Test: Culture And Socialisation


10 Questions MCQ Test Sociology Class 11 | Test: Culture And Socialisation


Description
This mock test of Test: Culture And Socialisation for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Culture And Socialisation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Culture And Socialisation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Culture And Socialisation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Culture And Socialisation extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Colonization is an example of

Solution:

Due to colonization, cultural system of Indian society had changed rapidly.

QUESTION: 2

The process of socialization which takes place in school and other institutions is known as

Solution:

School is an agency of secondary socialization.

QUESTION: 3

Normative aspects of culture include

Solution:

Normative aspects of culture are related to the rules and regulations of a society. For example, law helps in maintaining the social order.

QUESTION: 4

“A way of life in which all members of a society participate” is defined as

Solution:

Culture of a society shares common pattern of life.

QUESTION: 5

A way of thinking, feeling and believing is known as

Solution:

Different sociologists interpreted the concept of ‘culture’ indifferent manner.

QUESTION: 6

“The process whereby the helpless infant gradually becomes a self- aware, knowledgeable person, skilled in the ways of the culture into which he/she is born” is known as

Solution:

Through socialization culture is transmitted from generation to generation.

QUESTION: 7

A process of interaction which enables us to develop the skills we need to participate in human society is known as

Solution:

Socialization is an ongoing process and it works as a medium to teach culture to each new generation.

QUESTION: 8

The process through which one becomes the member of society is known as

Solution:

Socialization is the basic process of society through which an individual becomes social being.

QUESTION: 9

The most important agent of socialization in early childhood is

Solution:

The family is the most important primary agent of socialization from infancy through preschool.

QUESTION: 10

The rights and responsibilities associated with the person's social position is known as

Solution:

Through the process of socialization one learns to play different social roles in a society.

Related tests