2 which is a natural number.
But 12 is not a perfect cube because it is not a cube of any natural numbers.

QUESTION: 5

36 x K is a perfect cube number, then K = ______

Solution:

6×6=36 and 36×6=216, which is the cube of 6.

QUESTION: 6

Express 6as the sum of odd numbers.

Solution:

We know,

► 31 + 33 + 35 + 37 + 39 + 41 = 216

And the cube of 6 is also 216

► 6×6×6=216

QUESTION: 7

Ones digit of cube of a number depends on the ________ of the number.

Solution:

For example, 11*11*11=121*11
Where one’s digit depends on 1,

121*11=1331 where again one’s digit depends on 1.

Hence one’s digit of a perfect cube of a number depends on one’s digit.

QUESTION: 8

The numbers 1, 8, 27... are ____________.

Solution:

1×1×1 =1  

2×2×2 = 8

3×3×3 = 27

4×4×4 = 64

5×5×5 = 125

Hence all are cubes

QUESTION: 9

Ones place digit in the cube of 5832 is ______.

Solution:

A number ending with 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 0 then it's cube ends with 1 , 8 , 7 , 4 , 5 , 6 , 3 , 2 , 0 respectively  

► One's digit of 5832= 2
► Cube of 2=23 = 8 

So, the one's digit of cube of 5832=8

QUESTION: 10

Find the prime factorisation of 175616.

Solution:

Related tests